waar-zitten-gluten-in

Waar zitten gluten in?

Je bent hier gekomen, omdat je graag antwoord wilt op de vraag “Waar zitten gluten in?” Om maar meteen met de deur in huis te vallen, gluten zitten in de meeste granen, in al het deegwaar, in veel bewerkte producten én in de meeste guilty pleasures. Voor het overzicht vertel ik je graag waar gluten allemaal inzitten.

Lees ook: Wat betekent glutenvrij?


Inhoudsopgave

  1. Gluten in granen
  2. Gluten in bewerkte producten
  3. Gluten in zuivelproducten
  4. Alcoholische dranken met gluten
  5. Gluten in je guilty pleasures
  6. Kies voor het meest natuurlijke product

In de meeste granen

Gluten zitten in de meeste granen. De meest bekende hiervan is tarwe. Granen worden veel gebruikt als basisingrediënt andere voedingsmiddelen. Zo wordt al het brood gemaakt van tarwe. Af en toe vind je ergens brood dat is gemaakt van spelt, maar ook hierin zitten de gevreesde gluten. Voor producten die gemaakt zijn van granen heeft het ook geen nut om van verschillende producenten de etiketten te lezen. Voor de massaproductie wordt er geen gebruik gemaakt van een graan die glutenvrij en goedkoop is. Daarom weet je bij voorbaat al dat er in producten zoals brood, crackers, ontbijtkoek en koekjes altijd gluten zitten.

Lees ook: Dit moet je weten voordat je start met een glutenvrij dieet

De volgende granen bevatten gluten

  • Tarwe
  • Rogge
  • Spelt
  • Gerst
  • Kamut

Zitten er gluten in haver?

Van nature zitten er geen gluten in haver. Toch raad ik je af om zomaar haver te eten. Het zit weliswaar niet in haver zelf, maar bijna alle haver in Nederland is besmet met gluten. Hoe kan dat? Het antwoord hierop is heel simpel. In Nederland wordt haver namelijk vaak geteeld en vervoerd met glutenbevattende producten, waaronder tarwe. Hierdoor komen er alsnog gluten in de haver. Daarom is het aan te raden om alleen haver te eten waar het officiële glutenvrije logo op staat. Zo weet je 100% zeker dat je geen besmette haver naar binnen krijgt.

Lees ook: In deze producten zitten veel vezels

Gluten zitten in al het deegwaar

In elke vorm van deeg zit tarwe. Het maakt niet uit of dit deeg is waar pasta van wordt gemaakt, deeg voor de bodem van je pizza of deeg voor een heerlijke taart. In ieder product waar je aan moet denken bij het woord deeg kan je er vanuit gaan dat er gluten in zitten en je deze niet meer kan eten. Ook voor producten met deegwaar geldt: er is geen graan die van zichzelf glutenvrij en goedkoop is om daarom gebruikt te worden.

Voorbeelden van producten van deegwaar waar gluten inzitten

  • Croissantjes
  • Kaasbroodjes
  • Koekjes
  • Gebak
  • Pizza
  • Donuts

In bewerkte producten

In ontzettend veel bewerkte producten zitten gluten. Niet in allemaal, maar wel in de meeste. Het is daarom verstandig om jezelf goed aan te leren hoe je etiketten leest. Fabrikanten zijn verplicht om op hun product te vermelden of er allergenen inzitten of niet. In het begin zal je extra tijd doorbrengen in de supermarkt, omdat je de etiketten van je producten waarschijnlijk nog niet kent. Maar na verloop van tijd weet je dat in veel drop wel tarwe zit, maar in een rookworst vaak weer niet. Ook vlees wat bewerkt is, zoals een schnitzel of een boomstam, bevatten ook gluten. Als je de vraag “heeft dit product een krokant laagje” bij een product stelt, en het antwoord is ja, dan weet je al bijna zeker dat er gluten in zitten. Er zijn maar weinig fabrikanten die een krokant laagje op basis van maïs maken.

Bij bewerkte producten, dus producten waar een verpakking omheen zit, kun je het beste jezelf aanleren om altijd de verpakking te lezen. Door deze nieuwe gewoonte check jij altijd een product voor dat je deze koopt. En op deze manier zal er nooit een product met gluten jouw keuken in komen.

Zuivelproducten met toevoegingen

Zuivelproducten zijn gemaakt van melk, en bevatten van nature geen gluten. Toch zijn er genoeg zuivelproducten waar glutenbevattende producten aan zijn toegevoegd. Zo heb je bijvoorbeeld ontbijtdrank met extra granen. Door deze toevoeging is dit zuivelproduct uit het koelschap ineens niet meer glutenvrij. Hetzelfde geldt voor yoghurt met muesli, kwark met koekjes, ijsjes met een hoorntje – je begrijpt het wel. Ga er daarom niet altijd standaard van uit dat bepaalde zuivelproducten glutenvrij zijn.

