bijwerkingen-glutenvrij-dieet

Heeft het glutenvrije dieet bijwerkingen?

Het glutenvrije dieet kan veel impact hebben op je leven. Je ‘normale’ manier van eten gooi je volledig om. Een kwestie van wennen, zou je zeggen. Maar heeft het volgen van een glutenvrij dieet nog meer bijwerkingen? 

De bijwerkingen van het glutenvrij dieet

In het begin is het flink wennen, zo’n glutenvrij dieet. Producten die je voorheen zonder problemen had, mag je ineens niet meer eten. Daarom ga je op zoek naar producten die wel mogen in glutenvrij dieet.

Daarnaast is het ook een groot leerproces. Aan de ene kant leer je je lichaam weer opnieuw kennen. Hoe reageert je lichaam op bepaalde producten? Vind je je nieuwe eet schema wel lekker? Krijg je hiermee voldoende voedingsstoffen binnen? Aan de andere kant is het ook leren in welke producten gluten zitten en hoe je omgaat met kruisbesmetting. Je leert de smaak van glutenvrij eten (want eerlijk is eerlijk, glutenvrij eten kan vaak een erg droge smaak hebben). 


De grootste bijwerking vond ik het accepteren van deze nieuwe levensstijl.

De grootste bijwerking van het volgen van het glutenvrije dieet, vond ik persoonlijk niet eens het leerproces. Dat was voor mij vooral het accepteren van deze nieuwe levensstijl. Door de diagnose coeliakie is het volgen van het glutenvrije dieet niet iets wat je eventjes doet. Het is het enige medicijn tegen de auto-immuunziekt, en daarmee ook een dieet wat je de rest van je leven moet volgen. Dat besef sloeg in als een bom. Het accepteren van deze nieuwe levensstijl is ook niet iets wat binnen een week gebeurde. Dat heeft echt even tijd nodig gehad. 

Lees ook: Wat betekent glutenvrij?

Voordelen van het glutenvrije dieet

  • Je hebt geen darmklachten en dus ook geen opgeblazen gevoel meer!
  • Je hebt meer energie
  • Je hebt een betere opname van voedingsstoffen
  • Je eet minder bewerkt eten
  • Je koopt tussendoor niet zo snel ongezonde snacks

Je hebt geen darmklachten en dus ook geen opgeblazen gevoel meer!
Eén van de meest vervelende bijwerkingen van een glutenintolerantie is het feit dat je me-ga veel darmklachten hebt. Van buikpijn tot een slechte stoelgang – het is je waarschijnlijk niet onbekend. Door het volgen van een glutenvrij dieet, krijgen je darmen rust. En met die rust, zijn er dus ook geen klachten meer. En opgeblazen gevoel kan al vrij snel afnemen. En als ik heel eerlijk ben, is dat wel écht één van de grootste voordelen van het glutenvrije dieet. 

Lees ook: Is glutenvrij eten eigenlijk wel zo gezond?

Je hebt meer energie
Als je niet tegen gluten kan, en je krijgt ze toch binnen, dan is je lichaam zich hiertegen aan het verzetten. Dat kost energie, flink wat energie. Door het volgen van een glutenvrij dieet, hoeft je lichaam niet meer te vechten tegen deze indringer, waardoor er dus veel energie overblijft. En dat voel je gedurende de dag! 

Je hebt een betere opname van voedingsstoffen
De gluten maken je darmwand kapot, waardoor je darmen minder goed in staat zijn om bepaalde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, goed op te nemen. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen die de diagnose coeliakie krijgen, vaak ook een vitamine B12 tekort hebben. Door het volgen van het glutenvrije dieet, herstelt je darmwand weer. Hierdoor zijn je darmen weer volledig in staat om alle voedingsstoffen goed op te nemen (wat ook weer resulteert in meer energie). 

Lees ook: In deze producten zitten gluten

Je eet minder bewerkt eten
In bewerkte producten zitten heel vaak gluten. Dat komt omdat tarwe een heel fijn en goedkoop bindmiddel is. Nu is het algemeen bekend dat bewerkt eten niet super gezond voor je is. Dat komt omdat in bewerkte producten dus ook ontzettend veel suikers en e-nummers zitten. Met het glutenvrije dieet mag je deze producten vaak niet meer eten, waardoor je dus minder van deze producten eet. Een win-win situatie dus! 

