glutenvrij brood

Alles wat je moet weten over glutenvrij brood

Glutenvrij brood, dat is even andere koek dan je normaal bent gewend. Ondanks dat een sneetje er bijna hetzelfde uitziet als een ‘normaal’ sneetje brood, zijn er toch een aantal dingen die je moet weten over glutenvrij brood. Waar koop je het? En hoe is de smaak van glutenvrij brood? Je leest het allemaal in dit artikel.

Inhoudsopgave

  1. Glutenvrij brood
  2. Zo bak je heerlijk glutenvrij brood
  3. Glutenvrij brood kopen
  4. Glutenvrij broodbeleg voor op je boterham

  • Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.


Glutenvrij brood

Wanneer je glutenvrij moet gaan eten, dan is de kans groot dat je al snel denkt aan “Hoe ga ik dat met brood doen?” Het is namelijk vrij normaal dat wij voor meerdere maaltijden op een dag brood eten. En zeg eens eerlijk, vast ook weleens met avond eten. Vast al als een voorgerecht, bijgerecht of misschien zelfs wel als voorgerecht. Het feit is dat veel mensen onder ons vaak brood eten op een dag. Dat is dus even omschakelen als je dat brood niet meer mag en over moet stappen naar glutenvrij brood.

Het eerste dat je waarschijnlijk opvalt aan het kopen van glutenvrij brood, is de prijs. Glutenvrij brood is echt een flink stuk duurder dan ‘normaal’ brood. Waar je voor een ‘normaal’ halfje brood zo’n 60 cent betaald, kost een glutenvrij half brood 3,09 euro. Dat is bijna 5 keer zoveel. Nu is het wel zo dat je met je jaarlijkse aangifte bij de Belastingdienst een bedrag terug kan krijgen voor je dieet, maar dit dekt bij lange na niet de alle kosten.

Nu ben je natuurlijk niet verplicht om volledig over te stappen op glutenvrij brood. Zelf eet ik nog weleens glutenvrij brood, maar maximaal 2 keer in de week. Eerlijk gezegd geniet ik er ook meer van nu ik het wat minder eet en het bespaart kosten op de wekelijkse boodschappen. Nu weet ik veel meer salades of warme gerechten voor de lunch. Deze warme gerechten zijn vaak dan weer left-over porties van het avondeten van de dag ervoor.

De smaak van glutenvrij brood

Over smaak valt niet te twisten – het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk wat ze wel of niet lekker vinden. Dit stuk schrijf ik dan ook vanuit mijn eigen mening. Daar kan je het mee eens zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Aan het begin moest ik enorm wennen aan de smaak van glutenvrij brood. Het is een stuk droger (dat proef je), en als je even pech hebt, tref je ook een stuk glutenvrij brood dat uit elkaar valt. Dat was toch even flink anders dan de ‘normale’ boterhammen die ik eerder at. Zo vind ik dat je de sneetjes glutenvrij brood echt met een zacht smeersel moet eten. Zonder iets zachts is het gewoon erg droog en krijg ik een hap bijna niet weg. Als ik dus een boterham met kaas wil weten, dan smeer ik er boter op. Of ik kies voor een al zacht smeersel zoals humus, smeerkaas of filet americain. De textuur en de smaak zijn verder helemaal prima, alleen het brood is iets aan de droge kant.

Mijn absolute favorieten zijn zeker de mini baguettes en de meergranen broodjes van Schär. Beide zijn ook te eten als je ze niet afbakt, maar ik bak ze liever wel af. Vooral de mini baguettes kruimelen ontzettend als je ze niet eerst een paar minuten in de oven doet. Maar als ze eenmaal zijn afgebakken, dan is de smaak niet meer te onderscheiden van ‘normale’ broodjes. Ze worden heerlijk knapperig en vullen goed. Ondanks dat ik de andere varianten van Schär niet regelmatig eet, weet ik bijna zeker dat ook die broodjes uit de oven heerlijk smaken.

Glutenvrij brood in restaurants

Ook in restaurants vind ik de smaak van brood ontzettend erg verschillen. Zo heb ik een keer bij een van der Valk restaurant broodjes met kruidenboter vooraf gekozen, maar zodra ik daar m’n mes in stak om het brood te snijden, lag de hele tafel onder het brood. Dat was best wel droog en brak heel erg snel. Het brood dat je bij de Beertjes krijgt vooraf, is dan weer heerlijk. In tegenstelling tot de ‘normale’ optie worden de glutenvrije broodjes eerst opgewarmd (in plastic folie, dus er is geen sprake van kruisbesmetting). Deze broodjes breken absoluut niet af en smaken dan ook heerlijk.

Is glutenvrij brood (on)gezond?

Glutenvrij brood is niet perse gezonder of ongezonder. De samenstelling van het brood is anders dan je gewend bent van ‘normaal’ brood, en daarmee is de smaak ook anders en zijn de verhoudingen van de voedingswaarden iets anders. Ter vergelijking heb ik in onderstaande tabel een glutenvrij meerzaden en een ‘normaal’ meergranen brood vergeleken.

per 100 gramGlutenvrij brood“Normaal”brood
Energie920 kj (220 kcal)1093 kj (259 kcal)
Vet5,5 gram2,1 gram
Verzadigd vet0,9 gram0,3 gram
Onverzadigd vet3,5 gram1,4 gram
Koolhydraten31 gram45 gram
Suikers3 gram1,2 gram
Vezels12 gram5,8 gram
Eiwitten5,5 gram12 gram
Zout0,9 gram0,9 gram
Voedingswaarden glutenvrij en ‘normaal’ brood vergeleken

Zoals je ziet, verschillen de waarden niet super veel van elkaar. Het is daarom ook maar net waar je zelf op let. Als je graag minder koolhydraten wilt eten, dan kan je stellen dat een glutenvrij brood gezonder voor je is. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de voedingsvezels. Maar als je graag veel eiwitten eet en minder vet, dan kan je weer stellen dat het ‘normale’ brood gezonder is.

