Vanaf het moment dat ik zwanger ben, kreeg ik direct een miljoen vragen. Is glutenvrij met een zwangerschap te combineren? Is glutenvrij eten schadelijk voor de baby? Kan ik de GlutenEase pillen nog wel veilig nemen? Krijg ik nu een vitamine tekort door het glutenvrije dieet? Moet ik mijn dieet aanpassen voor de baby? En zo kon ik nog wel even doorgaan. Het gesprek met de verloskundige nam gelukkig enorm veel zorgen weg. Omdat ik me goed kan voorstellen dat je zelf als zwangere ook met deze vragen zit, heb ik ze voor je op een rij gezet.
- Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
Is glutenvrij eten schadelijk voor de baby?
Glutenvrij eten is absoluut niet schadelijk voor de baby. Daarnaast is er ook geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen met coeliakie een verhoogde kans hebben op zwangerschapscomplicaties. Je kunt dus wel stellen dat een zwangerschap voor iemand zonder coeliakie als het ware hetzelfde verloopt als een zwangerschap bij iemand met coeliakie. In beide situaties is het belangrijk dat je je aan een gevarieerd dieet houdt waarbij je alle voedingsstoffen binnen krijgt.
Wat mag ik (glutenvrij) eten tijdens de zwangerschap?
In principe mag je nog altijd alles eten wat je voorheen ook at in je glutenvrije dieet. Het is belangrijk dat je voldoende groente, fruit, noten e.t.c. eet om zo alle belangrijke vitamine, mineralen en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit geldt ook voor het volgen van een glutenvrij dieet zonder dat je zwanger bent.
Verder is het belangrijk om je te houden aan de algemene richtlijnen die gelden voor het eten tijdens de zwangerschap. Voor iedere zwangere vrouw geldt dat er o.a. geen alcohol of drugs en rauw vlees gegeten mogen worden. Voor alle richtlijnen over wat je wel en niet mag eten tijdens een zwangerschap is het goed om een kijkje te nemen op deze website.
Kan ik de GlutenEase pillen nog wel veilig nemen?
Zoals jullie in dit artikel kunnen lezen, ben ik een groot fan van de GlutenEase pillen. Ze breken het eiwit in de gluten af waar ik ziek van word. Dit is voor mij (en voor niemand) absoluut geen reden om weer gluten te kunnen eten, dat doe ik dan ook zeker niet. Maar dit is voor mij wel een manier om met een gerust bij iemand anders te kunnen eten, of in een restaurant, zonder dat ik me enorm druk hoef te maken over een kruimeltje aan gluten. Zelf gebruik ik deze pillen al jaren met plezier, maar nu er een kleintje in mij groeit, wilde ik toch zeker weten of dit niet schadelijk is voor haar.
Daarom ging ik vrijwel direct na het aflezen van de zwangerschapstest naar de website van GlutenEase om te weten te komen of de pillen schadelijk zijn tijdens een zwangerschap. Dit stond sowieso al niet aangegeven op de verpakking, terwijl dit voor Amerikaanse producten vaak wel gebruikelijk is. Ook de website van GlutenEase gaf aan dat de pillen geen vervanging is voor het glutenvrije dieet, en dat ook tijdens een zwangerschap dit besproken moet worden met de begeleidend arts. Nergens stond een waarschuwing over dat het schadelijk zou zijn voor de baby.
Dat komt omdat de pillen geen medicijnen zijn, en dan ook geen chemische stoffen bevatten. De werkende stof in de GlutenEase pillen zijn natuurlijke enzymen die de gluten afbreken. Dit heeft verder geen effect op de groei van de baby of op een ander aspect van de zwangerschap. Toch vond ik het de eerste paar weken wel spannend. Gelukkig toonden alle echo’s aan dat de kleine goed groeit en het goed doet. En daarmee kan ik dus met een gerust hart stellen dat de GlutenEase pillen veilig ingenomen kunnen worden tijdens de zwangerschap.
Krijg ik nu een vitamine tekort door het glutenvrije dieet?
Dit ‘gevaar’ ligt eigenlijk altijd op de loer bij een glutenvrij dieet, ook als je niet zwanger bent. Een glutenvrij dieet houdt zich niet altijd aan de standaard schijf van vijf en daarnaast bevatten glutenvrije broodvervangers niet altijd voldoende jodium. Daarom is het altijd belangrijk dat iedereen die een glutenvrij dieet volgt goed let op de vitamine waardes. Dit verandert niet bij de komst van een zwangerschap. Aan het begin van de zwangerschap wordt al je bloed onderzocht. Als hieruit blijkt dat je een tekort hebt, krijg je het advies om vitamine bij te slikken of om bepaalde producten toe te voegen aan je dieet. Je zal dan een vervolgonderzoek van het bloed krijgen om te kijken of je lichaam de extra vitamine goed oppakt.
