anti gluten pillen

Mijn ervaring met de anti gluten pillen

Anti gluten pillen, zogenaamde “wonderpillen” die ervoor zorgen dat je weer gluten kan eten. Door het innemen van deze pilletjes voordat je iets met gluten eet, schijnt het zo te zijn dat je er niet ziek van wordt. Ondanks mijn twijfels, was ik toch nieuwsgierig. Daarom kocht ik ze en testte ik ze. Ik deel daarom graag mijn ervaring met deze anti gluten pillen.

 • Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.


Het nemen van de anti gluten pillen is niet zonder risico. De pillen breken namelijk enkel het eiwit af van de gluten waardoor je geen klachten krijgt. Het overige gedeelte ervan belandt nog altijd in je darmen en kunnen ze alsnog beschadigen. Met deze blog wil ik het innemen van de anti gluten pillen absoluut niet promoten – ik deel enkel mijn ervaring. Of jij ze ook wilt gebruiken of niet, is natuurlijk volledig aan jezelf.

Overal op het internet

Waarschijnlijk ben je ze zelf ook vaak genoeg tegengekomen op het internet – de anti gluten pillen. Ze komen in allerlei vormen en maten, en de één nog sterker dan de andere. Ik was er in het begin vooral erg sceptisch over. Waarom zouden deze pillen verstandig zijn als het medisch advies luidt dat het medicijn tegen coeliakie eigenlijk enkel en alleen een strikt glutenvrij dieet is. Dat verklaarde waarschijnlijk wel dat ze vooral via buitenlandse webshops te bestellen zijn, en niet zomaar bij de Nederlandse drogist (zoals ook met lactase pilletjes).

Meegenomen uit New York

In februari 2019 zijn mijn vriend en ik een week naar New York gegaan. Ondanks dat het ontzettend tof was om de stad in het echt te zien, vond ik de week qua eten echt een ramp en was ik blij dat we weer naar huis gingen. Klein voorbeeld – in een winkeltje lagen de glutenvrije koekjes direct naast de normale koekjes. Voor mijn gevoel was het glutenvrije gedeelte vooral een hype en waren er maar een aantal restaurants echt goed voorbereid op mensen met coeliakie. Op onze laatste dag had ik het erover dat de zogeheten anti gluten pilletjes daar in vitamine winkels te koop waren. Enigszins overgehaald door mijn vriend heb ik ze daar toch gekocht. “Dan heb je ze in ieder geval thuis, mocht je je bedenken.” Daar had hij wel een goed punt. Ik kocht ze van GlutenEase, en ze kostten 28 euro voor 60 stuks.

Lees ook: Hier zitten gluten in

3 maanden in de kast

Eenmaal thuis heeft het pottje met de wonderpillen zo’n 3 maanden in de kast gelegen. Ik durfde het simpelweg niet uit om ze te proberen. Wat als ik er ziek van werd? Dan lag ik er weer een week vanaf, en dat vond ik het op dat moment alles behalve waard. Ik liet het eigenlijk een beetje voor wat het was, alsof ik de pillen nooit gekocht had. Tot ik een avond met vriendinnen het over de pillen had. Eén van mijn vriendinnen zei: “Ja, maar Xav… wat als de pillen wél werken? En je leven er op vooruit gaat? Dat is he toch waard om ze te proberen?!” Haar uitspraak zette me aan het denken, en ik werd twijfelachtig. Ze had toch wel een heel goed punt.

Heerlijke red velvet taart

Na een paar weken twijfelen, heb ik de knoop doorgehakt. Ik ging ze proberen! En dan niet zomaar met ‘kan sporen bevatten van‘ of een frietje dat is gemaakt in een frituur waar ook de kroketten waren gebakken… Nee, ik wilde datgene eten wat ik het meest had gemist – en dat was een heerlijk stuk red velvet taart. Ik kocht het stuk op vrijdagmiddag, mocht ik dan ziek worden, dan ben ik in het weekend gewoon thuis. Ook had ik het op m’n werk dusdanig gepland dat ik een paar dagen wel kon missen. Ziek zijn staat niet bovenaan m’n favoriete bezigheden, maar ik was er in ieder geval op voorbereid.

En toen was het moment daar. Ik nam 3 pillen in (het zekere voor het onzekere) en begon te eten van de taart. De smaak van de taart was heerlijk, maar het zenuwachtige gevoel bekroop me direct. Word ik nu ziek? Moet ik zo kotsen? Ben ik al misselijk? Ik lag languit op de bank en had best wel spijt. Tot 30 minuten later. Want…. geen klachten. Een uur later? Nog steeds niets! Ik kon het bijna niet geloven, maar werkte het dan echt? Ik ging snel naar bed en besloot dat ik de volgende dag wel zou concluderen. De volgende dag had ik ook nergens last van. Geen opgeblazen buik, niks niet. Wauw, wat bijzonder.