Je koopt tussendoor niet zo snel ongezonde snacks
Als je glutenvrij door het eten gaat, dan is voorbereiden je tweede naam geworden. Je bent je ervan bewust dat het niet super makkelijk is om bij een willekeurige brasserie of winkeltje iets te scoren wat glutenvrij is. Daar ben je op voorbereid – en neem je dus je eigen snacks mee. Wat ervoor zorgt dat je dus tussendoor minder snel een ongezonde snack koopt. Scheelt je ook weer wat geld!

Lees ook: Zo bespaar je op je glutenvrije boodschappen

Nadelen van het glutenvrije dieet

  • Je koopt tussendoor niet zo snel ongezonde snacks
  • Je moet veel doorvragen als je buiten de deur eet
  • Je volgt een dieet met minder vezels
  • Het is nogal een hype geworden….

Je koopt tussendoor niet zo snel ongezonde snacks
Deze las je net ook al bij voordelen. Ik vind het ergens ook wel een nadeel. Het gemak om even snel iets buiten de deur te kopen, is er niet meer. En ook wel wen je aan het voorbereiden van je eten, het is menselijk om iets te vergeten of dat plannen veranderen. En op die spontaniteit kan je haast niet voorbereid zijn. Als doorgewinterde glutenvrije eter zal het je makkelijk afgaan, maar in het begin kan het best een groot nadeel zijn.

Lees ook: Mijn ervaring met de anti gluten pillen

Je moet veel doorvragen als je buiten de deur eet
Dat gemak van even snel iets lekkers kopen? Ook het gemak van aanschuiven en genieten van het eten, is niet meer zo simpel als dat het altijd was. Weet degene die voor je heeft gekookt wel zeker dat de gebruikte producten glutenvrij zijn? Zijn de handen wel genoeg gewassen? Is het eten gesneden op een glutenvrije plek in de keuken? Vragen die je zal blijven stellen wanneer je buiten de deur eet. 

Je volgt een dieet met minder vezels
Vezels zitten in vooral graanproducten, en laten dat precies de producten zijn die je in een glutenvrij dieet niet mag eten. Zonder speciale aanpassingen in het dieet, volg je dus zo een schema waarin je minder vezels binnenkrijgt. En dat terwijl vezels juist zo fijn zijn voor je darmen. Gelukkig zitten er ook veel vezels in andere producten, waaronder zilvervliesrijst. Lees je daarom goed in om te weten te komen in welke producten nog meer vezels. 

Lees ook: In deze producten zitten veel vezels

Het is nogal een hype geworden….
Veel mensen denken dat een glutenvrij dieet standaard ook een gezond dieet is. Het is daarom een soort trend geworden om glutenvrij te eten. Dat is aan de ene kant fijn, omdat de markt daarop inspeelt. Maar aan de andere kant zorgt dat er ook voor dat niet iedereen het glutenvrije dieet even serieus neemt. Waar iemand die het volgt ‘voor de hype’ wel tegen een kruimeltje kan, kan jij dat waarschijnlijk niet. Blijf daarom altijd doorvragen als je niet in je vertrouwde omgeving eet! 

Wanneer merk je resultaat?

Dat is heel lastig te zeggen. Er is namelijk geen richtlijn die aangeeft dat je na een bepaald aantal dagen volledig klachtenvrij bent. Er wordt zelfs gezegd dat het herstellen van je darmen zeker wel een jaar kan duren! Sommige mensen merken er direct wat van, terwijl het bij andere wat langer kan duren. En weet je wat? Dat is helemaal niet erg! Ieder lichaam is anders, en ieder lichaam reageert anders op het glutenvrije dieet. Het is vooral belangrijk om het vertrouwen te (blijven) hebben dat het op een dag echt allemaal beter is. 

Lees verder

Alles wat je moet weten over het glutenvrije dieet Het glutenvrije dieet en kruisbesmetting





Bijwerkingen glutenvrij dieet FAQ

Wanneer merk je resultaat?

Dat is per persoon ontzettend verschillend. Bij de één is dat al na een paar dagen, bij een ander duurt het soms weken. Ze zeggen vaak dat het een jaar duurt om weer helemaal ‘de oude’ te zijn.

Wat zijn de voordelen van het glutenvrije dieet?

Door het volgen van een glutenvrij dieet heb je o.a. meer energie, een betere opname van voedingsstoffen en geen darmklachten meer!

Krijg ik tekorten aan voedingsstoffen?

Nee, in principe niet. Als je je glutenvrije dieet zorgvuldig samenstelt, zorg je er zelf voor dat je van alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Het is een kwestie van goed uitzoeken wat je nodig hebt en hierop je eetschema op aanpassen.

1 reactie

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *