fodmaps-herintroduceren

De herintroductiefase van het FODMAP dieet uitgelegd

Na het afronden van de eliminatiefase, ga je beginnen aan de herintroductiefase. Hierin ga je aan de slag met FODMAPs herintroduceren in je dieet. In deze fase ga je voedingsmiddelen eten die laag, matig en hoog in FODMAPs zijn. Dat kan best even spannend zijn, omdat je nu weer voedingsmiddelen gaat eten waar je wellicht klachten van krijgt. Toch is deze fase enorm belangrijk, want je komt er op deze manier achter waar je klachten van krijgt.

Inhoudsopgave

  1. De regels voor het herintroduceren
  2. Klachten bijhouden tijdens het herintroduceren
  3. Herintroductie Disacharide: Lactose
  4. Herintroductie Monosacharide: Fructose
  5. Herintroductie Polyolen: Sorbitol en Mannitol
  6. Herintroductie Oligosachariden: Galactanen
  7. Herintroductie Oligosachariden: Fructanen
  8. Na de herintroductiefase

Lees ook: Wat is het FODMAP dieet?

De regels voor het herintroduceren

Tijdens het herintroduceren is het belangrijk dat je je aan bepaalde regels houdt. Iedere diëtiste houdt er een andere methode op na. Onderstaande methode wordt het meest gebruikt tijdens de herintroductiefase en wordt daarom aanbevolen om alle FODMAPs te testen.

Binnen deze methode is het de bedoeling dat je iedere week drie dagen lang één soort FODMAp test.

Dag 1 Begin de eerste dag met een kleine portie, bij voorkeur de helft van een normale portie. Geen klachten? > Ga door naar de volgende dag. Wel klachten? > Stoppen met het testen.

Dag 2 Neem de dubbele hoeveelheid van dag 1. Geen klachten? > Ga door naar de volgende dag. Wel klachten? > Stoppen met het testen.

Dag 3 Neem minimaal 3 x de portie van dag 1.

Dag 4 en 5 Stoppen met het testen van de FODMAP en weer verder met het FODMAP-arme dieet.

Heb je na de 4 en 5 geen duidelijke klachten van de FODMAP die je hebt getest, dan kan je één van de volgende twee dingen doen

  1. Na de herintroductie dit FODMAP weer toevoegen aan je dieet.
  2. Tijdens de herintroductie dit FODMAP weer toevoegen aan je dieet. Overleg dit altijd wel met je diëtist(e).

Dag 6 of later Beginnen met testen van de volgende FODMAP.

Klachten bijhouden tijdens het herintroduceren

Omdat de herintroductiefase meerdere weken in beslag neemt, is het aan te raden om per dag op te schrijven hoe je je voelt. Op de dag zelf kan je nog heel goed terughalen hoe je op een voedingsmidddel reageerde en wat je exacte klachten waren. Maar als je 4 FODMAPs verder bent, dan wordt dit wat lastiger. Houd daarom een dagboek (zoals deze) bij voor al je klachten. Zo kan je na de herintroductiefase precies teruglezen waar je op reageerde en welke voedingsmiddelen je kan terugbrengen in je normale voedingspatroon.


Met welke voedingsmiddelen herintroduceer ik?

Per FODMAP test je met hetzelfde voedingsmiddel. Hierdoor test je heel nauwkeurig hoe je reageer op dat type FODMAP en ga je toevalligheden uit de weg.

Lees ook: Zo ging het herintroduceren bij mij

Herintroductie Disacharide: Lactose

Voor de FODMAP Disacharide ga je lactose testen. Bij voorkeur doe je dit met yoghurt. Lust je geen yoghurt? Dan kan je er ook voor kiezen om te testen met melk of vanillevla.

Dag 1: 100 ml yoghurt
Dag 2: 200 ml yoghurt
Dag 3: 2-3 porties yoghurt

Herintroductie Monosacharide: Fructose

Voor de FODMAP Monosacharide ga je fructose testen. Pure fructose komt voor in honing, fruit, maar ook als onderdeel van glucose-fructosestroop en fructose-glucosestroop. De laatste twee zijn zoetmiddelen. Bij voorkeur test je deze FODMAP dan ook met honing, omdat het hier puur in zit. Nu is het heel goed te begrijpen dat je de honing niet direct in je mond wil stoppen. Dat hoeft ook niet! Meng de honing door een heerlijk kopje thee of eet het op een FODMAP-proof boterham. Ben je geen liefhebber van honing? Dan kan je deze FODMAP ook testen met mango of sinaasappelsap.