Lees ook: Alles wat je moet weten over glutenstapeling

Helemaal los gegaan

Toen eenmaal het hek van de dam was, ben ik de pillen meer gaan gebruiken. Ik heb direct al mijn lievelingsgerechten besteld. Van roti tot sushi, wat was het weer even lekker om ‘normaal’ te eten. Maar dit gevoel duurde maar kort. Totdat ik me realiseerde dat de pillen alleen het eiwit afbreken, maar dat je darmen er dus zeker wel van beschadigd kunnen raken. Precies dé reden dat ik ze eigenlijk niet wilde proberen in the frist place. Want hoe lekker het ook weer was om roti te eten, zo lekker was het nou ook weer niet dat ik m’n lichaam ermee ‘aan te tasten’. Ondanks dat ik me niet ziek voelde, ben ik wel gestopt met het eten van producten die eigenlijk niet kunnen.

Heel fijn bij kruisbesmetting

Toch gebruik ik de pillen nog weleens. En dan niet om een stuk taart te eten, maar wanneer ik op vakantie ben of uit eten ga. Veel restaurants zijn inmiddels bekend met het glutenvrije dieet en kunnen veel glutenvrije gerechten voor je klaarmaken. Maar kruisbesmetting blijft toch vaak lastiger om uit te leggen, terwijl we daar behoorlijk ziek van kunnen worden. Daarom gebruik ik de pillen in deze situaties vrijwel altijd. Het betekent voor mij even geen zorgen te maken over glutenvrij eten, iets waar ik voor het ontdekken van deze anti gluten pillen veel last van had.

Twijfels bij diagnose

Door het gebruik van de pilletjes, heb ik zelfs even getwijfeld aan mijn diagnose. Want hoe kon het dat zulke simpele pilletjes ervoor zorgen dat ik niet ziek werd? Ben ik dan één van die mensen die geen klachten krijgt ondanks de diagnose? Uiteraard twijfel ik niet aan het bloed- en darmonderzoek, maar het voelde toch vreemd. En ik stond er niet echt voor open om gluten binnen te krijgen zonder zo’n pilletje. Totdat dit ‘per ongeluk’ gebeurde. We waren op een verjaardag, maar we hadden van te voren nauwelijks iets gegeten. En de anti gluten pillen had ik ook niet bij me. Tegen beter weten in heb ik toen wat gegeten van augurken die op tafel stonden. En dat heb ik geweten ook…. Na een paar dagen goed ziek ervan te zijn geweest, wist ik in ieder geval zeker dat de diagnose écht klopt en de pilletjes dus ook écht zijn werk doen.

Conclusie over de anti gluten pillen (update 2023)

Al met al ben ik ontzettend tevreden over de anti glutten pillen. Ze zorgen ervoor dat ik weer zorgeloos uit eten kan gaan. Ook mijn vakanties zijn er aanzienlijk op vooruit gegaan. Ik kies nog altijd voor een glutenvrij gerecht, maar door de pillen ben ik ervan verzekerd niet ziek te worden van een kruimeltje.

Nog altijd tevreden in 2023

Nu, ruim 4 jaar nadat ik voor het eerst een glutenpil nam, ben ik nog altijd super blij met de keuze die ik destijds heb gemaakt. Toegegeven, vooraf was het ontzettend spannend omdat ik niet zeker wist hoe ik erop zou reageren, maar wat een verademing zijn deze pillen. Door de pillen vergeet ik zelfs af en toe dat ik glutenvrij moet eten. Als ik bij iemand blijf eten, nam ik eerder altijd een pilletje vooraf. Maar nu heb ik er zelfs zoveel vertrouwen in dat ik de pil alleen achteraf inneem, mocht ik klachten krijgen. En wat blijkt? Zelfs dat is tot nu toe geen enkele keer verkeerd gegaan. Tot op de dag van vandaag ben ik nog altijd super positief over deze pillen. Ik kan letterlijk niet meer zonder!

Lees ook: Wat betekent kruisbesmetting?

Anti gluten pillen kopen?

De pillen worden door verschillende webshops verkocht. Je zal merken dat ze op Nederlandse webshops duurder zijn dan op Amerikaanse webshops. Ik vermoed dat dat komt omdat de Nederlandse webshops ze zelf kopen op de Amerikaanse en weer doorverkopen. Ze zijn namelijk niet standaard in Nederland verkrijgbaar. De pilletjes zijn op de volgende plekken te krijgen:

Dit zijn webshops die GlutenEase verkopen, de pillen die ik ook gebruik. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Klik hier voor andere verkooppunten.

Meer lezen over glutenvrij?

Wat is coeliakie? Wat is kruisbesmetting? Etiketten leren lezen

7 reacties

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *