way of life fodmap

The way of life

Het FODMAP dieet bestaat uit verschillende fases. De laatste fase van het dieet is personalisatiefase, ook wel the way of life genoemd. Ik leg je graag uit wat deze fase voor jou precies gaat betekenen.

De fases in het FODMAP dieet

Het FODMAP dieet bestaat uit verschillende fases. Je begint met de voorbereidingen op het volgen van het dieet. Dit is niet helemaal een officiële fase, maar wel een belangrijke periode. In deze fase ga jij namelijk aan de slag met informatie winnen over het FODMAP dieet en boodschappen doen voor de volgende fase. Alle tips voor de juiste voorbereidingen op het FODMAP dieet heb ik voor je verzameld in één artikel.

Na de getroffen voorbereidingen start je met de eliminatiefase. In deze fase eet je enkel producten van de groene lijst, en met mate van de oranje FODMAP lijst. Het doel van deze fase is om geheel klachten vrij te worden. Na de eliminatiefase ga je aan de slag met het herintroduceren van FODMAP’s. Je test iedere week een andere FODMAP om zo te achterhalen van welke FODMAP je klachten krijgt. Tijdens deze fase houd je je klachten bij in dit handige dagboek, zodat je na deze fase precies weet hoe je nu verder moet.

Dat hoe nu verder gaan, gebeurt dus in de laatste fase – the way of life. De reden dat ik dit eigenlijk geen fase noem, maar juist way of life, is vanwege het feit dat deze fase eigenlijk niet meer eindigt. Je weet nu namelijk van welke FODMAP’s je klachten krijgt en welke je dus niet meer moet eten.

Je kan altijd later, na een paar maanden of een paar jaar, de herintroductie herhalen. Door de jaren heen kan er namelijk het een en ander veranderen, waardoor je bepaalde producten misschien beter niet meer of juist weer wel kan eten.

Zo werkt de way of life

Tijdens het herintroduceren heb je bijgehouden waar je klachten van krijgt. Nu weet je dus precies welke FODMAP’s je niet meer in je nieuwe eetschema moet eten. Hiervoor is het super handig om een compleet overzicht te hebben van alle FODMAP’s. Hiervoor raad ik je aan dit e-book met alle overzichten plus hoeveelheden aan te schaffen. Per FODMAP staat hierin uitgelegd hoeveel je ervan mag eten, en vanaf welke hoeveelheid er teveel van de FODMAP in zit om er klachten van te krijgen. Er staan daarnaast ook allerlei handige tips in die jouw way of life alleen maar makkelijker gaat maken.

Deze laatste fase is voor iedereen anders. Zo reageert de één heel heftig op fructanen, en kan de ander prima knoflookpoeder eten, maar gaan verse knoflook. Er is dan ook geen vast schema waar je je in jouw way of life aan kunt houden. Het is aan het begin even puzzelen, omdat je weer opnieuw aan de slag moet met een nieuw eetschema. Het is een kwestie van wennen, en even passen en meten, maar ik weet zeker dat je tot een nieuw schema komt waar je geen klachten van krijgt.

Lees per FODMAP in welke producten ze zitten

Fructanen Mannitol Galactanen Sorbitol Polyolen Fructose Lactose

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*