Dag 1: 1 theelepel honing
Dag 2: 1 eetlepel honing
Dag 3: 2 eetlepels honing


Herintroductie Polyolen: Sorbitol en Mannitol

Polyolen, ook wel suikeralcoholen genoemd, zijn iets minder zoet dan suiker. Van nature zitten polyolen in bepaalde groente en fruitsoorten. Daarnaast wordt het ook veel toegevoegd aan soep, drop, ijs, kauwgom en medicijnen. Bij polyolen wordt er onderscheid gemaakt tussen sorbitol en mannitol. Omdat ze beide onder dezelfde FODMAP vallen, mogen deze in dezelfde week getest worden.

Sorbitol testen
Voor het testen van sorbitol gebruik je avocado. Als je liever iets anders test, kan je dit doen met bramen of lychees. Ook worden vaak abrikozen aangeraden, maar hier zitten ook veel fructanen in.

Dag 1: 40 gram (een kwart) avocado
Dag 2: 60 gram (een derde) avocado
Dag 3: 80 gram (een halve) avocado

Mannitol testen
Voor het testen van mannitol doe je bij voorkeur met bloemkool. Ben je geen liefhebber van bloemkool? Dan gebruik je bleekselderij of champignons. Houd er met de champignons wel rekening mee dat je verse gebruikt. Champignons uit blik zijn namelijk laag in FODMAPs – de FODMAPs zitten namelijk in het water dat wordt toegevoegd aan het blik.

Dag 1: 35 gram bloemkool
Dag 2: 70 gram bloemkool
Dag 3: minimaal 105 gram bloemkool

In bloemkool zit veel mannitol

Herintroductie Oligosachariden: Galactanen

Galactanen zijn de koolhydraten in groente die om dezelfde reden als fructanen klachten veroorzaken: je darmen hebben het enzym niet dat nodig is om de galactanen af te breken. Hierdoor krijg je vaak door het eten van galactanen last van gasvorming, en maag-en darmklachten. Evenals met de mannitol in champignons is het zo dat galactanen in blik minder mannitol bevatten dan verse galactanen. Daarom is het ook deze week van belang dat je kiest voor verse producten. Deze keer doe je dat met doperwten (uit het vriesvak). Als je iets anders wilt, test dan met bruine bonen of pistachenoten.

Dag 1: 20 gram verse/diepvriesdoperwten
Dag 2: 35 gram verse/diepvries doperwten
Dag 3: 70 gram verse/diepvries doperwten


Herintroductie Oligosachariden: Fructanen

De laatste FODMAP om te testen zijn fructanen. Fructanen worden onderverdeeld in tarwe, knoflook en ui. Voor de strict glutenvrije personen onder ons: tarwe sla je uiteraard over. Deze bevatten gluten en mogen absoluut niet genuttigd worden.

Tarwe testen
Voor het testen van tarwe kies je voor een boterham. Liever geen boterham? Kies dan voor roggebrood of een beschuitje.

Dag 1: 1 snee boterham
Dag 2: 1,5 snee boterham
Dag 3: 2 sneetjes boterham

Knoflook testen
Dag 1: Een half teentje
Dag 2: Eén teentje
Dag 3: 1,5 teentje

Ui testen
Dag 1: 3 uienringen
Dag 2: 6 uienringen
Dag 3: 9 uienringen

Na de herintroductiefase

Nu je alle FODMAPs hebt getest en je alle klachten hebt bijgehouden, weet je precies waar je wel en waar je niet tegen kan. Mocht je van een bepaalde FODMAP enorm veel klachten hebben gekregen, dan is het verstandig om deze uit je nieuwe dieet te schrappen. Maar soms hoeft het helemaal niet nodig te zijn. Bij sommige voedingsmiddelen worden de hoeveelheid FODMAPs pas hoog bij een bepaald aantal gram van dat product. In de Monash app staan die hoeveelheden allemaal vermeld. Na de herintroductiefase ga je jouw nieuwe Way of Life opzoeken – een dieet met eten waar je geen klachten van krijgt.



Lees per FODMAP in welke producten ze zitten

Fructanen Mannitol Galactanen Sorbitol Polyolen Fructose Lactose



2 reacties

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *