Voor het herintroduceren van fructanen test je normaal gesproken 3 verschillende soorten voedingsmiddelen, namelijk knoflook, uien en tarwe. Gezien mijn coeliakie kan ik geen tarwe eten, en duurt deze fase voor mij korter. Ik neem je graag mee in hoe deze week voor mij verliep.
Fructanen herintroduceren
Ik koos ervoor om te beginnen met uien. De verdeling van de producten over de dagen zag er als volgt uit:
- Dag 1 = 3 uienringen
- Dag 2 = 6 uienringen
- Dag 3 = 9 uienringen
Zo verliep mijn week
Na het testen van sorbitol, ging het even helemaal mis…. De klachten werden steeds maar erger en erger. Ook al hield ik me strikt aan het low-FODMAP dieet, de klachten werden er niet minder om. Ik kan nog steeds mijn vinger er niet op leggen of dit door eten kwam, een terugval of dat ik ook de griep te pakken had. Hoe dan ook, het waren een paar ellendige weken. Het enige wat ik kon doen, was een pauze nemen. Dit uiteraard wel in overleg met de diëtiste en de huisarts.
Na mijn pauze van 3 weken, ging het eindelijk weer een heel stuk beter. Eigenlijk gewoon precies hetzelfde zoals tegen het einde van de eliminatiefase aan. Vol goede moed ging ik weer verder met het herintroduceren.
Voorafgaand had ik een vaste volgorde van herintroduceren gekregen van de diëtiste. Volgens dit boekje stond mannitol op het programma. Maar wat keek ik uit naar de laatste twee weken, de weken waar ui en knoflook op het programma stonden. Daarom besloot ik om de volgorde om te gooien en na mijn pauze te beginnen met het herintroduceren van fructanen.
Lees ook: Waar zitten fructanen in?
Voordat ik begon
Voordat ik begon met het herintroduceren van ui, heb ik me goed ingelezen in hoeveel ik precies mocht gaan testen. Op de eerste dag mag je maar 3 ringetjes, en dat is natuurlijk bij lange na niet een hele ui. Persoonlijk ben ik geen fan van een ui aangesneden bewaren. Ondanks dat ik het heerlijk vind door een gerecht, vind ik de geur door mijn huis niet heel erg fijn. Daarom heb ik speciaal voor deze herintroductie week foodhuggers gekocht. Ik noem het een soort dekseltjes voor groente en fruit. Ze zijn gemaakt van siliconen en daarmee erg flexibel. Hiermee bleef mijn ui tenminste goed, want weggooien is natuurlijk zonde.
Dag 1 – 3 ringetjes ui
Drie ringetjes zijn eigenlijk veel te weinig! Maar goed, te veel nemen is ook niet goed. Ik heb de ringen verwerkt in mijn taco’s. Stiekem was ik wel een beetje bang… De voorgaande weken waren niet al te best verlopen en ik hoopte dat de ui het niet zou triggeren. Maar, tegen alle verwachtingen in gebeurde er niets! Ik kon het bijna niet geloven, maar het was echt zo. Hopelijk blijft dit de rest van de dagen ook zo.
Dag 2 – 6 ringetjes ui
Op de tweede dag verwerkte ik de ringetjes ui in mijn rijst met kip. Wat een verschil in smaak met de ui erbij. Normaal gesproken merkte ik niks van ui in een gerecht, maar na al die weken zonder was het een ware smaaksensatie. En ook op dag 2 gebeurde er helemaal niets. Stiekem trok ik al de conclusie, maar wilde toch nog even de derde dag afwachten.
Dag 3 – een volledig feestje
Op de derde dag heb ik me niet helemaal aan de regels gehouden. We zitten nu middenin een verhuizing en na een hele dag klussen, heb ik niet altijd even veel zin om nog te koken. Iedereen had mega trek in chinees, en toevallig wist ik dat er eentje in Schiedam zit die goede glutenvrije gerechten maakt. Vooruit dan maar, ik durfde het wel aan. Ik bestelde tjap tjoy, een gerecht met heel veel groente – en dus ook ui. Ik heb geen flauw idee hoeveel ik van de ui op heb, maar het was vast meer dan de voorgeschreven halve ui. En wederom tegen alle verwachtingen in: er gebeurde helemaal niets.
Lees ook: Dit moet je weten over herintroduceren.
Conclusie… tranen van geluk
Oke, niet helemaal letterlijk, maar wat was ik blij. Ui veroorzaakte totaal geen problemen, zelfs niet in een enorm grote hoeveelheid. Dit kleine beetje geluk kon ik wel gebruiken na het testen van lactose, fructose en sorbitol.
2 reacties