Je bent het vast wel eens tegengekomen – glutenvrije producten die onder de norm glutenvrij zijn. Maar wat betekent deze norm eigenlijk? Wordt deze norm wel officieel erkend?
Lees ook: Alles wat je moet weten over het glutenvrij dieet
De officiële verordening voor glutenvrije producten
Sinds 2016 is de Europese verordening EC Nr 828/2014 voor glutenvrije producten in gegaan. Voor mensen met een gevoeligheid voor gluten vanwege coeliakie verschilt de mate waarin mensen klachten krijgen. Daarom zijn de volgende twee categorieën vastgesteld:
- Producten met een zeer laag glutengehalte
- Glutenvrije producten
Om producten één van deze twee labels te geven, wordt er gekeken naar de hoeveelheid gluten die in het product zitten. Hiervoor nemen ze een kilo van het product en wordt er gemeten hoeveel mg aan gluten in het product zitten. Producten met een zeer laag glutengehalte een glutengehalte tussen de 20-100 mg per kilo. Glutenvrije producten hebben een glutengehalte van minder dan 20 mg per kilo.
Vanuit de Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit (NVWA) is er een strenge controle bij producten om te kijken of ze zich aan deze eis houden. Fabrikanten zijn verplicht om dit te vermelden op het etiket van hun product. Wanneer een product een glutenvrij logo bevat, dan mag je ervan uit gaan dat ze minder dan 20 mg per kilo bevatten. Veel producten hebben vaak ook nog deze vermelding erop staan.
Zijn deze producten veilig?
Ja, het is veilig om deze glutenvrije producten onder de norm te eten. Toch kan het voorkomen dat je klachten krijgt van deze producten. Dat kan zijn omdat er voor jou persoonlijk teveel gluten in zitten. Een andere reden voor het krijgen van klachten kan zijn omdat er sprake is van glutenstapeling.
Is glutenvrij onder de norm hetzelfde als bevat sporen van?
Nee, glutenvrij onder de norm is niet hetzelfde als sporen bevatten van. Als een product glutenvrij onder de norm is, dan weet je 100% zeker dat er tot 20 gram gluten per kilo in het product zit. Bij sporen van waarschuwen fabrikanten ervoor dat de kans bestaat dat er gluten in zitten, maar dat ze dit niet kunnen garanderen.
Lees ook: De voor- en nadelen van een glutenvrij dieet
Bij de term bevat sporen van is het helaas niet in de wet vastgelegd wanneer deze term op het etiket moet staan. Als de vermelding aanwezig is, dan bestaat alsnog de kans dat het product gewoon glutenvrij is. Maar als de vermelding niet aanwezig, dan bestaat alsnog de kans dat er sporen van gluten in het product zitten. Het is met deze vermelding niet uit te sluiten.