Coeliakie, vaak uitgesproken als koe-lia-kie terwijl het seuliakíé is, is een auto-immuunziekte. Mensen met deze auto-immuunziekte zijn intolerant voor gluten. In normale mensen taal betekent deze mensen geen gluten kunnen verdragen. Ze worden ziek, tasten hun darm aan en veroorzaken nog andere buikklachten. Maar wat is coeliakie nu precies?
Wat is coeliakie precies?
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij mensen die het hebben ziek worden na het eten van gluten. Het immuunziekte van diegene kan hierdoor flink worden aangetast, waardoor diegene dus ook meer vatbaar wordt voor andere ziektes. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie. Dat betekent dus dat de kans 1% is dat jij het ook hebt (of krijgt). Veel mensen weten niet dat ze coeliakie hebben, omdat het beeld aan klachten vaak ook bij andere ziektes past. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de ziekte en worden mensen ook steeds sneller en vaker getest.
Symptomen van coeliakie
De klachten zijn bij iedereen anders. Dit zijn de meest voorkomende klachten:
- buikpijn
- opgezette buik
- misselijkheid
- overgeven
- chronische ontstopping of diarree
- erge vermoeidheid
- bloedarmoede
- weinig eetlust
- huilerig, verdrietig, depressief
- groeistoornis (bij kleinek kinderen)
- onvruchtbaarheid
- botontkalking
- aften
- vitamine / voedingsstoffen tekort
Lees ook: Zo wordt coeliakie vastgesteld
Wat gebeurt er als diegene gluten eet?
Als iemand met coeliakie binnenkrijgt, gebeurt er heel veel in het lichaam. Op de korte termijn zal diegene veel buikklachten ervaren. Denk hierbij aan buikpijn, opgezette buik, misselijk, overgeven, chronische ontstopping of diarree en erge vermoeidheid. Dit zijn klachten die ook heel snel merkbaar zijn.
Gluten veroorzaken niet alleen deze buikklachten. Helaas beschadigen gluten de darmwand. Normaal gesproken, bevindt zich in de darm enorm voor darmflora. Deze uitsteeksels zorgen ervoor dat je eten verteert en opneemt in het lichaam. Bij iemand met coeliakie is deze darmflora volledig verdwenen. Dat ziet er als volgt uit:
Het gevolg van het ontbreken van je darmflora is het feit dat je lichaam dus geen voedingsstoffen meer opneemt. Gelukkig is het menselijk lichaam een enorm mooi mechanisme dat zichzelf weer herstelt. Door een strikt glutenvrij dieet te volgen, raakt de darm niet meer beschadigd en kan het gaan herstellen. Gemiddeld gezien duurt het tussen de 6 tot 12 maanden voordat je darm weer volledig is herstelt.
De klachten die wat minder snel merkbaar zijn, zijn de klachten die komen doordat je darm beschadigd is. Door de beschadiging van je darm, neemt je lichaam slecht tot nauwelijks voedingsstoffen op. Hierdoor loop je dus het risico om een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en zo ook vitamines te krijgen.
Is het niet ‘gewoon’ een allergie?
Nee, het gaat dus veel verder dan een gewone allergie. Op het eerste gezicht lijkt het wel op de allergie, omdat een groot gedeelte van de klachten overeen komen met iemand die een tarwe allergie heeft. Maar het is toch echt een auto-immuunziekte met alle gevolgen van dien wanneer je gluten eet. Het tast echt je immuuunsysteem aan, wat weer andere grote consequenties met zich mee brengt. Gelukkig is het bestrijden van de intolerantie vrij ‘eenvoudig’ – het volgen van een glutenvrij dieet. Eenvoudig uiteraard tussen aanhalingstekens, omdat bij een glutenvrij dieet ook net iets meer komt kijken dan enkel glutenvrij producten.
Lees ook: Wat is een glutenallergie?
Toch kies ik er wel voor om de uitleg van coeliakie vaak te doen door het aan te geven als een glutenallergie. Bij de naam coeliakie weet niet altijd iedereen waar het over gaat, terwijl dat bij een allergie niet zo is. Zeker in een restaurant maakt dit het er vaak wat makkelijker op. Als iemand er echt veel van weet, dan is de vervolgvraag vaak “een beetje allergisch of is een kruimel al te veel?”. En als deze niet komt, dan leg ik het kruimel verhaal graag zelf uit. Dit alles is toch vaak makkelijker te begrijpen voor iemand anders wanneer het hele verhaal over een auto-immuunziekte komt.
Het medicijn voor coeliakie
Het enige medicijn dat er op dit moment voor coeliakie is, is heel simpel en tegelijkertijd ook weer ontzettend moeilijk. Het medicijn voor de auto-immuunziekte is namelijk een strict glutenvrij dieet. Het is dus simpel, omdat je door middel van een dieet de klachten dus onder controle kunt houden. Tegelijkertijd is het volgen van zo’n dieet ook best lastig, omdat er meer bij komt kijken dan het niet meer eten van allen gluten.
Lees ook: Dit moet je weten voordat je start met een glutenvrij dieet
Het geldt echter wel dat hoe eerder je begint met een glutenvrij dieet na de diagnose van coeliakie, hoe sneller je lichaam weer kan herstellen. Wanneer je je écht voor de volle 100% aan het glutenvrije dieet houdt, dan zul je merken dat je geen klachten hebt. Houden de klachten na een jaar nog steeds aan? Dan is het verstandig om weer contact op te nemen met de huisarts. Het kan namelijk zijn dat er ook nog iets anders is waar de klachten door blijven aanhouden. Zo komt coeliakie vaak in combinatie met een lactose-intolerantie.
Echt beter wordt je nooit van coeliakie. Het is iets wat je de rest van je leven zult hebben. Gelukkig is de markt tegenwoordig goed ingespeeld op het glutenvrije dieet. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om aan glutenvrije producten te komen.
2 reacties