Wat is het FODMAP dieet?

Het FODMAP dieet is een dieet dat veelal wordt toegepast als medicijn voor mensen die het prikkelbaar darmsyndroom hebben. In dit dieet schrap je bepaalde koolhydraten die slecht door je darmen worden verteerd uit je dieet om zo te kijken van welke je klachten krijgt. Bij zeker 75% van de patiënten bewijst het dieet effectief te zijn. Ga je binnenkort beginnen met het FODMAP dieet? Lees dan snel verder!

fodmap-lijsten

Inhoudsopgave

  1. Wat betekent FODMAP?
  2. Wat is het FODMAP dieet?
  3. De fases van het FODMAP dieet
  4. Wanneer begin je aan het FODMAP dieet
  5. Na het FODMAP dieet

Wat betekent FODMAP?

Het woord FODMAP is een acroniem voor een groep onverteerbare suikers (koolhydraten) in eten. De dunne darm is vaak niet in staat om deze suikers af te breken. Hierdoor worden ze dus slecht opgenomen.

Iedere letter in het woord FODMAP staat voor een andere groep

F = fermenteerbare
O = oligosachariden
D = disachariden
M = monosachariden
A = and
P = polyolen

Fermenteerbare staat niet voor een bepaalde groep eten, maar staat voor het fermenteer proces. Fermenteren is het proces waarin bacteriën de onverteerbare koolhydraten in je darm afbreken. Hierbij ontstaat er gas (waterstof, methaan en koolstofdioxide). En dit is precies hetgeen waar veel mensen buikklachten door krijgen.


Oligosachariden worden verdeeld in twee groepen:

  1. Fructo-oligosachariden, ook wel bekend als fructanen. Fructanen vind je in onder andere tarwe, rogge, ui en knoflook.
  2. Galacto-oligosacharide, ook wel bekend als galactanen. Galactanen vind je in onder andere peulvruchten.

Van nature hebben mensen geen enzymen in hun darmen om oligosachariden af te breken. Daarom worden ze dus niet opgenomen door het lichaam.

Onder disachariden valt lactose. Van nature maken we het enzym lactase aan. Dit enzym is in staat om lactose, wat je vindt in zuivelproducten, af te breken. Als je lichaam te weinig lactase aanmaakt, kan het de lactose dus niet afbreken en kan je hier klachten door ervaren.

Onder monosachariden valt fructose. Fructose wordt vaak ook wel fruitsuiker genoemd. Je vindt het dan ook van nature terug in veel fruit. Ook wordt fructose door fabrikanten vaak gebruikt in drinken en snoepgoed.

Onder polyolen vallen alcoholische suikers, ook wel mannitol en sorbitol. Polyolen zijn FODMAPs die door veel mensen niet wordt verdragen.

in veel noten zitten fructanen

Wat is het FODMAP dieet?

Het is een dieet waarin je moeilijk verteerbare koolhydraten uit je eetschema schrapt. Eet je deze koolhydraten wel? Dan reageren je darmen hierop, waardoor jij klachten krijgt. Het FODMAP dieet bestaat uit verschillende fases, waar je later meer over leest. Kort samengevat: In het begin van je dieet volg je daarom een low-FODMAP dieet. Als na een aantal weken je klachten zijn verminderd, start je met herintroduceren. Tijdens deze fase test je iedere week een groep. Tijdens het testen blijf je verder low-FODMAP eten. Per groep kan je zo heel goed testen of je er klachten van krijgt of niet. Na afloop van het dieet, weet je precies op welke groepen je reageert en op welke niet. Het doel van dit dieet is om na dit dieet een voedingsschema te hebben met producten waar je geen klachten van krijgt.

Lees meer over de fases in het FODMAP dieet

Wanneer begin je aan het FODMAP dieet?

Het is voor iedereen persoonlijk wanneer ze aan het dieet beginnen. Sommige mensen beginnen vanwege een medische diagnose. Zo kan het zijn dat ze te horen hebben gekregen dat ze het prikkelbare darm syndroom hebben. Ook zijn er mensen die met het FODMAP dieet beginnen omdat ze veel last hebben van buikklachten, ook al is er geen officiële medische diagnose gegeven.

Na het FODMAP-dieet

Na het volgend van het dieet, ga je over in the way of life. Tijdens het dieet kom je erachter op welke FODMAPs je reageert en welke producten je het beste kan vermijden in je dieet. Je moet na het FODMAP dieet dus een nieuw eetschema maken dat volledig is aangepast op datgene wat jouw buik fijn vindt. Dit zal een tijdje wennen zijn.

FODMAP FAQ

Wat is het FODMAP?

Het FODMAP dieet is een dieet waarin je als het ware test van welke slecht verteerbare koolhydraten je darmklachten krijgt. Meestal wordt het FODMAP dieet aangeraden bij mensen die de diagnose prikkelbaar darmsyndroom hebben gekregen. In 75% van de gevallen blijkt het FODMAP dieet hét medicijn.

Wat zijn FODMAPS?

FODMAPs zijn koolhydraten die door je darmen slecht worden verteerd. Op een rij heb je de FODMAPS fructanen, galactanen, sorbitol, mannitol, fructose en lactose.