Zo bak je heerlijk glutenvrij brood

Natuurlijk kun je ook zelf glutenvrij brood bakken. Dit kan je doen door een kant-en-klaar broodmix te kopen, maar ook door zelf de samenstelling van meel te kiezen. Hierdoor kies jij zelf welke smaak jouw glutenvrije brood krijgt. Glutenvrij brood bakken is niet altijd even makkelijk. Door het ontbreken van tarwemeel, bindt het net iets minder goed of kun je problemen krijgen met het goed laten rijzen van je brood. Ga jij voor het eerst een glutenvrij brood bakken? Lees dan zeker deze 7 tips om hét perfecte glutenvrije brood te bakken. Zo weet je zeker dat jouw zelfgebakken brood direct lukt!

Glutenvrij brood bakken

Glutenvrij brood kopen

Naast dat je zelf glutenvrij brood kunt bakken, is het natuurlijk nog makkelijker om dit brood ergens te kopen. Tegenwoordig kan dit op heel veel plekken. Zo hebben de grote supermarkt een standaard assortiment aan brood, maar vind je ook online allerlei glutenvrije bakkers die heerlijk glutenvrij brood aanbieden. Misschien heeft jouw bakker om de hoek ook wel iets glutenvrij in de aanbieding. Blijf het vooral rondvragen, want het assortiment van een bakker of supermarkt verandert continue. Wie weet zit er wel iets lekkers voor je bij. Voor de Albert Heijn, de Jumbo en een paar bekende online glutenvrije bakkers vind je hieronder de linkjes wat je waar kunt kopen en/of online bestellen.

Bij de Albert Heijn

De Albert Heijn heeft een ruim assortiment aan glutenvrij brood. Ze hebben hun eigen merk, “AH Glutenvrij”, waarin ze verschillende soorten broden aanbieden. Zo maken ze onderscheid tussen de normale boterham en andere soorten broden.

Normale boterhammen:

Overige broden:

Naast het broodassortiment vanuit het eigen merk, biedt de Albert Heijn ook nog glutenvrij brood aan van andere merken.

Bij de Jumbo

Net zoals bij de Albert Heijn, heeft ook de Jumbo een breed assortiment als het aankomt op glutenvrij brood. Het eigen merk van Jumbo heet “Lekker vrij van Gluten” en hebben de volgende broden:

Van andere merken verkoopt Jumbo de volgende glutenvrije broden:

Online bestellen

Via bovenstaande linkjes van Albert Heijn en de Jumbo is het mogelijk om bij andere glutenvrije bakkers online te bestellen.

  • Via de Glutenvrije webshop bestel je allerlei verschillende soorten brood. Ze hebben een ruim assortiment met aanbod van o.a. YAM en Poensgen. Naast het brood dat ze hebben, verkopen ze ook nog o.a. koek, snoep en andere bakproducten. Het fijne aan deze webshop is het feit dat ze ook nog rekening houden met andere allergieën, zoals lactose en pinda’s. Al met al kan je op deze webshop prima uit te voeten voor verschillende soorten glutenvrije producten, maar dus ook gewoon glutenvrij brood.
  • Leo, de glutenvrije bakker, bakt van alles glutenvrij. Ze verkopen brood, maar ook andere lekkernijen die je kent van de bakker zoals eierkoeken en krentenbollen, maar ook zelfs oliebollen in de tijd van het jaar.

Glutenvrij broodbeleg voor op je boterham

Wist je dat veel broodbeleg van zichzelf al glutenvrij is? Dat scheelt, want je hoeft voor veel producten dus helemaal niet op zoek naar een glutenvrije variant. Wel is het belangrijk om altijd het etiket te lezen, want je kan er niet blindelings op vertrouwen dat een product ook glutenvrij is. Neem bijvoorbeeld kip kerrie salade. Heerlijk voor op een boterham, maar hiervan is niet ieder merk glutenvrij, maar een aantal ook weer wel. Als jij jezelf aanleert dat je iedere keer het etiket leest voordat je het product mee naar huis neemt, dan weet je zeker dat je goed zit.

Een aantal voorbeelden van glutenvrij broodbeleg

  • Pindakaas
  • Smeerkaas
  • Kaas
  • Enkele vleeswaren (de niet bewerkte varianten)
  • Smeersels

Glutenvrij brood FAQ

Wat is glutenvrij brood?

Glutenvrij brood is brood dat gemaakt is zonder gluten. Dit kan zijn door gebruik te maken van een glutenvrije meelsoort, zoals amandelmeel, of door het gebruik van glutenvrij tarwemeel. In laatstgenoemde zijn de gluten eruit gewassen waardoor het meel glutenvrij is.

Is glutenvrij brood koolhydraatarm?

Nee, glutenvrij brood is niet koolhydraatarm. Als je kijkt naar de voedingswaarde dan zitten er 34 gram koolhydraten in per 100 gram. Let op dat koolhydraatarm ook niet direct betekent dat het brood glutenvrij is.

Waar glutenvrij brood kopen?

Glutenvrij brood koop je op verschillende plekken. Zo hebben de grotere suppermarken zoals de Albert Heijn en de Jumbo een ruim assortiment met brood van hun eigen merk, maar ook van Yam en Schär. Ook zijn er online glutenvrije bakkers waar je glutenvrij brood kunt kopen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*