fructanen

Zo verliep het herintroduceren van fructanen bij mij – deel 2


Na het succesvol herintroduceren van ui, was ik razend enthousiast geworden om met knoflook aan de slag te gaan. Ik kon me bijna niet voorstellen dat dit mis zou gaan, maar goed, je weet het maar nooit. Vol goede moed ging ik verder met het herintroduceren van fructanen. Ik neem jullie graag weer mee!

Fructanen herintroduceren

Voor het tweede gedeelte van het herintroduceren van fructanen, ging ik aan de slag met knoflook. De richtlijnen zijn als volgt:

  • Dag 1 = Een half teentje knoflook
  • Dag 2 = Eén teentje knoflook
  • Dag 3 = 1,5 teentje knoflook

Lees ook: Alles over knoflook als FODMAP

Knoflook is net zoals ui heel makkelijk toe te voegen aan een gerecht. Sterker nog, met wat knoflook erbij vind ik het altijd extra lekker smaken. Ik zeg altijd maar: houd je nooit aan de hoeveelheid knoflook die in het recept staat. Meer is vaak veel lekkerder. Ik vond het dus super fijn om weer knoflook toe te voegen aan mijn gerechten.

Dag 1 – iets te veel knoflook in de lasagne

Knoflook herintroduceren

Veel knoflookliefhebbers zullen het wel herkennen. Het recept zegt: 1 teentje, maar je snijd rustig de halve knoflook fijn. Na een succesvolle FODMAP te hebben getest, kon ik me met knoflook niet helemaal inhouden. Volgens het schema moest er een half teentje door het eten, in werkelijkheid waren dit er 2. Maar in my defense – ik gooide de teentjes door de lasagne heen die goed was voor 3 porties. Het hele huis rook heerlijk naar de knoflook en we hebben gesmuld van de lasagne. En de klachten? Ook die bleven weg, net zoals bij de uien. YES!

Lees ook: Zo ga je aan de slag met herintroduceren

Dag 2 (en eigenlijk ook dag 3) – weer te veel knoflook

Na de eerste succesvolle dag, kon ik me niet meer goed inhouden. Ik voelde er ook weinig voor om mezelf in bedwang te houden. De dagen met ui testen gingen goed, de eerste keer knoflook ging ook goed. Ik had er daarom alle vertrouwen in dat de volgende keer knoflook testen wederom goed ging. Op de tweede dag ging ik eten bij Jamie’s Italian in de Markthal. Een heel fijn restaurant waar ze glutenvrije pasta serveren. Ik koos voor de bolognese en vroeg of ze hier extra knoflook in wilden doen. Dat was uiteraard geen probleem! De pasta was heerlijk. En na de maaltijd had ik ook helemaal geen klachten.

Lees ook: Waar zitten fructanen in?

Conclusie – yes, yes en nogmaals YES!

Van te voren had ik nooit gedacht dat ik niet zou reageren op ui en knoflook. Om heel eerlijk te zijn, vond ik fructanen de lastigste FODMAP. Aan het niet eten van tarwe ben ik al gewend, maar ui en knoflook zitten werkelijk in zoveel producten verwerkt. Natuurlijk zit er een onderscheid tussen rauwe uit en uipoeder, maar het maakt het wel behoorlijk lastig. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik deze FODMAP na de herintroductie weer gewoon mag toevoegen aan mijn eetschema. Ik kan niet wachten!

Lees verder

Zo ging het herintroduceren van mannitol bij mij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*