je dieet en verjaardagen

Je dieet en verjaardagen

Er is er één jarig, hoera hoera! Ben je nu de rest van het liedje verder aan het zingen in je hoofd? Grote kans van wel! Het is geheel gebruikelijk om dit te zingen op een verjaardag. Zeker bij bijzondere leeftijden, zoals 30 of 60, maken we er al helemaal een groot feestje van. Super gezellig, maar misschien wel een beetje lastig als je een dieet met verjaardagen moet combineren. Maar geen zorgen, ook voor jou wordt dit een dag om nooit te vergeten

Je eigen verjaardag vieren

Het vieren van je eigen verjaardag en rekening houden met je dieet is eigenlijk het beste wat er is. Je bent zelf volledig in control wat betreft de hapjes en de drankjes. Zorg er daarom voor dat je precies haalt wat je zelf lekker vindt en waar je zelf tegen kan. Vaak denken mensen dat het volgen van een bepaald dieet helemaal geen lekkere dingen bevat. Terwijl jij net zo goed als ik weet dat dat natuurlijk helemaal niet waar is! Het zal je gasten verbazen hoe lekker glutenvrij of low-FODMAP verjaardag snacks kunnen zijn.
Maak het jezelf makkelijk

Het is jouw verjaardag, dus jij bepaalt wat er gebeurt. Maak het jezelf daarom zo makkelijk als jij wilt. Heb je zin om super uitgebreid te koken om allerlei heerlijke hapjes en gerechten te serveren? Doe dat dan! Maar vind je het spannend en wil je het liever bij snacks houden? Ook helemaal prima. Het is jouw verjaardag, dus jij bepaalt wat er gebeurt.

Wil je niet dat mensen blijven hangen voor het avondeten? Plan dan je verjaardag rond een tijd waarbij er niet wordt verwacht dat er ook lunch of avondeten is, bijvoorbeeld in de middag tussen 1 en 4 of in de avond vanaf 8 uur. Het is ook helemaal niet erg om een eindtijd aan je verjaardag te hangen. Als je naar een feestje buiten de deur gaat, weet je ook van te voren tot hoelaat het feest duurt. Dus voel je niet verplicht om mensen maar te laten blijven tot het tijd is voor een grotere maaltijd.

Lees ook: Glutenvrij je verjaardag vieren

Naar de verjaardag van iemand anders gaan

Het is enorm spannend om het vertrouwen in de handen van iemand anders te leggen als het gaat om het eten op een verjaardag. Hoe fijn het ook is om onbezorgd bij iemand langs te gaan, is het toch van enorm belang dat je van te voren contact opneemt met de persoon bij wie je langs gaat. Je legt simpelweg uit waar je wel en waar je niet tegen kan. En geef vooral ook tips als het gaat om boodschappen doen. Zo help je diegene ontzettend op weg en weet jij ook zeker dat er iets gaat zijn wat je kan eten. Zo weet je zeker dat je je dieet op verjaardagen van anderen kan combineren.

Vaak vind degene die jou ontvangt het net zo spannend als jij. Niemand wilt natuurlijk dat jij ziek de verjaardag verlaat. Of dat er niets voor jou te eten is. Jij weet vaak het best welke dingen wel en welke er niet kunnen. Dit mag je best afspreken met degene waar je langsgaat. Het is echt niet vreemd dat jij je eigen bakje krijgt met aparte snacks. Snapt een andere gast het toch niet? Leg het diegene dan ook even uit. Wanneer iemand het verhaal achter iets kent, is er vaak veel begrip voor. Is dat niet het geval? Voel je dan ook niet schuldig. Jij volgt dit dieet omdat het moet en zorgt zo voor je gezondheid. Dat is altijd het allerbelangrijkste.

Lees ook: Low FODMAP je verjaardag vieren

Neem je eigen eten mee

Vertrouw je het toch niet helemaal of wordt er eten besteld waarvan je zelf niet kan mee eten (zoals Chinees of pizza bijvoorbeeld) of vind je het simpelweg te spannend? Vraag dan of er een magnetron is en of je hier gebruik van kan maken. Bereid van te voren iets voor wat je super lekker vind en neem dit mee. Misschien niet net zo gezellig als mee kunnen eten, maar naar huis gaan om te eten is nog minder gezellig, toch? Zo kan je overigens ook omgaan met de snacks. Neem ze gewoon lekker zelf mee als je er 100% zeker van wilt zijn dat er ook iets te eten is voor jezelf Ik durf te wedden dat niemand hier een probleem van maakt.

Je krijgt iemand op bezoek met een dieet

Grote kans dat degene die zich aan een dieet moet houden jou al op de hoogte heeft gebracht. Is dit niet het geval, maar weet je toevallig wel van het dieet af? Bel diegene op en vraag ernaar. Het is heel fijn voor de persoon in kwestie om van te voren te overleggen over welke dingen er wel en wat er niet gegeten kan worden. En zo kan je het ook nog even dubbelchecken om te kijken of alles wel echt klopt. Zo verzeker je je gast ervan dat het echt allemaal goed geregeld is.

Een andere tip is om het eten wat je speciaal voor diegene hebt gekocht in de verpakking te laten. Of bewaar de verpakking voor diegene. Zo kan de persoon in kwestie zelf de verpakking nog even nalezen. Dit heeft niks te maken met het niet vertrouwen van jouw kunnen. Dit geeft de persoon de bevestiging dat het eten goed is en dat er met een gerust hart genoten kan worden van het lekkers dat je hebt meegenomen.

Je dieet en verjaardagen

Het klinkt eigenlijk ingewikkelder dan dat het is. Ook met verjaardagen geldt: tref je voorbereidingen! Zo weet je zeker dat je op de verjaardag niet voor verrassingen komt te staan. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen een leuke dag heeft, zo ook jij.

Lees meer over je dieet en verjaardagen

Glutenvrij je verjaardag vieren Low FODMAP je verjaardag vieren

Reageren is niet mogelijk