mannitol herintroduceren

Zo verliep het herintroduceren van mannitol bij mij


Na het succesvol introduceren van de FODMAP fructanen, stond me een nieuwe week te wachten. Deze week stond mannitol herintroduceren op het programma. Ik koos ervoor om dit te testen met bloemkool. Als een echte Hollander ben ik gek op prakjes! Aangezien al mijn favoriete groente gedurende het dieet niet meer konden (bruine bonen, doperwten en dus ook bloemkool), had ik heel veel zin in deze week. Ik neem jullie graag weer mee!

Lees ook: Zo ga je aan de slag met herintroduceren

Mannitol herintroduceren

Mannitol herintroduceer je bij voorkeur met bloemkool. Het kan natuurlijk zijn dat je hier geen fan van bent. Als je liever met iets anders wilt herintroduceren, dan kan je kiezen uit bleekselderij of champignons. Bij de champignons moet je er wel rekening mee houden dat dit verse zijn (en dus niet uit blik). Champignons uit blik zijn namelijk wel low-FODMAP.

Dag 1: 35 gram bloemkool
Dag 2: 70 gram bloemkool 
Dag 3: minimaal 105 gram bloemkool 

mannitol herintroduceren
Een portie van 35 gram bloemkool bevat al genoeg mannitol om klachten van te krijgen

Dag 1 – 35 gram bloemkool

Voor de eerste dag stond er 35 gram bloemkool op het programma. De planning verliep alleen iets anders dan ik van te voren in gedachte had. We hadden deze dag een strategiedag op het werk met een verzorgde lunch. Mijn collega’s zijn ontzettend goed op de hoogte van het glutenvrije eten. Ze wisten ook wel dat ik op dit moment het FODMAP dieet doe, maar hoe en wat precies was ze niet helemaal duidelijk. Terwijl iedereen dan ook genoot van de glutenvolle broodjes, kreeg ik een heerlijke bloemkoolsalade. Ach ja, direct een goede test! Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat de hoeveelheid precies was, maar ik denk dat het wel meer dan 35 gram was. Het was een heerlijke salade waar ik van heb genoten.

De rest van de dag waren we druk bezig met plannen maken voor 2019, de nodige afleiding was dus zeker daar. En om eerlijk te zijn, werkt afleiding altijd het allerbeste op het moment dat ik klachten heb, of bang ben dat ik ze ga krijgen. Maar tot mijn grote verbazing bleven de klachten weg! Aan het eind van de dag was er nog altijd niks aan de hand. Over deze eerste dag was ik dus erg tevreden!

Dag 2 – 70 gram bloemkool

Het is eigenlijk best gek wat zo’n eerste goede dag met je kan doen. Vol vertrouwen begon ik aan de tweede dag. Vanwege de verhuizing kozen we voor lekker makkelijk – eten bestellen bij de Beren. Hier heb ik al vaker gegeten en gaat eigenlijk altijd goed. Ik koos voor een biefstuk met patat, zonder kruiden en zonder saus. Als side-dish bestelde ik gestoomde groente, wetende dat hier ook bloemkool bij zit. We hebben deze avond heerlijk gesmuld en…. wederom geen klachten!

Dag 3 – meer dan 105 gram bloemkool

Deze week kon eigenlijk niet meer stuk. Met twee succesvolle dagen kon ik het me niet voorstellen dat de derde dag zo vreselijk fout kon gaan. Wellicht een beetje onterecht, want na het herintroduceren van sorbitol ging het ook pas goed mis na de derde dag. Ah fijn, een beetje positiviteit kan geen kwaad!

Op deze dag kon ik eindelijk weer een van mijn lievelingsprakjes eten – bloemkool! Een avondmaal met aardappelen, heel veel bloemkool en een lekker stukje kipfilet. Ik heb ervan genoten! Eigenlijk dubbel zo erg, want ook na deze derde dag waren er geen klachten. YEAH!

Lees ook: In deze producten zit mannitol

Conclusie – ook mannitol mag blijven!

Een ontzettend fijne conclusie na deze week – ook mannitol mag in mijn dieet blijven. Om heel eerlijk te zijn heb ik op dit moment van schrijven geen flauw idee waar mannitol verder allemaal in zit. Alles wat ik op dit moment moet weten, is dat ik bloemkool weer gewoon kan eten! Ik kijk uit naar wat de laatste week me heeft te brengen! Kom maar op met die galactanen.

Lees verder

Zo ging het herintroduceren van galactanen bij mij

2 reacties

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *