fodmap prei

Prei in een low-FODMAP dieet

Prei is een klein beetje een vreemde eend in de bijt. Verschillende gedeeltes van de groente passen namelijk wel of niet in jouw low-FODMAP dieet. De reden? Er zitten verschillende FODMAP’s. Lees alles over prei in een low-FODMAP dieet.

Welke FODMAP zit er in prei?

Bij een prei hangt het geheel af van welk deel je gebruikt. Het witte gedeelte is een no-go en past niet in een low-FODMAP dieet. Dit witte gedeelte zit namelijk vol fructanen. Het groene gedeelte daarentegen past wel in een low-FODMAP dieet. In dit gedeelte zit vanaf een hoeveelheid van 75 gram een klein beetje mannitol.

Als je prei gaat kopen, is het dus super belangrijk dat je op zoek gaat naar een prei waarvan het groene gedeelte groter is dan het witte gedeelte. Dat kan soms best nog een uitdaging zijn, omdat de meeste preien in de supermarkten juist een groter wit gedeelte hebben.

Hoeveel prei mag ik eten binnen het FODMAP dieet?

Tijdens de eliminatiefase

Tijdens de eliminatiefase houdt je je aan de FODMAP lijsten. Op deze lijsten staan precies hoeveel je van welk product mag eten. Het witte gedeelte van de prei staat op de rode FODMAP lijst. Deze mag je dus niet eten tijdens de eliminatiefase. Het groene gedeelte van de prei staat op de groene FODMAP lijst. Dat betekent dat je dit gedeelte van de prei wel mag eten tijdens deze fase.

In onderstaande foto zie je tot hoever je de prei moet snijden. Het voorbereiden van dit gedeelte van de prei vereist wel een goede wasbeurt. Tussen de bladeren zit vaak nog wat aarde, en dat wil je natuurlijk niet eten!

Tijdens jouw way of life

Na het herintroduceren van FODMAP’s is het voor jou duidelijk op welke FODMAP’s je wel en op welke je niet reageert. Aan de hand van deze kennis weet je ook hoe prei binnen jouw nieuwe eet schema gaat passen.

  • Krijg je geen klachten van fructanen of mannitol? In dat geval krijg je dus geen klachten van zowel het groene als het witte gedeelte. Dan past de prei in zijn geheel dus weer perfect in jouw dieet.
  • Krijg je klachten van mannitol? Dan kan een grote hoeveelheid van het groene gedeelte van de prei ervoor zorgen dat je klachten krijgt. Vanaf 75 gram zit er namelijk een kleine hoeveelheid in van deze FODMAP.
  • Krijg je klachten van fructanen? Dan betekent dat voor jou dat je het witte gedeelte van de prei in deze nieuwe fase nog steeds niet kan eten. In dit witte gedeelte zit namelijk een grote hoeveelheid fructanen in.
  • Krijg je klachten van mannitol en fructanen? Dan is het verstandig om de prei te laten voor wat het is, en op zoek te gaan naar een andere groente die je lekker vindt.
Disclaimer – Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen dieet. De hoeveelheden zijn dan ook aanbevolen hoeveelheden die gemiddeld gezien geen klachten opleveren. Het kan zijn dat de hoeveelheden voor jou afwijken. Wees hier alert op. Daarom kunnen er aan deze hoeveelheden geen rechten worden ontleend.

Vind nog meer producten in de FODMAP product index

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*