glutenvrije keuken

Op deze manier heb je een 100% glutenvrije keuken

Iemand in het huishouden heeft coeliakie, en daarom is het super belangrijk dat de keuken 100% glutenvrij is. Maar hoe zit het met de oven? En wat is de beste manier om de keuken schoon te maken? Maar wat vooral belangrijk is – welke items mogen absoluut niet ontbreken? Ik geef je mijn persoonlijke tips voor een glutenvrije keuken!

  • Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.


100% glutenvrij?

Zodra je 100% glutenvrij moet gaan eten, dan leer je al snel dat kruisbesmetting een ding is. Een kleine kruimel ligt al snel op de loer. Zolang iedereen 100% glutenvrij eet, dan is het al een stuk makkelijker om de keuken ook volledig glutenvrij te houden. Maar niet in alle huishoudens houdt altijd iedereen rekening met het dieet.

Zo eet mijn vriend ook niet altijd glutenvrij. En dat betekent dus dat er ook glutenvolle (zo noemen we het hier in huis) producten in de keuken zijn. Door de jaren heen hebben we hier volledig onze draai in gevonden, en daarom deel ik mijn tips graag met jou!

Lees ook: Waar zitten gluten in?

Tips voor een glutenvrije keuken

Vervang al je keukengerei

Grote kans dat je een houten pollepel hebt, een houten snijplank en misschien zelfs wel een houten borrelplank. Als je deze hebt gebruikt met glutenvolle producten, dan moet je deze helaas vervangen met nieuwe. Zulke spullen zijn namelijk niet meer glutenvrij. Door het snijden in het hout, komen er groeven in. In deze groeven gaan kruimeltjes gluten zitten. Hoe heet en hoe vaak je het ook wast, het is nooit te garanderen dat de gluten er weer uit gaan. Om er dus zeker van te zijn, is het beter om hier een nieuwe variant van te kopen, bij voorkeur eentje die niet van hout is gemaakt.

Nadat ik de diagnose coeliakie heb gekregen, heb ik direct al mijn keukengerei vervangen voor deze nieuwe set. Aan de ene kant was het super fijn om alles weer nieuw te hebben. Zo wist ik zeker dat er niet stiekem een gluut op achterbleef. Daarnaast was het ook gelijk een goede reden om een uitgebreide set te kopen, zodat onze keuken-inboedel weer een stuk completer is.

Maak alles super vaak schoon

Natuurlijk spreekt dit een beetje voor zich, maar schoonmaken is echt key. In de meeste gevallen vertelt mijn vriend wel dat hij iets met gluten heeft gegeten, maar ook hij vergeet dit weleens. Daarom maak ik altijd het aanrecht schoon voordat ik zelf aan een gerecht begin. Door het schoonmaken weet je zeker dat de enige kans op sporen van gluten (letterlijk) worden weggeveegd.

Lees ook: 10 onmisbare items voor jouw glutenvrije keuken

Koop sommige spullen dubbel

En nee, nu wil ik je geen tweede koelkast of tweede vriezer aanpraten (al kan dat soms wel handig zijn). Maar denk aan de kleinere dingen waarvan het niet duur is om een tweede exemplaar aan te schaffen. En het liefst nog in een ander kleurtje of uiterlijk zodat ze makkelijk uit elkaar zijn te houden. Zo hebben wij twee aparte snijplanken, twee keer een vergiet, twee broodmessen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zelf ben ik het meest blij met deze set aan snijplanken. Door de verschillende kleuren weten we hier precies welke kleur voor wie is. Maar het is beter om extra voorzichtig te zijn. Daarom liggen de exemplaren die glutenvrij moeten blijven, in een andere kast. Ze zien er anders uit en liggen ook op een andere plek, waardoor we ze nooit per ongeluk van elkaar verwisselen.

Houd al je smeersel apart

Eén van de belangrijkste regels in een glutenvrije keuken is dat er geen smeersels worden gedeeld op glutenvrije en glutenvolle producten wordt gebruikt. En mochten jullie wel graag allemaal pindakaas willen eten? Dan houd jij je glutenvrije variant apart en daar mag de rest niet aan komen.

