fodmap-dieet-ervaring

Mijn FODMAP dieet ervaring

En toen zat het FODMAP dieet er voor mij op. In totaal heb ik er 12 weken over gedaan. In die 12 weken ben ik mezelf echt super erg tegengekomen, maar heb ik mijn lichaam ook veel beter leren kennen. Ik vertel jullie graag meer over mijn FODMAP dieet ervaring.

Moe van alle klachten

Sinds december 2017 volg ik een strikt glutenvrij dieet vanwege mijn coeliakie. Ik zat midden in het rouwproces van acceptatie en leren omgaan met mijn nieuwe eetschema. Ik was me er heel goed van bewust dat het herstel wel een jaar kon duren. De eerste maanden vlogen voorbij en ik voelde me ook wel iets beter. Totdat ik, 8 maanden na mijn diagnose, weer behoorlijk aftakelde en me net zo beroerd voelde als het jaar ervoor. Mijn onderbuik gevoel zei het al – dit is niet goed, en het komt door wat ik eet. Na een molen van een aantal onderzoeken (en dus ook weken later) begon ik vol goede moed aan het FODMAP dieet. Ik was namelijk moe van alle klachten en wilde er ontzettend graag vanaf. Daarom ik bereidde me voor op het FODMAP dieet, doorstond de eliminatiefase en begon hierna met het herintroduceren.

De eliminatiefase verliep soepel

Om heel eerlijk te zijn, verliep de eliminatiefase bij mij ontzettend soepel. Ik was enorm vastberaden om dit goed aan te pakken. Van die buikpijn wilde ik maar al te graag af. Het wordt over het algemeen aangeraden om maximaal 6 weken* in de eliminatiefase te blijven. Maar mijn lichaam reageerde blijkbaar zo goed op het niet eten van FODMAPs, dat ik na 2 weken al volledig klachtenvrij was. In overleg met mijn diëtiste begon ik met het herintroduceren van de FODMAPs.

Iedereen reageert anders tijdens de eliminatiefase. Zo kan iemand na een paar dagen al klachtenvrij zijn, terwijl de ander dat na 6 weken nog niet is. Vergelijk jezelf niet met anderen en luister altijd naar je eigen lichaam.

Lees ook: Wat is het FODMAP dieet?

Niet alles koek en ei

Ondanks dat de eliminatiefase me qua klachten enorm meeviel, vond ik het wel lastig om me opnieuw aan te passen aan alle nieuwe eetregels. Eerst mocht ik geen gluten meer, en nu mag ik ook nog een hele lijst aan niet verteerbare koolhydraten. Wie heeft het ooit verzonnen dat je buikpijn kan krijgen van zoiets lekkers als avocado! Nota bene nog “gezond”?! Van gezond eten kan je toch helemaal niet ziek worden? Het frustreerde me mateloos. Ik legde de focus ook super erg op wat ik allemaal niet kon eten, in plaats van op wat ik wel kon eten. Mijn hele gedachtegang was eigenlijk erg negatief, ondanks dat het lichamelijk wel goed met me ging. Tot nu toe was mijn FODMAP dieet ervaring dus een beetje wisselend. Maar het feit dat het lichamelijk wel goed ging, was voor mij alle motivatie die ik nodig had om ermee door te gaan.

Lees ook: Zo bereidde ik me voor op het FODMAP dieet

Super ziek na herintroduceren

Na het herintroduceren van de eerste drie FODMAP’s (lactose, fructose en sorbitol) werd ik echt verschrikkelijk ziek. Ik laste een pauze in en nam zolang rust als nodig was. Dat was ook zeker nodig, want als je al klachten heb, kan je niet met de volle 100% zeggen dat je klachten van een bepaalde FODMAP komen. Maar wat baalde ik hiervan zeg. Ik moest weer terug naar een compleet FODMAP proof dieet, het herintroduceren stond stil en ik was mega ziek.

Na een drietal weken ging het gelukkig weer een stuk beter met me. Waarschijnlijk waren alle restjes van de FODMAPs volledig uit mijn systeem. Ik herpakte mezelf en begon weer vol frisse moed aan het herintroduceren van de overige FODMAPs.

Lees ook: Mijn ervaringen met het herintroduceren

Enorme verbetering

Nu het FODMAP dieet erop zit en ik weet op welke FODMAPs ik reageer, vind ik het niet zo gek dat ik na de eerste drie weken heel erg ziek werd. Dit zijn dan ook de drie FODMAPs waar ik de meest heftige klachten van heb gekregen tijdens het herintroduceren. Ik had duidelijk te maken met stapeling en dat trok mij lichaam op een gegeven moment niet meer. Ook voelt het super goed om geen klachten te krijgen van FODMAPs (in mijn geval fructanen). Ik ga er niet omheen draaien – dat motiveert en heeft er zeker voor gezorgd dat ik weer wat beter in mijn vel zat.

fodmap dieet ervaringen

Conclusie van mijn FODMAP dieet ervaring

Al met al ben ik echt super blij dat ik het heb gedaan en is mijn FODMAP dieet ervaring dus positief. De klachten zijn zo goed als sneeuw voor de zon verschenen. Ik weet nu waar ik wel en waar ik niet op reageer. Doordat ik weet dat ik ergens buikpijn van krijg, is het ‘t niet waard voor mij om er dan toch van te eten.

Maar, achteraf gezien is het natuurlijk altijd makkelijker praten. Doordat ik er nu niet meer middenin zit, wil ik nog weleens vergeten hoe slecht ik me voelde op bepaalde momenten. Als ik er nu aan terugdenk en het vergelijk met nu, was ik echt wel zieker dan ik me op dat moment vond. Maar gelukkig is dat nu verleden tijd.

The way of life

Na het afronden van het FODMAP dieet heb ik direct een nieuw eetschema voor mezelf gemaakt. Geen eetschema om te diëten, maar een eetschema met daarin alle FODMAPs waar ik niet op reageer weer toegevoegd. Alle FODMAPs waar ik klachten van kreeg, heb ik volledig eruit gehaald. Voor de derde keer ging ik wennen aan een nieuw eetschema met weer nieuwe producten. Ze zeggen niet voor niets driemaal is scheepsrecht, toch?

De fases in het FODMAP dieet

Voorbereiden Elimineren Herintroduceren The way of lifeLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*