Ga je binnenkort op vakantie? Of ben je van plan om een glutenvrije vakantie te boeken? Zelfs zonder dieet is het uitkiezen van een vakantie best lastig. Naar welke bestemming ga je? Wil je een hotel of een appartement? En voor welk verzorgingsniveau kies je? Om ervoor te zorgen dat je deze zomer gaat genieten, help ik je graag op weg met tips voor iedereen die binnenkort op vakantie gaat en dit combineert met een (glutenvrij) dieet!
Inhoudsopgave
- Lees je van te voren goed in
- Glutenvrije vakantie bestemmingen
- Neem van te voren contact op met het hotel
- Tips voor in lokale restaurants
- Eigen eten meenemen
- Vraag medische bagage aan
Lees je van te voren goed in
Het internet is een fantastische plek. Er bestaan honderden blogs en artikelen vol met verhalen en ervaringen van anderen. Vind je de informatie niet op een blog, dan vind je er vast wel iets over in een forum. Mensen delen graag hun ervaringen en daar heb jij enorm veel aan. Heb je een bepaalde bestemming op het oog? Zoek dan “glutenvrij Spanje” of “FODMAP Griekenland”. Je zal zien dat je meer informatie vindt dan iemand van het reisbureau je ooit kan vertellen.
Ik kan me voorstellen dat je misschien wat meer informatie wilt dan enkel de verhalen en ervaringen van anderen. Bezoek daarom ook zeker de website van Association of European Coeliac Societies. Op deze website vind je alle officiële coeliakieverenigingen. Per land vind je dus elke restaurants officieel zijn aangesloten bij de deze Association. Zo weet je dus alvast of je ergens veilig kan eten of niet.
Lees ook: Glutenvrij eten op Kreta
Glutenvrije vakantie bestemmingen
Er zijn een aantal landen waar glutenvrij eten erg lastig is. Neem bijvoorbeeld Oostenrijk. Tijdens een skivakantie is het vaste prik om patat met schnitzel te eten. Heel lekker natuurlijk, alleen niet glutenvrij. Maar gelukkig zijn er ook een aantal landen waar je wel heel goed terecht kunt met je glutenvrije dieet.
Neem bijvoorbeeld Italië. Je zou het bijna niet verwachten in het land van de pasta’s en de pizza’s, maar het is toch echt zo. De meeste Italianen zijn bekend met coeliakie en weten heel goed hoe ze strikt glutenvrij moeten bereiden. Sterker nog, in Italië worden mensen met klachten die wijzen op een glutenintolerantie vrijwel direct getest op coeliakie. Omdat dus meer mensen het daar hebben, wordt er ook ontzettend goed rekening mee gehouden. Zo vind je in de grote steden bakkerijen en restaurants die volledig glutenvrij zijn ingericht. En ook de supermarkten hebben een veel groter assortiment aan glutenvrije producten dan wij hier hebben in Nederland. Het is dus best een cadeautje om naar Italië op vakantie te gaan, ook als je coeliakie hebt.
Naast Italië is ook Spanje is een fantastisch vakantie land als het gaat om glutenvrij eten. Vooral in de supermarken kan het nog wel een feestje zijn als we het hebben over glutenvrije producten. Veel producten bevatten namelijk de tekst sin gluten als het product geen gluten bevat. Dit is zelfs het geval als het gaat om producten waarvan je nooit zou denken dat er gluten inzitten. Dat maakt het boodschappen doen al een stuk makkelijker! Lees meer tips en handige woordjes voor je glutenvrije vakantie naar Spanje.
Neem contact op met het hotel
Hotels zijn niet verplicht om rekening te houden met dieetwensen. De meeste hotels die dit wel doen, hebben dit vermeld op hun website. Toch kan het zo zijn dat informatie ontbreekt of dat je graag wat meer zekerheid wil hebben. Bel ze gerust of stuur ze even een e-mail. Het personeel van het hotel vertelt je wat wel en niet mogelijk is. Doe dit wel voordat je boekt, het is nogal een domper als je hebt geboekt en het blijkt dat ze er geen rekening mee houden.
Afhankelijk van wat het hotel doet, kies je ook je verzorgingsniveau. Houden ze veel rekening met je dieetwensen? Dan kan je best wel kiezen voor half pension of zelfs all inclusive. Maar kan het hotel geen rekening houden met jouw dieetwensen? Dan is het beter om te kiezen voor een appartement, of in ieder geval een kamer waarin je in de gelegenheid bent om zelf gerechten voor te bereiden.
Tips voor in lokale restaurants
Natuurlijk wil je tijdens je vakantie eten in één van de gezellige lokale restaurants. Laat je ook zeker niet uit het veld slaan vanwege je dieet.
- Zoek van te voren restaurants op waar je glutenvrij kan eten. Gelukkig leven we in een digitale wereld waarin veel online te vinden. Zo ook dus of er in de stad of regio waarin je op vakantie gaat restaurants zijn waar je glutenvrij kan eten. Zoek dit dan zeker van te voren op. Houd een lijstje bij in je telefoon of markeer het op een map. Misschien iets minder spontaan, maar zo heb je in ieder geval al een aantal adresjes waar je terecht kan.
- Vraag eerst aan de ober naar alle mogelijkheden. Als ze echt glutenvrij aanbieden, dan is daar ook de ober van op de hoogte. Vraag het altijd nog even voor de zekerheid. Reageert de ober een beetje vaag of heb je er geen goed gevoel bij? Bedank dan vriendelijk en ga op zoek naar een ander restaurant. Dat is echt niet erg.
- Vraag ook zeker door. Ook doorvragen is zeker aan te raden! Dus niet alleen de vraag “hebben jullie ook glutenvrij?” maar vraag ook naar de bereiding, eventuele kruisbesmetting.
Wat betreft het uit eten gaan, gelden eigenlijk dezelfde ‘regels’ als in Nederland. Wil je ook met een gerust hart uit eten? Lees dan alle tips over glutenvrij uit eten gaan.
Neem je eigen eten mee
Voorbereiding is het halve werk. Door een goede voorbereiding kom je ook niet voor verrassingen te staan. Daarom is het goed om zelf ook wat eten mee te nemen op vakantie. Het liefst zou je natuurlijk je hele eigen voorraadkast meenemen, maar dat kost helaas ontzettend veel aan extra bagage. Toch is het zeker aan te raden om je eigen, vertrouwde producten mee te nemen. Zelf neem ik altijd wat crackers en pasta mee. Het meenemen van je eigen zorgt ervoor dat je een stuk zelfverzekerder vertrekt.
Lees alle blogartikelen over het je dieet op vakantie
Medische bagage in het vliegtuig
Wist je dat je bij sommige vliegmaatschappijen medische bagage mag meenemen? Dit is gratis extra ruimbagage die je mag inchecken op vertoon van een medische verklaring. Zo mag je bij Transavia 15 kilo extra meenemen en bij KLM zelfs 23 kilo! Toch houdt niet iedere maatschappij hier rekening mee. Neem dus ook in dit geval van te voren even contact op met je vliegmaatschappij.
Lees meer: Overzicht regels medische bagage per vliegmaatschappij
Geniet zoveel als je kan
Een vakantie hoort niet stressvol te zijn. Op een vakantie hoor je te genieten, relaxen en heerlijk tot rust te komen. Ook met je dieet! Natuurlijk vereist het weer de nodige voorbereiding en moet je alles navragen. Dat is niet altijd leuk, zeker niet in het buitenland waar mensen je misschien niet altijd begrijpen. Probeer hiernaast zoveel mogelijk te genieten van je vakantie. Daar is je vakantie tenslotte voor!