Als je bekend bent met het FODMAP dieet, dan zijn polyolen je niet onbekend. Misschien is het zelfs zo dat je polyolen al eens bent tegengekomen in een voedingswaardetabel. Maar wat zijn polyolen nu eigenlijk? Waar zitten ze in? En waarom krijg je er darmklachten van? In dit complete overzicht lees je waar polyolen inzitten.
Inhoudsopgave
Wat zijn polyolen?
Officieel gezien zijn polyolen koolhydraten, waarmee het dus suikers zijn. De FODMAP is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers die lastig zijn te verteren voor je darmen. Te veel suiker is niet goed voor je lichaam, en daarom is het aan te raden om de onnodige inname zoveel mogelijk te vermijden.
Waar zitten polyolen in?
Het zijn stiekeme suikers die niet altijd even herkenbaar in de ingrediënten lijst staan. De koolhydraten komen vrij in de natuur voor, onder andere in bomen, planten, fruit en paddestoelen. Maar de FODMAPs komen ook voor in zoetstoffen die we herkennen aan hun E-nummers.
Veel onnatuurlijke producten, zoals snoep, drop en keelpastilles, bevatten zoetstoffen die niet in de natuur te vinden zijn. Let vooral op producten die suikervrij zijn. Met suikervrij bedoelen ze dus dat ze suiker, zoals de meeste mensen het kennen, niet in het product zit. Maar hoe komt het product dan toch zo zoet? Het antwoord is een onnatuurlijke zoetstof, die boordevol FODMAPs zitten. Voor de volgende zoetstoffen is het daarom zeker aan te raden om ze zoveel mogelijk te vermijden:
- erythirol (E986)
- isomalt (E953)
- lactitol (E953)
- maltitol (E965)
- mannitol (E421)
- xylitol (E967)
- sorbitol (E420)
- polydextrose (E1200)
De verzamelnaam staat dus eigenlijk voor alle opgesomde zoetstoffen. Daarom is het aan te raden om per genoemde zoetstof te krijgen in welke producten deze zoetstof voor komt.
Sorbitol Mannitol
Waarom krijg ik darmklachten van polyolen?
De reden dat je van de inname van dit soort suikers darmklachten kunt krijgen, komt door het feit dat ze niet goed opgenomen worden door de dunne darm. Het zijn verder geen belangrijke bouwstenen voor je lichaam en verlaten je lichaam dan ook via je ontlasting. Een te grote inname van de FODMAP werkt laxerend en zorgt het ervoor dat er veel gas vrijkomt. Dat komt omdat ze in de dikke darm worden omgezet in gassen door de aanwezige bacteriën.
Bekijk ook het overzicht van andere FODMAP’s
Ben je ook nieuwsgierig naar de andere FODMAP’s? Door op onderstaande button te klikken, kom je op de pagina waar alle FODMAP’s zijn verzameld. Per FODMAP vind je per categorie in welke producten de FODMAP zit.
Per FODMAP alle producten op een rij