mannitol

Waar zit mannitol in?

Mannitol valt officieel onder de groep polyolen. Polyolen zijn suikeralcoholen die van nature voorkomen in bepaalde vruchten. Ook worden polyolen vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze zoeter te maken. Onder polyolen vallen verschillende stoffen, waaronder isomalt, maltitol, lactitol, xylitol, sorbitol en mannitol. In dit blogartikel ga ik dieper in op waar mannitol precies in zit.

Lees ook: Zo ging het herintroduceren van mannitol bij mij

In de volgende producten zit mannitol

  • In bloemkool. Zelfs in hele kleine hoeveelheden bloemkool zit er voldoende mannitol om darmklachten te veroorzaken. En met kleine hoeveelheden bedoel ik ook echt hele kleine hoeveelheden. Zelfs bij het eten van een stronkje kan je al te veel mannitol binnenkrijgen. Lees hier meer over bloemkool tijdens het FODMAP dieet.
  • In champignons. Voor champignons geldt eigenlijk hetzelfde als met bloemkool – een hele kleine hoeveelheid is al voldoende om klachten te krijgen van de FODMAP. Daarnaast bevatten champignons bij een bepaalde hoeveelheid ook al genoeg fructanen. Let dus extra op met het eten van champignons als je ook gevoelig bent voor fructanen.
  • In peultjes. Peulvruchten zijn sowieso geen goede groente als je je aan een low FODMAP dieet wilt houden. In veel peulvruchten zit namelijk een grote hoeveelheid galactanen, en in sommigen zelfs ook fructanen.
  • In portobello. Deze is niet geheel verrassend, aangezien champignons zelf ook al snel hoog in mannitol zijn. Voor portobello geldt hetzelfde, zelfs bij een hele kleine hoeveelheid wordt het al snel te veel.
  • In watermeloen. Van watermeloen mag je gelukkig wel een flink stuk meer wil je nog laag in mannitol blijven. Pas bij meer dan 100 gram zit er genoeg mannitol in om klachten te krijgen.
  • In zoete aardappel. In tegenstelling tot ‘normale’ aardappels (en daarmee worden de gele aardappels genoemd) passen zoete aardappels niet meer in jouw eetschema als je niet goed tegen mannitol kunt.
  • In bleekselderij. Ook de groente bleekselderij bevat een grote hoeveelheid mannitol bij een kleine hoeveelheid van de groente. Het is dus beter om deze te vermijden.
Artikel gaat verder onder de advertentie.
FODMAP compleet overzicht

Overzicht van alle FODMAP’s

€9,99

Een een compleet overzicht met daarin producten die je mag eten inclusief de toegestane hoeveelheden

Wil je toch graag bepaalde groente nog eten?

Het kan zijn dat je helemaal weg bent van champignons of niet zonder peultjes kunt. In die gevallen heb je geluk, want dit zijn groentes die ook vaak in blik te krijgen zijn. Groente die in blik wordt bewaard, worden bewaard in ‘water’. Dit water neemt de hoeveelheid van de FODMAP’s zoveel mogelijk op – de mannitol lost dus als het ware op in dit water. Als je graag champignons of peultjes wilt eten, kies dan voor de groente uit blik. Spoel ze thuis onder de kraan nog eens super goed af.Bekijk ook het overzicht van andere FODMAP’s

Ben je ook nieuwsgierig naar de andere FODMAP’s? Door op onderstaande button te klikken, kom je op de pagina waar alle FODMAP’s zijn verzameld. Per FODMAP vind je per categorie in welke producten de FODMAP zit.

Per FODMAP alle producten op een rijLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*