Gebruik labels voor glutenvrije producten

Zelf weet je het best welke producten glutenvrij moeten blijven en welke niet. Maar misschien is het voor de rest van de personen wel wat moeilijker om te onthouden wat ze wel en niet mogen gebruiken. De oplossing? Heel simpel – label producten die echt glutenvrij moeten blijven. Op die manier hoeft de andere persoon niet te onthouden wat ze wel of niet mogen gebruiken, en weet jij zeker dat er niet stiekem een kruimel in je glutenvrije product terecht komt.

Zorg ervoor dat je altijd bakpapier in huis hebt

Want bakpapier en jij worden de beste vrienden in de keuken. Die tip van spullen zoveel mogelijk twee keer kopen? Dat gaat natuurlijk niet op voor apparaten zoals een tosti ijzer, een gril, een oven of een magnetron. Voor deze apparaten gebruik je bakpapier. Heb je een broodrooster waar het met een velletje bakpapier vooral een gedoe wordt? Gebruik dan deze bakzakjes speciaal voor dit soort apparaten. Ik vind ze echt mega handig!

Jouw eten wordt als eerst bereid

Dit is stiekem één van mijn favoriete afspraken in huis, want ik heb altijd honger en kan niet wachten tot ik kan eten! Nu is het zo dat mijn vriend in de meeste gevallen glutenvrij mee eet. Maar in de gevallen dat dat niet zo is, wordt hier in huis het glutenvrije gerecht altijd als eerst bereid. De pannen zijn dan nog schoon en er is ook nog niets gesneden op het aanrecht. Na de schoonmaak is alles dus echt nog 100% glutenvrij, en hoef ik me geen zorgen te maken over een kruimel gluten.

Hoe zit het met kruisbesmetting in de oven?

De meest veilige oplossing voor de oven is het hebben van twee exemplaren. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Daarom is de oven een apparaat in het huis waarover goede afspraken gemaakt moeten worden. Zo kan je ervoor kiezen dat er geen glutenvolle producten in de oven worden bereid. Dat kan best een uitdaging zijn, maar dat is niet onmogelijk.

Wij hebben ervoor gekozen om de oven te delen voor glutenvrije en glutenvolle producten. Weliswaar met de afspraak dat de glutenvrije variant altijd als eerst wordt gemaakt. Voor ieder gerecht gebruiken we bakpapier, en na het bereiden van eten wordt het velletje ook altijd weer weggegooid. Daarnaast zetten we de oven nooit op heteluchtstand. Dit is namelijk de stand die lucht door de oven blaast. Dat zou ook betekenen dat alle kruimels door de oven worden geblazen.

Na iets bereiden in de oven maken we de oven altijd weer helemaal schoon. Het is een gewoonte waar je vanzelf aan gewend raakt. En op deze manier werkt het prima voor ons. Ik ben er nooit ziek van geworden.

Hoe werkt glutenvrij in de vaatwassen?

Voor de vaatwasser hebben wij eigenlijk geen afspraken gemaakt. We zetten alle spullen gewoon bij elkaar. Wel kiezen we er altijd voor om het langste programma op zijn heetst te draaien. Dit is misschien niet de meest milieuvriendelijke oplossing, maar zorgt er wel voor dat ons servies etc. op zijn heetst wordt gewassen – inclusief alle gluten.

Lees ook: Glutenvrij uit eten hoeft niet eng te zijn

Frituren in een glutenvrije keuken

Wil je graag van dezelfde frituur gebruik maken? Dan is het noodzaak om echt alleen glutenvrije producten erin te frituren. Gelukkig is patat vaak van zichzelf al glutenvrij. Hier hoef je dus niet perse op zoek te gaan naar een merk dat wel bij je past. Maar wat de snacks betreft is het wel belangrijk om voor de glutenvrije variant te gaan. Al kies je er één keer voor om een niet-glutenvrije snack erin te maken, dan moet alle olie ververst worden, en de frituurpan weer helemaal schoongemaakt. In de olie blijven namelijk sporen van gluten achter waardoor het vet dus niet meer glutenvrij is.

Lees verder

Deze 10 items mogen absoluut niet ontbreken in jouw glutenvrije keuken Dit moet je weten over kruisbesmetting



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*