glutenvrij-eten-kreta

Glutenvrij eten op Kreta

Je gaat binnenkort op vakantie naar Kreta en wilt genieten van de Griekse keuken. Daar wil je natuurlijk super goed op voorbereid zijn. Ik geef je daarom graag tips over hoe je je voorbereid op glutenvrij eten op Kreta.

Het Griekse woord voor glutenvrij is chorís glouténi. Leer dit uit je hoofd of schrijf het op een blaadje. Op die manier kan je dit altijd laten zien aan de ober of chef die voor jullie een lekker gerecht gaat bereiden.

Koop de Griekse dieetkaart

De Nederlandse Vereniging van Coeliakie heeft een uitgebreide dieetkaart vertaald in verschillende talen. Eén van deze talen is ook Grieks. Ben je lid? Dan kost een dieetkaart 1,50 euro. Voor niet-leden rekenen ze 5 euro. Al met al is deze dieetkaart een super fijne toevoeging op je eigen uitleg. Het heeft mij in ieder geval al meerdere keren geholpen tijdens mijn vakantie naar Griekenland. Koop hier jouw dieetkaart.

Lees ook: Deze essentiële tips voor je glutenvrije vakantie mag je niet missen!

Glutenvrij eten op Kreta

Op Kreta maak je kennis met de Griekse keuken. Deze heerlijke keuken kenmerkt zich door olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, vis en diverse vleessoorten. Bij veel typisch Griekse gerechten, zoals souvlaki, wordt vaak een pita broodje gegeten. Vraag daarom bij het bestellen van een gerecht, ook al denk je dat het enkel vlees is, of er brood bij wordt geserveerd.

Ben je gek op olijven? Dan heb ik goed nieuws voor je! Op het eiland staan ongeveer 70 olijfbomen per inwoner. Zelfgemaakte olijfolie wordt dan ook in veel gerechten gebruikt. Daarnaast genieten de Grieken ook graag van de olijven uit hun bomen. En het goede nieuws? Olijven zijn glutenvrij!

De typische Griekse salade

Eenmaal op vakantie in Griekenland ontkom je er niet aan om minimaal 1 keer een Griekse salade te eten. Sterker nog, vaak wordt de Griekse salade geserveerd als bijgerecht. Als er geen croutons bij worden geserveerd, is deze heerlijke salade glutenvrij. De ingrediënten zijn als volgt:

  • Griekse feta
  • Tomaten
  • Komkommer
  • Zwarte olijven
  • Rode ui
  • Groene paprike
  • Rode wijnazijn
  • Gedroogde oregano
  • Munt
  • Peterselie
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Kies voor fruit

Vanwege het warme klimaat groeien veel fruitsoorten op het eiland zelf! Vooral citroenen, sinaasappelen, mandarijnen en vijgen groeien hier in overvloed aan de bomen. Heb je zin in een verfrissende snack? Kies dan voor vers fruit. De Grieken zijn er dol op! (En jij vast ook).

Ik hoop dat jullie met deze tips een stuk beter voorbereid gaan naar het prachtige Kreta. Wees op je hoede en stel veel vragen. Maar bovenal – geniet van je welverdiende vakantie op het mooie eiland.

Dit zijn glutenvrije hotels op Kreta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*