glutenstapeling

Wat betekent glutenstapeling?


Je houdt je netjes aan je glutenvrije dieet. Zo eet je glutenvrije pasta, check je alle etiketten of er niet een ingrediënt gluten bevat en zorg je ervoor dat je havermout het glutenvrije label heeft. En toch heb je klachten… Grote kans dat dit komt door glutenstapeling. Maar wat is dat precies?

Inhoudsopgave

  1. Wat betekent stapeling?
  2. Glutenvrije producten onder de norm
  3. Klachten door glutenstapeling
  4. Opletten met glutenvrij producten

Lees ook: Wat betekent glutenvrij?

Wat betekent glutenstapeling?

Stapeling houdt letterlijk in dat je producten op elkaar stapelt, net zoals de boeken in de headerafbeelding van dit artikel. Stel, je eet een product met 10 gram suiker erin. Vervolgens eet je een ander product waar ook 10 gram suiker in zit. Je stapelt de ene hoeveelheid op de andere, waardoor je dus in totaal 20 gram suiker binnen krijgt. Eigenlijk kan je het woord stapeling ook vervangen door ‘bij elkaar optellen’. Het komt in principe op hetzelfde neer.

Glutenvrije producten onder de norm

Veel glutenvrije producten zijn niet 100% glutenvrij, maar vallen onder de norm waardoor ze glutenvrij worden. Deze norm houdt in dat een product zichzelf als glutenvrij mag bestempelen wanneer er minder dan 20 mg per kilo aan gluten in het product zit. Een product heeft een zeer laag glutengehalte wanneer de hoeveelheid tussen de 20 en 100 mg per kilo is. De hoeveelheid aan gluten is dan dusdanig laag waardoor ze als het ware glutenvrij zijn. Deze norm is vastgesteld, omdat gemiddeld gezien de meeste mensen met deze hoeveelheid geen klachten krijgen.

Lees ook: In al deze producten zitten gluten

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de gemiddelde coeliakie patiënt zo’n 10 mg per kilo aan gluten kan binnenkrijgen zonder daar klachten van te krijgen. Natuurlijk is de hoeveelheid per persoon verschillend. Maar gemiddeld gezien is dit dus de hoeveelheid.

Klachten door glutenstapeling

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, maar klachten door glutenstapeling komt dus vaak doordat je het ene na het andere ‘glutenvrije’ product eet. En glutenvrij bewust tussen aanhalingstekens, omdat het specifiek gaat over producten die glutenvrij onder de norm zijn. Je kan je dus voorstellen wanneer je veel van dit soort producten eet, dat je dan alsnog last krijgt. Stel je eet eerst glutenvrije producten, onder de norm. Vervolgens eet je broodjes, die glutenvrij onder de norm zijn. En tot slot eet je ook nog een heerlijk glutenvrij toetje, die wederom onder de norm is. Alles bij elkaar opgeteld, kom je alsnog uit op een té grote hoeveelheid gluten, waar je dus je klachten van krijgt.

Lees ook: Dit zijn de bijwerkingen van het glutenvrije dieet

Opletten met glutenvrije producten

Het enige advies wat hierin geldt, is om op te letten met glutenvrije producten. Als je erg gevoelig bent, dan is het aan te raden om maar één producten per dag te eten dat glutenvrij onder de norm is. Op die manier beperk je de inname van gluten dusdanig dat je waarschijnlijk geen klachten krijgt. En natuurlijk bevat het ene product nog meer gluten onder de norm dan het andere product. Helaas vermelden ze de exacte hoeveelheid onder de norm niet op de verpakking, maar het feit dat het glutenvrij onder de norm is wel. Het is aan jezelf om de verpakkingen van de glutenvrije producten hier goed op te checken. Houdt ook zeker bij na het eten van welk product je alsnog klachten krijgt. Op die manier krijg je een steeds beter beeld van waar je wel en waar je niet tegen kan.

Meer lezen over glutenvrij?

Wat is coeliakie? Hier zitten gluten in Wat is kruisbesmetting?

Reageren is niet mogelijk