galactanen herintroduceren

Oligosachariden Galactanen herintroducerenHet is eindelijk zover: de laatste week van de herintroductiefase. Door de pauze van ongeveer 3 weken heeft deze fase wat langer geduurd dan ik eigenlijk had verwacht. Maar weet je wat? Dat is helemaal niet erg. Het is belangrijker om naar je lichaam te luisteren en het de rust te geven wanneer dat nodig is. Dat heb ik zeker gedaan. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik ontzettend blij ben dat de laatste week van het dieet is aangebroken. Deze week op het programma: oligosachariden galactanen.

Lees ook: Waar zitten galactanen in?

Galactanen herintroduceren

Dag 1 – Beginnen met doperwten

galactanen herintroduceren

Ik had het in de blog van vorige week al benoemd, maar doperwten en bruine bonen zijn een van mijn lievelingsgroenten. Ik begon de eerste dag dan ook met 50 gram doperwten. Ik at ze bij een AVG’tje: wat gebakken aardappelen, een hamburger en de doperwten. Het avondmaal was heerlijk! De uren erop waren een beetje vaag. M’n buik werd wel een beetje opgeblazen, maar niet enorm erg. Daarnaast was ik ook enorm gefocust op mijn buik. Voel ik iets? Zijn dit de bekende klachten? Of voel ik eigenlijk helemaal niks en beeld ik het me in? Ik kon mijn vinger er niet helemaal op leggen. Het werd allemaal niet mega heftig en ging dan ook met een gerust hart slapen.

Lees ook: Zo ga je aan de slag met herintroduceren

Dag 2 – het bruine bonen feestje!

Iedereen die mij kent, weet dat ik gek ben op bruine bonen. Zelfs zo erg, dat ik ze koud uit het glas opeet. Ik vind het heerlijk! Het is voor mij de ideale snack, want vezels, vezels en nog eens vezels! Die kom ik nog weleens tekort in mijn glutenvrije bestaan. Ook deze dag at ik de bruine bonen met een AVG’tje. Noem het saai, maar je kan me ervoor wakker maken. Wederom heb ik genoten van het avondeten, het was immers alweer een tijd geleden dat ik voor het laatst bruine bonen had gegeten. Helaas verliep de avond minder fijn dan gehoopt. Gedurende de hele avond kreeg ik mega veel klachten. Mijn buik zwol enorm op, ik werd misselijk en kon niet stoppen met boertjes laten. Deze klachten had ik nu al een tijd niet gehad. Waar ik deze klachten voorheen voor lief nam, wist ik nu zeker dat dit door de bruine bonen kwam. Ik ben deze avond wat eerder naar bed gegaan. De klachten waren de volgende dag grotendeels verdwenen.

Lees ook: Mag je zomaar beginnen met het FODMAP dieet?

Jammer, maar het is niet anders

Het testen van deze FODMAP en dus het galactanen herintroduceren heb ik niet netjes afgemaakt zoals het eigenlijk zou horen. In principe moet je op de 3e dag nog 150 gram eten. Dit heb ik niet gedaan, omdat het voor mij na de 2e dag al duidelijk was. Ik vond het niet waard om wederom een dag deze klachten te krijgen, misschien zelfs wel erger… Ik sta er zeker voor open om de bruine bonen nog een keer met een kleinere hoeveelheid te testen. Het kan ook zijn dat ik er gewoon teveel van had gegeten.

Conclusie – een kleinere hoeveelheid galactanen

Met galactanen herintroduceren heb ik twee hoeveelheden getest: 50 gram en meer dan 100 gram. Dat is best wel een groot verschil. Op de kleinere hoeveelheid reageerde ik een klein beetje, op de grotere hoeveelheid reageerde ik heel heftig. Daarom werkt het voor mij waarschijnlijk beter om kleine hoeveelheden galactanen te eten. Dit zal ik in de toekomst zeker nog eens testen in mijn dieet.

Lees verder

Mijn FODMAP dieet ervaring

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*