glutenvrij-voor-beginners

Glutenvrij eten voor beginners

Als je net begint met glutenvrij eten, dan kan alle nieuwe informatie voelen als een gevalletje “ik zie door de bomen het bos niet meer”. Het is ook veel wat op je af komt, wat je allemaal moet leren en wat je ineens allemaal niet meer kan eten. Intussen heb ik aardig wat ervaring opgedaan en help ik jou graag op weg met basisinformatie en handige tips die jij moet weten als beginner binnen glutenvrij eten.

Leer wat gluten zijn

Een gluut is een eiwit dat van nature zit in granen, zoals tarwe, rogge, gerst en haver. Granen worden gebruikt om producten te bakken, zoals broodjes. Maar granen worden ook gebruikt als ingrediënt voor andere producten, zoals chips of snoep. Dat zijn producten waarvan je het in eerste instantie niet zou verwachten omdat het hoofdingrediënt geen deeg is. Gluten heeft van nature een bindende werking, waardoor dit graag wordt gebruikt als ingrediënt.

Waar zitten gluten nu precies allemaal in?

Gluten zitten, zonder dat we het door hebben, dus eigenlijk in best veel producten. Het zit in brood, koekjes, pizzabodems maar ook in chips, snoep en soms zelfs in broodbeleg. Waar zitten gluten in? Je leest het in de complete lijst hier.

Kies voor producten die van nature glutenvrij zijn

Er zijn een hoop producten die van nature al glutenvrij zijn. Groenten, fruit, vlees, vis, eieren, rijst, en peulvruchten zijn van nature glutenvrij. Door de basis van je maaltijden te richten op deze producten vermijd je gluten zonder moeite.Vervang tarweproducten door glutenvrije alternatieven zoals quinoa, rijst, boekweit, en glutenvrije haver.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om voor glutenvrije alternatieven te gaan. Ook de keuze hierin is tegenwoordig gelukkig enorm groot. Veel supermarkten hebben een aparte sectie vol met glutenvrije producten. Je vindt er glutenvrij brood, glutenvrije koekjes, glutenvrije pasta en nog veel meer!





Lees altijd het etiket

Een van je nieuwe skills nu je glutenvrij gaat eten is etiketten leren lezen. Producenten zijn het verplicht om op het etiket van hun product een volledige ingrediëntenlijst te vermelden. In Nederland is het zelfs zo geregeld dat allergenen een opvallende vermelding krijgen. Je herkent een allergeen product vaak aan het feit dat deze is dik gedrukt, in hoofdletters, met een onderstreep of een combinatie van beide heeft.

Koop kookboeken met heerlijke glutenvrije recepten

Als beginner met glutenvrij eten hoef je het wiel (gelukkig) niet opnieuw uit te vinden. Er zijn er al velen voor je geweest die aan de slag waren met nieuwe ingrediënten en hebben hier heerlijke recepten voor geschreven. Zo heb je algemene glutenvrije kookboeken met recepten voor iedere maaltijd, maar ook glutenvrije kookboeken die speciaal gaan over glutenvrij bakken. Of ben je op zoek naar gezonde recepten? Dan is dit kookboek boordevol gezonde glutenvrije recepten iets voor jou!

Mijn favoriete glutenvrije kookboek

Door de jaren heen heb ik een hoop glutenvrije kookboeken gezien, maar er is er eentje die ik er toch steeds als eerst weer bijhaal. De recepten zijn makkelijk te maken, de ingrediënten zijn alledaags en de maaltijden zijn keer op keer een groot succes!

Vermijd kruisbesmetting in de keuken

Als je strict glutenvrij moet eten, dan kan 1 kruimel van een gluut al te veel voor je zijn. Daarom is het heel belangrijk om kruisbesmetting te vermijden in je eigen keuken, maar ook in die van iemand anders. Lees hier alles wat je moet weten over kruisbesmetting.

Wees geduldig en geef jezelf de tijd

Het is echt niet niks om ineens glutenvrij te moeten eten, alles te leren en te moeten wennen als je net begint met glutenvrij eten. Het is oprecht ook heel veel! Wees daarom lief voor jezelf, heb geduld en geef jezelf alle tijd die je nodig hebt om te wennen en alles te leren. Je gaat vanzelf meer ervaring opdoen in het glutenvrije eten en zal steeds beter weten wat wel en wat niet kan.





Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*