glutenallergie

6 vragen beantwoord over glutenallergie

Bij een glutenallergie komt een hoop kijken. Wat zijn de symptomen, wat mag je eten en kan je hier zelf op testen? Ik geef daarom antwoorden op 6 meest gestelde vragen over glutenallergie!

  • Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.


Wat is een glutenallergie? 

Het woord verklapt het eigenlijk al een beetje, maar mensen met een glutenallergie zijn allergisch voor gluten. Dat betekent dat zij een allergische reactie krijgen zodra ze gluten eten. Iemand krijgt een allergische reactie wanneer er stoffen van buitenaf het lichaam binnenkomen, waar die persoon niet zo goed tegen kan. Normaal gesproken zou zo’n heftige reactie niet voorkomen. Het is als het ware een reactie van het menselijk afweersysteem (ook wel bekend als het immuunsysteem). De stoffen waar sommige mensen een allergische reactie op krijgen noemen we allergenen. Maar eigenlijk bestaat een glutenallergie eigenlijk helemaal niet. Daarover later meer!

Lees ook: Wat betekent glutenvrij?

Van de volgende allergenen is bekend dat zij een heftige reactie kunnen veroorzaken bij mensen:

  1. glutenbevattende granen, zoals tarwe (waaronder spelt en khorasantarwe, voorheen kamut), rogge, gerst en haver. 
  2. ei
  3. vis
  4. pinda
  5. noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
  6. soja
  7. melk, inclusief lactose
  8. schaaldieren
  9. weekdieren
  10. selderij
  11. mosterd
  12. sesamzaad
  13. sulfiet
  14. lupine

Fabrikanten zijn verplicht om op hun etiket te vermelden welke allergenen er zijn verwerkt in het product. Vooral voor gluten en lactose willen fabrikanten het nog eens extra vermelden op hun verpakking, door bijvoorbeeld een logo of een herhaling van het feit. 

Lees ook: Zo leer je etiketten lezen

Wat is het verschil tussen een glutenallergie en een intolerantie?

Zoals eerder genoemd, bestaat een glutenallergie eigenlijk niet. Daarom is er geen verschil tussen een glutenallergie en een glutenintolerantie, omdat een allergie dus niet bestaat. Toch is het makkelijk om het als een allergie uit te letten. Zo kies ik er persoonlijk voor om in bijvoorbeeld restaurants altijd te zeggen dat ik allergisch ben voor gluten in plaats van dat ik coeliakie heb. Een goed restaurant weet vast wel wat ze met coeliakie aanmoeten, echter dit is niet vanzelfsprekend. Een allergie daarentegen spreekt meer tot de verbeelding en is daarom vaak makkelijker uit te leggen. 

Wat zijn de symptomen van een glutenallergie?

Er zijn een aantal klachten die je vrijwel direct merkt na het eten van gluten:

  • Aanhoudende diarree
  • Verstopping
  • Buikpijn
  • Overgeven
  • Verminderde eetlust
  • Opgezette buik
  • Stinkende, vettige ontlasting die in het toilet ‘remsporen’ kan veroorzaken (vetdiarree)

Ook zijn er mensen die klachten met de huid krijgen. Denk hierbij aan netelroos, galbulten, eczeem en vocht opstoppingen. 

Een aantal andere symptomen die zich voor kunnen doen:

  • Vermoeidheid
  • Bloedarmoede
  • Botontkalking
  • Onvruchtbaarheid
  • Gevoel van ziek zijn

Op de lange termijn kan coeliakie ontzettend veel schade aanrichten. Doordat het slijmvlies van de dunne darm wordt aangetast, kunnen er problemen ontstaan met de opname van voedingsstoffen. De klachten die vervolgens kunnen ontstaan zijn als volgt:

  • Gewichtsverlies of ondergewicht
  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid
  • Depressiviteit en/of veel huilen
  • Groeiachterstand
  • Te late puberteit
  • Onvruchtbaarheid
  • Humeurigheid
  • Botontkalking
  • Het gevoel hebben dat je ziek bent

Lees ook: De symptomen van een glutenintolerantie uitgelegd

Is een glutenallergie hetzelfde als een tarwe-allergie?

Nee, een glutenallergie (of dus beter gezegd een glutenintolerantie) is niet hetzelfde als een tarwe-allergie. Bij een tarwe-allergie krijg je hoofdzakelijk alleen van tarwe een allergische reactie. Van andere graansoorten, zoals spelt, rogge en haver, krijgt iemand met een tarwe-allergie geen klachten. Iemand die geen gluten mag eten, mag ook eerder genoemde graansoorten niet eten, omdat dit glutenbevattende granen zijn. 

Wat mag je niet eten met een glutenallergie?

Met een allergie, sensitiviteit of een intolerantie is het belangrijk dat je absoluut geen gluten binnenkrijgt. Gluten zitten in producten van deegwaar, zoals brood, pasta en pizza, maar gluten (of beter gezegd tarwe) wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor een bewerkt product, zoals frituur snacks, snoep en drop. Maar ook in bewerkt vlees, zoals broodbeleg of schnitzels, zitten gluten verwerken. 

Benieuwd naar het complete overzicht van producten waar gluten in zitten?

Kan je zelf testen op een glutenallergie?

Ja, er bestaan testen die beweren dat je jezelf kunt testen op een glutenallergie. Zulke testen zijn te bestellen op internet, waardoor je dus binnen een paar dagen al zou kunnen weten of je allergisch bent of niet. 

Wel moet erbij vermeld worden dat zo’n test je geen officiële diagnose kan geven. Daarom wil ik je aanraden om altijd de huisarts te raadplegen indien je positief test. 

Wil je graag zo’n zelftest kopen?

Meer lezen over glutenvrij?

Heeft het glutenvrije dieet bijwerkingen? Alles wat je moet weten voordat je aan een glutenvrij dieet begint Wat betekent glutenstapeling?



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*