Uit eten gaan krijgt ineens een hele andere wending wanneer je glutenvrij gaat eten. Niet alle restaurants bieden glutenvrije opties of houden rekening met kruisbesmetting. Daarnaast vraagt een avond glutenvrij uit eten ook om de nodige voorbereiding. Ik geef je de nodige tips voor de voorbereiding voor een zonder zorgen!
Lees ook: Alles wat je moet weten over het glutenvrije dieet
Zoek van te voren restaurants op met glutenvrije opties
Gelukkig leven we in een digitale wereld waar ontzettend veel waardevolle informatie online te vinden is. Zoek maar eens op Google naar glutenvrije restaurants Rotterdam en je vindt zo lijstjes genoeg met restaurants waar je de optie hebt om te eten. Ben je dus van plan om van het weekend in eigen stad ergens te eten, of ga je er lekker op uit? Doe van te voren je research en check waar je kan eten.
Er zijn ook een aantal ketens die door het hele land restaurants hebben zitten. Vaak zitten ze in een grote stad. Mocht je dus naar een andere stad gaan en geen tijd (of zin hebben) om op zoek te gaan naar een nieuw restaurant, dan kan je er ook voor kiezen om naar één van deze ketens te gaan.
De volgende ketens hebben glutenvrije opties
- De Beren
- MacDonalds
- van der Valk Restaurants
- ‘t Zusje
Lees online de reviews
Je bent vast niet de eerste, en zeker ook niet de laatste persoon die met een glutenvrije dieet ergens komt werken. Veel mensen laten graag hun review achter online, zo ook over de glutenvrije opties. Het is altijd goed om deze reviews door te lezen en te kijken wat de ervaring is van andere mensen. Vertrouw je het niet na het lezen van deze reviews? Dan ga je er niet eten, zo simpel is het. Er zijn genoeg andere opties!
Geef bij het reserveren je dieetwensen door
Een glutenvrije bereiding van een gerecht vergt vaak extra voorbereiding voor het personeel van een restaurant. Het eten moet gesneden worden op een aparte snijplank, het mag niet in dezelfde pan als een gerecht met gluten en handen moeten extra gewassen worden. Dat zijn nog maar een paar voorbeelden van waar er rekening mee moet worden gehouden om kruisbesmetting te voorkomen. Die voorbereiding kost vaak dan ook extra tijd.
Lees meer over kruisbesmetting
Het is daarom voor beide partijen ontzettend fijn als je het van te voren aangeeft. Zorg er daarom voor dat je altijd van te voren reserveert en tijdens deze reservering aangeeft dat je echt strikt glutenvrij eet en dat er rekening gehouden moet worden met kruisbesmetting. Hierdoor geef jij het personeel de kans om zich er goed op voor te bereiden. En dat is voor jou ook weer fijn, omdat je zo meer zekerheid hebt op dat het goed gaat.
Vraag de ober naar alle mogelijkheden
Sommige restaurants hebben een allergenen kaart, wat ontzettend fijn is. Op zo’n allergenen kaart staat per gerecht vermeld welke allergenen erin zitten. Maar lang niet alle restaurants hebben zo’n allergenen kaart. Daarom is het goed om altijd aan de ober te vragen wat de mogelijkheden zijn, en wat je wel en niet kan eten. Maar grote kans dat je je research van te voren al hebt gedaan en precies weet wat je kan eten.
Het is ook zeker goed om door te vragen. Staat er een glutenvrije optie op de kaart? Dat is mooi. Maar er zijn nog meer dingen waar je graag het antwoord op wilt weten. Zelf stel ik altijd de volgende:
- Hoe is de bereiding? Wordt het gerecht ergens apart gesneden?
- Kan degene die het klaarmaakt extra zijn / haar handen wassen en schone handschoentjes aandoen?
- Op welk bord wordt het geleverd?
- Kan ik de verpakking van de saus lezen?
Het zal in het begin erg onwennig aanvoelen, maar uiteindelijk gaat het om jouw gezondheid. En jouw gezondheid is het meest belangrijk.
Waar je verder nog op moet letten
Door het stellen van vragen weet je al snel of het veilig is om ergens te eten of niet. Maar toch moet je met uit eten altijd vertrouwen op een ander. En dat kan soms spannend zijn. Zeker met kruisbesmetting, want die kruimel met gluten kan je niet opsporen met een lampje. Toch zijn er een aantal dingen waar je zelf op kunt letten waardoor je weet of iets glutenvrij is of niet.
- Hoe wordt glutenvrij brood geleverd? Sommige restaurants bieden een vooraf brood met smeersels aan. De glutenvrije opties zijn vaak verpakt en worden ook in de verpakking op tafel gezet. Deze broodjes hebben vaak ook een eigen snijplank, maar hiervoor kan je het beste aangeven dat je graag het brood op een bord wilt met een apart mes.
- Vraag bij de smeersels ook altijd om je eigen smeersels. Grote kans dat je niet in je eentje uit eten bent en daarom de smeersels met iemand anders deelt. Als de andere personen wel brood met gluten eten, dan is het belangrijk dat zij hun eigen smeersels krijgen. Zij smeren anders zo met hun mes de kruimels in jouw smeersels, waardoor je te maken hebt met kruisbesmetting.
- Controleer of je je eten altijd op normale borden krijgt. Het is belangrijk dat jij jouw eten niet op een houten bord krijgt. In een houten bord zitten namelijk veel inkepingen van voorgaande mensen die hun eten op het bord hebben gesneden. In deze inkepingen gaan gluten zitten, die er zelfs op de meest hete programma’s niet uitgewassen kunnen worden. Zo’n houten bord is dus nooit glutenvrij. Wordt jouw gerecht toch op een houten bord gebracht? Bedank dan vriendelijk, maar geef aan dat dit niet glutenvrij is en dat je graag een nieuw gerecht wilt.
- Check of er geen croutons in het bijgerecht / salade zit. Croutons zijn gemaakt van brood, en dus niet glutenvrij. Vraag daarom altijd of je jouw salade / bijgerecht zonder croutons wilt.
Meer lezen over glutenvrij?
Wat is coeliakie?Waar zitten gluten in?
Alles wat je moet weten over het glutenvrije dieet
Wat betekent glutenstapeling?