Als je fulltime werkt, dan ben je 5 dagen per week op je werk. Tijdens die dagen bevind je je onder collega’s die geen rekening hoeven te houden met een bepaald dieet (hoogstwaarschijnlijk, dit is een aanname – ik ken jouw collega’s natuurlijk niet). Hoe ga jij, iemand die dit wel moet doen, mee om? Hoe ga je om met de o-zo gevreesde kantine? En hoe gaat het nu met borrels of bedrijfsuitjes? Ik geef je graag tips die mij ontzettend hebben geholpen om mijn dieet op het werk te combineren.
Licht je collega’s in
Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe belangrijk het is dat je je collega’s van te voren goed inlicht. Ze hebben waarschijnlijk geen flauw idee wat het dieet precies inhoudt en wat dit voor jou precies betekent. En om eerlijk te zijn, het is ook niet hun verantwoordelijkheid om wel op de hoogte te zijn van de juiste informatie. Aan jou dus de taak om het ze uit te leggen. Vertel ze wat je niet mag, maar ook zeker wat je wel mag. Je zal zien dat er op die manier begrip is voor je situatie en dat de meeste er ook goed rekening mee zullen houden.
Natuurlijk hoef je jezelf niet te introduceren met “Hoi, ik ben Xaviera en ik eet glutenvrij”. Persoonlijk vind ik het fijn dat mensen me leren kennen als Xaviera, en niet als diegene die glutenvrij eet. Maar wanneer het aankomt op eten, zoals de lunch, dan vertel ik het ze wel. Er moet namelijk wel een goede reden zijn waarom ik niet dagelijks mee eet van de heerlijke lunch die bij ons in de kantine beschikbaar is.
Hierin geldt natuurlijk dat je moet doen waar jij je het beste bij voelt. Kies een moment uit dat voor jou fijn is om het aan je collega’s te vertellen. Je kan er zelfs voor kiezen om het voorafgaand het starten bij een bedrijf al te delen met je nieuwe collega’s. Er is eigenlijk geen regel voor wanneer je het moet vertellen, zolang je het maar vertelt!
Lees ook: Voorbereidingen op een glutenvrije vakantie
Neem gewoon je eigen eten mee
Zelf weet je het allerbeste wat je wel en wat je niet kan eten. Neem daarom ook lekker je eigen eten mee. Veel bedrijven hebben wel een bedrijfskantine, maar misschien geen gerechten die volledig zijn afgestemd op jouw wensen. En om toch maar die gesneden ui van de kantine door je salade te nemen “omdat er niks anders is” raad ik helemaal niemand aan. Je weet namelijk nooit helemaal zeker of degene die de ui heeft gesneden wel rekening heeft gehouden met kruisbesmetting.
Sta daarom iets eerder op om je eten voor de dag voor te bereiden. Het kost je maar 10 minuten van je tijd, maar scheelt je wel buikpijn de rest van de dag. Wil je liever niet eerder opstaan? Zorg er dan voor dat je je lunch al de dag van te voren voorbereid.
Lees ook: Meer tips voor het toepassen van het dieet
Kook in de avond extra
Heb je geen zin om in de ochtend eerder op te staan om zo je lunch voor die dag klaar te maken? Goed nieuws! Dat hoeft ook helemaal niet. In de avond kook je toch al vaak voor jezelf. Als je toch bezig bent, is het een kleine moeite om een beetje meer te maken. Dit kan je in een bakje doen en neem je de volgende dag mee naar je werkt. Een kwestie van opwarmen en klaar is kees. En dat allemaal zonder extra moeite!
Ben je niet zo’n fan van twee keer achter elkaar hetzelfde eten? Ook dit is op te lossen. Kook dan in het weekend eens wat extra’s, en vries dit in. Zo kan je door de weeks kiezen voor het gerecht wat je in het weekend al hebt klaargemaakt. Je kan het ook anders oplossen, door in het weekend al voor de gehele week je lunch voor te bereiden. Het vergt wat van je tijd, maar het is het dubbel en dwars waard.
Lees ook: Onmisbare vragen voor een avond glutenvrij uit etenZorg er wel voor dat je voldoende schone bakjes hebt om je eten in te bewaren. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat niets vervelender is dan een groot portie aan lunch zonder deze handige bakjes!
Trakteer jezelf ook op iets lekkers
Op veel kantoren is het gebruikelijk om een soort van standaard snack-moment te hebben in de week. Kroketten-, pizza- of patatdag – ze zullen je vast niet onbekend in de oren klinken. Dagen die ook volledig in het teken van gluten en andere triggers staan. Vaak zijn dit producten die je zelf helaas niet kan eten.De oplossing? Neem op zulke dagen gewoon iets lekkers voor jezelf mee! Zo kan je gezellig met de rest mee genieten van zo’n moment.
Soms zijn zulke dagen super spontaan, en dan kan je je er niet altijd op voorbereiden. Daarom is mijn tip dan ook om eigenlijk altijd iets lekkers wat houdbaar is in verpakking te bewaren op je werk. Zo ben ik zelf gek op chips, iets wat super handig te bewaren is. Nu scheelt het dat er bij ons om de hoek ook een supermarkt is, dus iets is ook wel vrij snel gehaald. Maar mocht dat niet kunnen, dan past er vast wel iets in je kluisje of op je werkplaats.
Regel je eigen vrimibo
En dan is het vrijdagmiddag, in het kantoorleven ook wel bekend als de vrimibo. Een middag vol bier, bitterballen en heel veel gezelligheid. Vaak ga je direct vanuit kantoor door en is er geen tijd om tussendoor iets te eten. Ook hier kan je je prima op voorbereiden. In plaats van bier drink je iets anders en van te voren heb je je eigen snacks meegenomen. Soms eet ik zelfs van te voren nog een kleine maaltijd, zodat ik zeker weet dat ik tijdens de borrel geen honger krijg. En met dat drankje? Er zijn gelukkig veel drankjes die glutenvrij zijn!
Je dieet op het werk
Dit is eigenlijk nog maar een greep uit de tips die ik heb om je dieet met het werk te combineren. Ik ga er nog zeker een hoop over schrijven. Zijn er bepaalde dingen waar jij tegenaan loopt? Of is er een vraagstuk waar je graag wat advies over wilt hebben? Laat het dan even weten in de comments, ik help je graag!