Alcoholische dranken met gluten

Voor sommige alcoholische dranken is een glutenbevattend ingrediënt de basis voor het drankje. Denk maar aan bier, waarbij er gerst wordt gebruikt. Er bestaan ook glutenvrije biertjes, maar dat is alleen zo wanneer het officiële glutenvrij logo op de verpakking staat.

Lees ook: 24 uurs gids voor glutenvrij in Rotterdam

In je favoriete guilty pleasure

Nee, dat is wellicht een beetje overdreven. Toch zit er een kern van waarheid in. De meeste guilty pleasures zijn bewerkt, en laten we het net gehad hebben over dat gluten in bewerkte producten voorkomt. Niet al het snoep is glutenvrij, maar ook niet in al het snoep zitten gluten. Hiervoor geldt wederom de regel – lees altijd het etiket.Zo zit in veel drop tarwe, maar in bepaalde snoepjes van Redband weer niet. Voor chips geldt de regel in alle paprika chips zitten gluten. Alleen in die van Kroky niet, maar dat is de uitzondering op de regel. Voor de rest zitten er ook vaak gluten in de chips met vormpjes, zoals Hamka’s.

In alles wat je bij de snackbar haalt

Alles wat je bij de snackbar haalt is per definitie niet glutenvrij. De heerlijke krokante laag van een kroket, de bami in de bamihap en het vlees van de frikandel – je vindt de gluten overal in terug. Maar mag je dan wel patat van de snackbar? Jammer genoeg niet. Ondanks dat patat gemaakt wordt van aardappelen, zijn deze niet glutenvrij. Zij zijn namelijk besmet met gluten van de eerder genoemde snacks. In een snackbar wordt bijna alles in dezelfde pan gefrituurd. Hierdoor komen er gluten van de kroket in het vet, en deze kunnen dus weer op jouw patatjes komen. Frituurt de snackbar bij jou in de buurt hun patat uitsluitend in een aparte frituurpan waar snacks verboden zijn? Dan zijn je patatjes wel glutenvrij. Maar met kruisbesmetting in je achterhoofd is het verstandiger om je patatjes lekker zelf te maken thuis.

Kies voor het meest natuurlijke product

Natuurlijk zijn er nog genoeg producten waar geen gluten in zitten. En voor veel producten is er inmiddels een glutenvrije variant op de markt. Toch wil ik adviseren om zoveel mogelijk voor de meest natuurlijke producten te kiezen. Ben je in de gelegenheid om zelf glutenvrij brood te bakken? Doe dit dan! In glutenvrij brood dat je in de supermarkt koopt, zitten namelijk meer suikers en andere smaakversterkers om het brood net zo te laten smaken als een ‘normaal’ brood. Dit geldt niet alleen voor brood, maar ook voor de glutenvrije pasta’s en crackers. Daarnaast zijn speciale glutenvrije producten vaak veel duurder dan het ‘normale’ product. Zo betaal je voor een zak macaroni van 500 gram van het basis merk zo’n 50 cent. De glutenvrije variant kost je al snel 2 euro.

Lees ook: Deze bijwerkingen heeft het volgen van een glutenvrij dieet

Hiermee wil ik niet zeggen dat je nooit glutenvrije producten moet kopen. Ik wil je er alleen op wijzen dat er soms alternatieven zijn die van zichzelf glutenvrij zijn. Deze zijn vaak iets gezonder en kosten ook een stuk minder. Ik geloof in een goede balans tussen speciale glutenvrije producten en andere alternatieven.





Waar zitten gluten in FAQ

Zitten er gluten in haver?

Van nature zitten er geen gluten in haver. Echter komt veel haver tijdens het transport in aanraking met tarwe, waardoor er dus sprake is van kruisbesmetting. Daarom is het altijd aan te raden om enkel haver te eten waar het glutenvrije logo op staat.

Zitten er gluten in bier?

Ja, er zitten gluten in bier. Bier wordt gemaakt van gerst(emout) gemaakt, en hier zitten gluten in. Wil je graag bier drinken? Kies dan altijd voor de glutenvrije variant.

Hoe weet ik of ergens gluten inzitten?

Als een product gemaakt is van deeg, dan kun je er bijna altijd vanuit gaan dat er gluten inzitten. Verder zijn fabrikanten verplicht om op de verpakking te vermelden of er gluten in zitten. Dit herken je aan de dikgedrukte of in hoofdletters geschreven ingrediënten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*