Het is een vraag of opmerking die je steeds vaker voorbij hoort komen. “Oh je eet glutenvrij, dan eet je vast gezond!” Of mensen die vanwege deze overtuiging beginnen aan een glutenvrij dieet. Maar is glutenvrij eten nu eigenlijk wel echt zo gezond? Ik geef je het antwoord op de prangende vraag.
Lees ook: Wat betekent glutenvrij?
Is glutenvrij eten gezond?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee. Het volgen van een glutenvrij dieet betekent niet direct dat je een super gezond dieet volgt. Hier is eigenlijk een grote misvatting over. Veel mensen denken dat glutenvrij eten per definitie gezond is. Het glutenvrij eten is van zichzelf niet zozeer gezonder. Sterker nog, doordat het eiwit uit het product is gehaald, wordt dit gecompenseerd met een ander ingrediënt dat soort voor smaak. In de meeste gevallen is dit helaas suiker of een andere vet bevattend ingrediënt. Als je het mij vraagt, is dat ook niet perse heel gezond.
Waarom denken mensen dat glutenvrij perse gezond is?
Er is geen (wetenschappelijk) bewijs dat aantoont dat het volgen van een glutenvrij dieet gezonder, en dus beter, voor je is. Maar waar halen mensen dit idee dan precies vandaan? De reden dat mensen denken dat een glutenvrij dieet gezonder is, is eigenlijk vrij simpel. In een glutenvrij schrap je ontzettend veel bewerkt voedsel. In bewerkt voedsel wordt heel vaak gebruik gemaakt van tarwe, wat een glutenbevattende graan is. Dit bewerkte voedsel ruilen de meeste mensen in voor vers voedsel. Denk hierbij aan groente en fruit. Deze producten bevatten van nature geen gluten, én zijn ook nog eens gezond voor je. Door het overstappen naar verser eten ga je dus automatisch gezonder eten. Veel mensen denken hierdoor dat glutenvrij eten perse gezonder is, maar dat is dus niet zo.
Lees ook: In deze producten zitten gluten
Bewerkt voedsel maakt plaats voor vers voedsel. Verse groentes, vers fruit, geen kant-en-klare maaltijden en veel minder deegwaar. En precies om die reden hebben mensen die een glutenvrij dieet volgend vaak een wat gezondere leefstijl. Niet omdat ze geen gluten eten, maar omdat ze dus verser eten.
Glutenvrij eten is dus niet altijd perse gezond
Naast meer vers eten zullen veel mensen die een glutenvrij dieet gaan volgen, ook overstappen op speciale glutenvrije producten. Helaas zijn deze ook niet altijd even gezond. Een glutenvrij product bevat natuurlijk geen tarwe. En dat terwijl tarwe het bind- en smaakmiddel is in veel producten. Naast de functie van tarwe, bevatten deze en andere graansoorten ook veel vezels. Dat ontbreekt dus al snel in een glutenvrij dieet.
Lees ook: In deze producten zitten veel vezels
Om ook maar een beetje in de buurt te komen van tarwe, worden er daarom andere ingrediënten gebruikt. En deze ingrediënten bevatten vaak meer suiker, zout en vet. Daarnaast bevatten glutenvrije producten vaak ook minder vezels, vitaminen en mineralen. Al met al is het overstappen op volledig glutenvrije producten dus niet aan te raden, omdat je dan belangrijke voedingsstoffen gaat missen.
Ben je dus iemand die denkt dat glutenvrij eten gezonder is, maar heb je geen diagnose gekregen waardoor je echt glutenvrij moet gaan eten? Dan is mijn advies eigenlijk het volgende. Stap gewoon lekker over op verser eten, haal verse groente en fruit en minder simpelweg met het eten van veel deegwaar. En als je er voor kiest om dan toch een heerlijke pasta te maken, kies er dan voor om je porties te veranderen. Neem meer groente, en minder pasta. Op die manier ga je gezonder eten zonder direct over te stappen op een glutenvrij dieet.