toen ging het mis

En toen ging het mis….

Het herintroduceren van sorbitol ging niet helemaal zoals gepland. Op de testdagen zelf had ik eigenlijk vrij weinig klachten, maar de dagen erna werden de klachten erger en erger en toen ging het mis… De dagen na het herintroduceren gooide ik het op de stapeling van de FODMAPs. Het was me waarschijnlijk iets te veel geworden, en daar had ik nu last van.

De buikpijn? Die was er helaas niet minder op geworden. De klachten waren eigenlijk nog heftiger dan voordat ik aan dit dieet begon. Zelfs na het eten van een stuk komkommer lag ik plat op bed.

Deze week stond het testen van mannitol op de planning. Ik was van plan om dit te herintroduceren met bloemkool. Dit wilde ik gaan doen door een bloemkool soepje te maken. Ook een ouderwets prakje gaat er prima in met deze groente. Met de voorbereiding zat het in ieder geval goed.Uitstellen van het testen

Toen ging het mis

“Normaal gesproken” testte ik de FODMAPS lekker makkelijk aan het begin van de week. Zo heb ik nog voldoende tijd om te herstellen voor het weekend. Maar deze keer herstelde ik maar niet. Sterker nog, de klachten werden alleen maar erger. Ik kon totaal niet verklaren waar de klachten vandaan kwamen. Er heerste wel griep, maar goed, dat hoor ik ieder moment van het jaar. En griepklachten moeten ook zo weer voorbij zijn toch? In overleg met de diëtiste hebben we maar besloten om deze week even niet te testen. De klachten zijn er al, dus het zou moeilijk zijn om objectief te stellen of ik reageer op de FODMAP ja of nee. Het is dan maar beter om te wachten tot mijn darmen weer rustig zijn. Maar anderhalf week later, aan het begin van weer een nieuwe week, is dat eigenlijk nog steeds niet zo.Behoorlijk balen

En dat is natuurlijk behoorlijk balen… Ik begrijp ook wel heel goed dat het beter is om even een pauze in te lassen om te wachten totdat alle klachten weer weg zijn. Tegelijkertijd voelt het alsof de afgelopen 5 weken volledig voor niks zijn geweest. Is er dan toch iets anders aan de hand dan een prikkelbare darm? Of reageer ik echt werkelijk op alles, zelfs op producten waar geen FODMAP in zitten?Het heeft tijd nodig

In dit soort situaties moet ik mezelf er vooral aan herinneren dat het tijd nodig heeft. Het had natuurlijk heel fijn geweest als ik snel door de herintroductie-fase heen kon, zodat ik ook snel een goed dieet kan samenstellen met producten waar ik me ook goed van voel. Maar wat is een extra week op de rest van mijn leven? Het is vooral belangrijk om naar mijn lichaam te luisteren. Op dit moment ziet het ernaar uit dat ik ook deze week nog niet kan testen met de volgende FODMAP. Maar dat is niet erg. Het is beter om het goed te testen dan om het snel te testen. Het komt allemaal wel goed.Lees verder: Fructanen herintroduceren

Ui herintroduceren Knoflook herintroduceren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*