Natuurlijk zijn er een aantal richtlijnen waar je op moet letten als je zwanger bent.
- Foliumzuur. Foliumzuur is voor iedere zwangere vrouw ontzettend belangrijk. Hiermee voorkom je namelijk dat de baby een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte heeft tijdens de geboorte. Daarom is de richtlijn om dagelijks 400 micogram foliumzuur per dag te slikken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden, tot aan de 11e week van de zwangerschap. Deze pillen voldoen aan deze richtlijn!
- Vitamine D. Gedurende de gehele zwangerschap wordt het aangeraden om iedere dag 10 microgram vitamine D te slikken. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen uit het eten, wat weer zorgt voor een goede botopbouw van je baby. Daarnaast is vitamine D ook goed voor je energielevel, iets wat je nodig kan hebben tijdens je zwangerschap. In deze pillen zit voldoende vitamine D om te voldoen aan de dagelijkse hoeveelheid.
- IJzer. IJzer slik je om bloedarmoede te voorkomen. Je krijgt voldoende ijzer binnen door het eten van volkorenproducten en vlees. Je kunt er ook voor kiezen om bij te slikken met deze pillen.
- Visolie. Visolie, en andere vetzuren uit vis, zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Ook het zicht van de baby ontwikkelt goed door visolie. Je kunt ervoor kiezen om vis te eten binnen de richtlijnen van de zwangerschap. Lust je geen vis? Dan is het aan te raden deze pillen met visolie te gebruiken.
- Calcium. Net zoals vitamine D is ook calcium heel belangrijk voor de botopbouw van de baby. Let er daarom op dat je dagelijks 2 tot 3 porties aan melkproducten neemt. Kan je niet goed tegen lactose? Zorg er dan voor dat je je calcium inname krijgt door kaas. Je kunt er ook voor kiezen om bij te slikken met deze pillen.
Als je net zoals ik liever niet meerdere pillen op een dag slikt, maar liever gewoon eentje, gebruik dan deze pillen. Deze pillen van Davitamon bevatten alle vitaminen die je nodig hebt, allemaal in 1 pil. De pil is wel iets aan de grote kant, namelijk twee centimeter lang en een halve breed. Dat kan wat lastig zijn als je moeite hebt met pillen slikken. Maar het is er gelukkig wel maar eentje in plaats van meerdere, dus dat scheelt weer!
Kan ik nog wel uit eten nu ik zwanger ben?
Dat kan zeker! Al kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat ik de combinatie van glutenvrij en zwanger wel nog een stukje moeilijker vindt. Het lukt restaurants wel vaak om op één van de twee te letten, maar beide gecombineerd vraagt wel wat extra aandacht. Zo maakte ik al mee dat ik wel netjes een stukje vlees doorgebakken kreeg, maar deze lag dan toch op een gefrituurde ui. Of dat alle ingrediënten wel glutenvrij waren, maar het vlees toch nog een beetje rood. Tsja, dat gaat toch echt terug naar de keuken.
Uit eten kan dus wel nog gewoon, maar vraagt wel om extra aandacht van jouzelf. De richtlijnen voor wat je mag eten tijdens een zwangerschap willen nog weleens veranderen. Zo mocht je tot 2 jaar terug geen Parmezaanse kaas, maar mag dat nu wel weer gewoon. Voor iedereen die tijdens de zwangerschap graag wilt gaan uit eten, heb ik de volgende tips
- Zorg er zelf voor dat je goed op de hoogte bent van de richtlijnen die gelden voor eten tijdens je zwangerschap. Zo kan jij gericht de vragen stellen of bepaalde producten worden gebruikt in een gerecht of niet. Mocht je een smartphone hebben, dan is het verstandig om de app “ZwangerHap” te downloaden. Zo heb je altijd een app bij de hand waar je op kunt controleren
- Blijf altijd goed doorvragen. Jij bent in control van jouw dieet en ook verantwoordelijk voor wat je binnenkrijgt. Voel je dan ook absoluut niet bezwaard om een vraag meerdere keren te stellen als je het niet vertrouwd. Zelf heb ik daar soms ook nog weleens moeite mee, maar uiteindelijk voel ik me er ook niet prettig bij als ik iets eet wat ik eigenlijk niet zou moeten eten.
Verder blijven mijn tips om met een gerust hart glutenvrij te gaan uit eten natuurlijk ook gelden. Mocht je je er toch minder prettig bij voelen om uit eten te gaan, dan is dat natuurlijk ook goed. Het is je goed recht om om deze reden wat minder vaak buiten de deur te willen eten. Ik merk in ieder geval wel dat ik dat gevoel heb.