coeliakie medicijn

Is er een medicijn voor coeliakie?


Nee, op dit moment is er geen medicijn voor coeliakie. Er zijn geen middelen die ervoor zorgen dat je lichaam nooit meer reageert op gluten of een pilletje die ervoor zorgt dat je darmwand altijd beschermd blijft. Ook is er geen vaccin dat ervoor zorgt dat je volledig geneest van coeliakie. Op het moment van schrijven (2019) is het enige “medicijn” voor coeliakie het volgen van een strikt glutenvrij dieet.

Lees ook: Wat is coeliakie?

Onderzoek naar medicijnen voor coeliakie

Dat betekent natuurlijk niet dat er geen vraag is naar een medicijn. Sterker nog, ik denk dat ik gerust mag stellen dat (bijna) iedere coeliakiepatiënt graag een vaccin zou willen. Naar de vraag wordt gelukkig geluisterd en daarom zijn er een aantal die onderzoek doen naar een vaccin.

Zo ook Nexvax2 vaccin. Zij startten in 2018 een groot onderzoen naar een remedie tegen de auto-immuun ziekte. Het doel van hun onderzoek was om met een medicijn te komen waardoor een patiënt “gewoon” gluten kan eten zonder daar de lichamelijk gevolgen van de krijgen (zoals het ziek worden en de blijvende schade aan de darmen). Helaas bleven succesvolle resultaten uit – in de derde fase van hun onderzoek konden er geen significant conclusies worden getrokken over het gebruik van het vaccin en de placebo. Wel heeft Nexvax 2 laten weten het hier niet bij te laten en door te gaan met de onderzoeken.

Pillen die de symptomen verminderen

Er zijn echter wel een aantal pillen die de symptomen van de gevolgen van de inname van gluten verminderen. Dit zijn pillen die het enzym aspergillus niger-derived prolyl endoprotease (AN-PEP) bevatten.

Het AN-PEP is een enzym dat door middel van bepaalde stoffen de eiwitten van de gluten voor het grootste gedeelte afbreekt in de maag. Hierdoor bereikt dit eiwit de darmen niet, en zullen de klachten vaak minder zijn of helemaal uitblijven. Met deze pillen is het in theorie dus mogelijk iets te eten waar gluten inzitten. Veel mensen mensen die geen gluten kunnen verdragen gebruiken de pillen veel om de klachten bij een eventuele glutenfout te voorkomen.

Het wordt ook wel gebruik bij glutenfouten om klachten te beperken. De gluten bereiken nog steeds de darmen (en brengen dus schade aan bij mensen met coeliakie) maar doordat de eiwitten afgebroken zijn zal de reactie veel minder zijn/uitblijven. Het zal werken bij een lichte hoeveelheid gluten, maar absoluut geen vrijbrief voor het zomaar eten van gluten.

Lees ook: Mijn ervaring met anti gluten pillen

Ik heb coeliakie en ik wil deze pillen toch proberen

Geloof me, ik begrijp je. Ook ik heb ze geprobeerd en ik deel mijn ervaring met GlutenEase graag met jullie. Op het doosje van deze specifieke anti-gluten enzymen staat ook heel duidelijk “let op – deze enzymen zijn geen medicijnen tegen coeliakie en zullen nooit het glutenvrije dieet kunnen vervangen”. Mensen met de diagnose coeliakie kunnen deze pillen dus niet als medicijn gebruiken.

Deze pillen zijn dus absoluut geen vrijbrief om zomaar gluten te eten. Dit enzym breekt niet alle eiwitten volledig af, en hierdoor komen er dus nog altijd gluten in de darmen terecht. Dit is een dusdanig kleine hoeveelheid waardoor je dus het gevoel hebt dat je geen klachten ervan krijgt en de pillen dus werken. Helaas is de realiteit anders. Die kleine hoeveelheid die alsnog in je darmen terecht komt, is alsnog voldoende om de darmen (blijvend) te beschadigen.

Toch is het bewezen dat de pillen helpen met het afbreken van de gluten in de maag. Op deze manier zorgen ze er dus voor dat de klachten van het innemen van de gluten worden verminderd. Daarom zijn deze pillen geschikt voor als je uit eten gaat – “voor het geval dat”. Op die manier voorkom je enige kans op kruisbesmetting.

Meer lezen over coeliakie?

Alle blogartikelen over coeliakie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*