besparen glutenvrije boodschappen

Besparen op je glutenvrije boodschappen doe je zo!

Glutenvrije boodschappen zijn duur, daar kunnen we niet omheen. Waar je voor een zak basis macaroni a 500 gram maar 49 cent betaald, betaal je voor de glutenvrije variant voor dezelfde hoeveelheid al snel 2 euro en 22 cent. Dat is bijna 5 keer zoveel! Tel zo een paar andere glutenvrije producten erbij op en je geeft zo een fortuin uit bij de supermarkt. Met deze tips help ik je te besparen op je glutenvrije boodschappen! Zo houd je meer geld over voor andere dingen!

Lees ook: Mijn ervaring met de anti gluten pillen

  • Kijk wat vaker naar producten die van nature glutenvrij zijn. Het is vanzelfsprekend dat de ‘natuurlijke’ variant van pasta al gluten bevat, en dat je bij het eten van pasta toch naar de glutenvrije variant moet kijken. Maar kijk eens wat vaker naar recepten met aardappel of rijst. Beide zijn producten die van nature geen gluten bevatten.
  • Sla in wanneer een glutenvrij product in de aanbieding is. Eet je vaak een bepaalde pasta of maak je specifiek gebruik van één soort cracker? Houd de aanbiedingen dan goed in de gaten.
  • Controleer of hetzelfde product van een ander merk geen gluten bevat. Zo kan de cassave kroepoek van een A-merk wel gluten bevatten, maar die van het huismerk niet. Hoe meer producten je vergelijkt, hoe beter je wordt in het vinden van glutenvrije producten.
  • Koop meer producten op basis van rijst. Zo kun je mie kopen op basis van tarwe, maar ook mie op basis van rijst. En zo zijn er ook crackers op basis van rijst, die je gebruikt tijdens een avondje borrelen. Dit soort producten staan vaak in het Oosterse schap van de supermarkt. Doe daar eens een rondje om te kijken naar de glutenvrije producten.
  • Bereid grotere porties en bewaar de ‘restjes’ voor de lunch. Eén van de dingen waar ik als eerst tegenaan liep toen ik net glutenvrij moest eten, was dat het met de lunch erg lastig is. We zijn gewend om een broodje te eten tijdens de lunch, maar glutenvrij brood blijft niet op z’n best als je het een tijdje bewaart. Daarom maak ik sinds ik glutenvrij eet grotere porties klaar, en bewaar ik mijn ‘restje’ voor de volgende dag als lunch. Scheelt ook een hoop in de aanschaf van glutenvrij brood.

Lees ook: Leer etiketten van producten lezen

Algemene bespaar tips

Los van het besparen op glutenvrije boodschappen, kan je natuurlijk ook besparen op je boodschappen an sich.

  • Plan je maaltijden voor de gehele week. Door je eten te plannen, weet je van te voren wat je nodig hebt. Met dit boodschappenlijstje vol aan producten zorg je ervoor dat geen extra (onnodige) producten meeneemt naar huis.
  • Doe één keer in de week boodschappen. Hoe vaker je naar de supermarkt gaat, hoe groter de kans dat je te veel meeneemt. Doe je dat iedere dag? Dan kun je je wel voorstellen hoeveel extra boodschappen je meeneemt. Door 1 keer in de week te gaan, beperk je jezelf om in de verleiding te komen om zo nog meer mee te nemen.
  • Kies niet voor gemak. In de supermarkt vind je tientallen bakjes met voorgesneden groente. Deze zijn dan vaak ook nog verpakt met een mooie sticker erop. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de prijs van het product hoger ligt. Zo betaal je voor voorgesneden rode ui al snel zo’n 1,79 per 150 gram, terwijl je voor een netje a 500 gram maar 79 cent betaalt.
  • Koop vaker diepvriesgroente. Vaak net zo lekker, en een aanzienlijk stuk goedkoper. Neem als voorbeeld boerenkool. Vers betaal je 1,49 voor 300 gram, terwijl je voor de diepvriesvariant maar 40 cent betaalt voor 450 gram.
  • Koop producten met de 35% kortingssticker (als je bij de Albert Heijn koopt). Op producten die bijna over de datum zijn, plakt de supermarkt een 35% sticker. Scheelt een hoop in de portemonnee! Vooral aan het einde van de dag worden de stickers geplakt. Het loont dus zeker om voor sluitingstijd boodschappen te halen.

Lees ook: Wat betekent glutenvrij?

Waarom zijn glutenvrije producten eigenlijk duurder?

Bij het maken van een glutenvrij product komt veel meer kijken dan de standaard procedure van het maken van voedingsmiddelen. Om echt 100% volledig glutenvrij te zijn, moet de fabriek dat ook zijn. Dat betekent een extra fabriek met extra mensen in dienst. En deze mensen werken natuurlijk niet op vrijwillige basis.

Daarnaast bevatten glutenvrije producten andere ingrediënten, zoals maïs- of amandelmeel, of een variant erop. Deze ingrediënten zijn van zichzelf al duurder dan tarwe. En dit vertaalt zich terug in de hogere prijs.

Een andere reden waarom glutenvrije producten duurder zijn, is vanwege het feit dat het minder in massa geproduceerd wordt. Er zijn veel minder menden die glutenvrij (moeten) eten ten opzichte van mensen die wel tarwe (kunnen) eten. Er wordt dus minder geproduceerd, en mindere productie betekent vaak hogere kosten. Besparen op je glutenvrije boodschappen doe je dus echt door verder te kijken dan de glutenvrije variant van een product.

Meer lezen over glutenvrij?

Wat is coeliakie? Hier zitten gluten in Wat is kruisbesmetting?

2 reacties

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *