Een appeltje voor de dorst, an apple a day keeps the doctor away en de appel valt niet ver van de boom. Er zijn een hoop (dagelijkse) gezegden die over appels gaan. Misschien komt het wel omdat een appel super gezond is, en helemaal niet zo duur. Een appel kan ook prima mee in je tas en vereist verder vrij weinig voorbereiding om hem te eten (op het wassen na dan). Maar past een appel eigenlijk wel in een FODMAP dieet?
- Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
Welke FODMAP zit in appels?
Er zijn ontzettend veel verschillende appels. Van een pink lady tot aan een granny smith – je vindt ze in veel verschillende kleuren en smaken. Toch zijn is een appel een lastig stuk fruit voor een low-FODMAp dieet – er zitten namelijke hoge hoeveelheden fructose en sorbitol in appels.
Daarnaast zijn producten die iets van appel bevatten, ook beter om te vermijden. Zo heb je bijvoorbeeld appelvezel dat weleens wordt gebruikt in koekjes. Of in sappen wordt ook vaak gebruik gemaakt van appelsap. Ook in deze ingrediënten zijn er grote hoeveelheden van fructose en sorbitol teruggevonden.
Mag je appels eten tijdens het FODMAP dieet?
Tijdens de eliminatiefase
Tijdens de eliminatiefase van het FODMAP dieet moet je je houden aan bepaalde dieet lijsten. Op de rode FODMAP lijst heb je producten staan die je absoluut niet mag eten. Helaas staan appels op deze lijst en mag je deze dus niet eten tijdens deze eerste fase. Ook bestaat er een lijst met verboden ingrediënten. Op deze lijst staan appelextract en appelvezel. Voor deze ingrediënten is het dus belangrijk om goed het etiket te lezen om te achterhalen of dit ingrediënt in het product zit of niet. Deze ingrediënten worden vooral gebruikt in bijvoorbeeld ontbijtrepen, granen, siroop en fruitdrankjes.
Tijdens het herintroduceren
Het heeft weinig zin om appels te gebruiken tijdens de herintroductiefase van het FODMAP dieet. De reden hiervoor is eigenlijk vrij simpel – appels bevatten meerdere FODMAP’s. Als je aan de slag gaat met appel, dan weet je dus niet je klachten krijgt van fructose of van sorbitol. Daarom wordt het afgeraden om met appels aan de slag te gaan in deze fase.
Tijdens jouw way of life
- Krijg je geen klachten van sorbitol en fructose? Dan passen appels weer perfect in jouw nieuwe eetschema. De FODMAP’s die in appels zitten geven geen klachten bij jou. Dit stuk fruit kun je dus met een gerust hart weer eten.
- Reageer je op sorbitol? Dan is een hoeveelheid tot 28 gram toegestaan (ongeveer 1/8e van een hele appel). Vanaf 28 gram is er namelijk een te grote hoeveelheid sorbitol gevonden waar je klachten van kan krijgen.
- Krijg je wel klachten van fructose, maar niet van sorbitol? Pas bij de hoeveelheid van 200 gram (ongeveer een hele medium appel) zit er teveel fructose in waar je klachten van kunt krijgen. Het kan echter zijn dat een halve, of 3/4 appel al te veel voor je is. In dit geval is het een kwestie van testen en kijken wat er gebeurt.
- Reageer je op sorbitol en op fructose? Dan is een hoeveelheid van 20 gram het maximale wat je kan eten. Tot aan deze hoeveelheid is er van beide FODMAP’s niets gevonden in appels. 20 gram is niet heel veel, maar kan net dat kleine beetje zijn wat bijvoorbeeld als versiering op een klein gebakje zit.
FODMAP en appels
Het FODMAP dieet en appels is dus geen goede combinatie als je klachten krijgt van fructose en sorbitol. Je kan het wel er wel een bepaalde hoeveelheid van eten, maar deze hoeveelheid komt bij lange na niet in de buurt van een volledige appel. Kies je er toch voor om een appel te eten, dan is het belangrijk dat je de rest van de appel aan iemand anders geeft, of hem goed bewaard zodat hij vers blijft. Daarom is het belangrijk om goede vershoudbakjes aan te schaffen. Hierdoor weet je zeker dat de rest van je appel vers blijft voor de volgende dag!