beginnen met het fodmap dieet

Beginnen met het FODMAP dieet

Daar ging ik dan met mijn verwijskaart naar de diëtiste. Voor mijn glutenvrije dieet heb ik bewust geen afspraak gemaakt bij de diëtiste. Doordat ik altijd veel bezig ben geweest met voeding en sport, was ik al bekend met etiketten lezen. Ik moest alleen wennen aan welke producten geen gluten bevatten. (Al viel dat ‘alleen wennen’ me zwaar, dat kan je in dit blog lezen). Maar nu ging ik beginnen met het FODMAP dieet. Dit dieet was me niet geheel onbekend, ik had er al wat dingen over gehoord van mijn collega. Maar om op eigen houtje te beginnen aan het dieet, vond ik wel tricky. Ik vond het dieet namelijk zo complex dat ik toch maar besloot om dit onder begeleiding te doen. En daar stond ik dan, om 9 uur ‘s ochtends aan de andere kant van Rotterdam met mijn verwijsbrief.

 

Lees ook: Alles wat je moet weten over je voorbereidingen voor het FODMAP dieet.

 

Beginnen met het FODMAP dieet

Stiekem was ik best zenuwachtig. Gezien de vele klachten voelde ik me niet op mijn best. Daarnaast wist ik ook totaal niet wat ik kon verwachten. Eenmaal binnen verliep alles eigenlijk heel vlot. Ik vertelde over mijn klachten en wat de aanleiding van dit bezoek was. Vervolgens liepen we door mijn eetschema die ik van te voren had opgeschreven. Ondanks dat ik geheel glutenvrij eet en lactose beperkt was mijn eetschema totaal niet FODMAP-proof. Zo at ik veel bruine bonen, pindasaus waar lactose in zat, fruit waar veel fructose in zit, kruiden met ui en knoflook en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat moest dus flink op de schop.

Vervolgens kreeg ik een korte uitleg over FODMAP dieet lijst, ook wel de groene, oranje en rode lijst. Wat staan er veel producten op de oranje en groene lijst?! Ik kreeg er een beetje paniek van… Verder kreeg ik nog een voorbeeld van een eetschema mee voor een week en een boekje over waar je bepaalde spullen kan kopen. Deze eerste week moest ik gebruiken ter voorbereiding, zodat ik alles even kon laten bezinken en me kon voorbereiden op het dieet.De voorbereiding

Eenmaal thuis ging ik vol enthousiasme aan de slag met het lezen van alle informatie die ik had gekregen. En het was nogal wat… mijn huidige eetschema staat vol met producten uit de rode lijst. En heel veel inspiratie kreeg ik ook weer niet van de groene lijst. Daarom was mijn missie: ervoor zorgen dat ik mijn eigen eetschema zoveel mogelijk groen kan maken. Dat betekent dus zelf pindasaus maken, alle kruiden in mijn kastje vervangen voor kruiden waar geen ui en knoflook zit en kiezen voor andere groente. Waar ik voorheen veel peulvruchten en broccoli at, verving ik dit nu door wortels, iets minder broccoli en spinazie.

Ook het weekschema vol met FODMAP recepten gaf me veel motivatie om aan de slag te gaan met het dieet. Wat een hoop heerlijke recepten stonden er in! Zo maak je eenvoudig zelf je ovenschotel met spinazie of een heerlijke lasagne.De boodschappen

Nadat ik me goed had ingelezen in welke producten wel nog mochten, stelde ik een lijstje op van alles wat ik nodig had bij de supermarkt. Het verbaasde me hoe lang dit lijstje eigenlijk nog was. Vol goede moed ging ik richting de supermarkt en kwam thuis met veel kip, 4 komkommers, een grote zak vol tomaten, rijst, aardappelen, 10 nieuwe potjes kruiden, verschillende soorten noten en nog veel meer. Hier lees je meer over mijn eerste keer boodschappen doen.De dagen ervoor

De dagen voordat ik echt met het FODMAP dieet begon, heb ik me al enigszins aangepast. Het voelde namelijk niet meer goed om bijvoorbeeld bruine bonen te eten, wetende dat die eigenlijk een dikke no-go zijn. Toch kon ik nog geen afscheid nemen van mijn geliefde chips en knoflook. Op de laatste dag voor het dieet heb ik me daarom nog helemaal laten gaan. De dag kort samengevat: veel Bugles en aioli. Verrassend genoeg kreeg ik hier geen last van, wat me stiekem al wel goed deed.Lees ook: Zo heb ik de eliminatiefase ervarenBeginnen met het FODMAP dieet kan soms lastig zijn. Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe jij de voorbereidingsfase hebt ervaren. Laat het me weten in de comments. 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*