items keuken

10 items die absoluut niet mogen ontbreken in jouw glutenvrije keuken

Niets is zo fijn als lekker eten klaarmaken in je eigen keuken. Zeker sinds ik glutenvrij eet, ben ik er veel vaker te vinden. Voor fijn kunnen koken, heb je wel de juiste items nodig. Deze 10 items mogen dan ook zeker niet ontbreken in jouw glutenvrije keuken!

  • Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.


1. Rijstkoker

Waar ik echt niet meer zonder kan, is een rijstkoker. Sinds ik glutenvrij eet, ben ik veel minder pasta gerechten gaan eten. Natuurlijk zijn er genoeg glutenvrije vervangers, maar ik vind het gewoon niet hetzelfde smaken. Daarom eten we veel meer gerechten met rijst. Voorheen kookte ik de rijst gewoon volgens het pakje in de pan. Maar dat vereist wel de nodige aandacht en oplettendheid. Deze rijstkoker haalt die aandacht compleet weg. Tegenwoordig zet ik dus eerst de rijstkoker aan, en in de tussentijd ga ik aan de slag met de rest wat ik nodig heb voor het gerecht. Ideaal!

2. Een goede messenset

Door het glutenvrije dieet eten we nauwelijks meer kant-en-klare gerechten. Want veel van deze gerechten bevatten gluten. We zijn dus verser gaan eten, en daarmee ook veel meer zelf gaan bereiden. Daarom mag een goede messenset absoluut niet ontbreken. Dit blok staat bij ons op het aanrecht, zodat de messen eigenlijk altijd binnen handbereik liggen.3. Verschillende snijplanken

Omdat het super belangrijk is om kruisbesmetting te voorkomen, mogen meerdere snijplanken absoluut niet ontbreken in jouw keuken. Bij voorkeur hebben de snijplanken een andere kleur, zodat je de glutenvrije zonder moeite onderscheid van de snijplank waar wel producten met gluten op worden gesneden. Deze snijplanken set leent zich daar perfect voor! Er zitten er vier in de set, waardoor je zelfs per productcategorie nog een eigen plank kunt gebruiken. Die rode snijplank moet je zeker gebruiken als de snijplank die niet glutenvrij is! Dat is makkelijk te onthouden voor iedereen, waardoor hij niet alsnog per ongeluk wordt gebruikt voor een broodje waar wel gluten inzitten.

4. Siliconen keukengerei

In een glutenvrije keuken is een houten set aan keukengerei echt een no go. Door beschadigingen aan het hout (die je al maakt door in een pan te roeren) kunnen de gluten in die beschadiging zitten. Hoe heet je deze ook wast, de gluten was je er nooit meer uit. Daarom mag een siliconen set een keukengerei absoluut niet ontbreken in jouw glutenvrije keuken. Wij hebben ook één uitgebreide set die we voor glutenvrije en glutenvolle gerechten gebruiken. Deze wassen we mee op de heetste stand in de vaatwasser en heeft nog nooit voor problemen gezorgd. Het fijne aan deze set, is dat er voor ieder soort gerecht wel iets bij zit – van een spatel tot een tang!

5. Contactgril + tosti-zakjes

Ben je ook zo gek op tosti’s, wafels en panini’s? Dan mag ook zeker deze contactgril niet ontbreken in jouw keuken. Op deze super handige contactgril grillen we burgers, maken we tosti’s en bakken we wafels. Dat kan allemaal door de verwisselbare platen. Deze kunnen ook nog eens in de vaatwasser, waardoor ze echt weer super schoon worden. We proberen de contactgirl zoveel mogelijk te gebruiken voor glutenvrije producten. Maar het komt af en toe voor dat er een glutenvolle tosti wordt gemaakt. En dat kan gelukkig met deze tostibags. Zo weten we zeker dat de gluten in het zakje blijven en niet op de gril komt. Het is zeker de moeite waard om deze zakjes aan te schaffen, want ze kunnen in de vaatwasser!

6. Een keukenweegschaal

Een keukenweegschaal is echt één van mijn favoriete items in de keuken. Hij ligt dan ook niet voor niets standaard bij ons op het aanrecht. We gebruiken de keukenweegschaal echt voor alles. Van het afwegen van havermout in de ochtend tot aan de ingrediënten voor ons glutenvrije brood. Hij weegt heel nauwkeurig en kan tot 5 kg aan. Echt een aanrader als je vaak in de keuken staat!

7. Glazen vershoudbakjes

Sinds ik glutenvrij eet, neem ik werkelijk overal een bakje eten mee naartoe. Hier hadden we eerst goedkope plastic bakjes voor, die we eens in de zoveel tijd gebruiken. Maar sinds deze bakjes dagelijks worden gebruikt, zijn we overgestapt naar deze glazen vershoudbakjes. Deze blijven namelijk langer schoon, kunnen in de oven en zijn zelfs geschikt voor in de vaatwasser! Zelf hebben we de uitgebreide set, omdat we ze dus super vaak gebruiken. Als je wat minder vaak gebruik maakt van vershoudbakjes, dan kan je ook de kleinere set nemen!

8. Een veelzijdige keukenmachine

Staan jullie nu ook veel vaker in de keuken om te bakken? Ik in ieder geval wel – en daarom mag een veelzijdige keukenmachine absoluut niet ontbreken! Deze keukenmachine kan echt bijna alles – van mengen, tot kneden en snijden. Schrik daarom niet als je de doos opent, er zitten namelijk een hoop onderdelen in. Ondanks dat hij zo uitgebreid is, is hij niet mega groot. Daarom berg je hem eenvoudig op in één van je keukenkastje.

9. Handige spiraalsnijder

Een spiraalsnijder is ook echt één van mijn nieuwe favoriete items in mijn keuken sinds ik glutenvrij eet. Glutenvrije pasta smaakt gewoon niet hetzelfde, en vind ik in veel gevallen eigenlijk ook een beetje te duur. Daarom maken we nu zelf ‘pasta’ van courgette met deze fijne spiraalsnijder. De messen zijn super scherp, waardoor je dus zonder al te veel moeite heerlijke courgette slierten draait. En gelukkig zijn alle onderdelen ook geschikt voor in de vaatwasser!

10. Een blender

De laatste op het lijstje, maar zeker niet de minste, is een blender! De blender wordt hier thuis voor zowel smoothies als voor soep gebruikt. De messen van deze blender zijn zelfs zo scherm, dat je er ook noten in kan vermalen. Met deze scherpe messen zijn de smoothies ook niet klonterig, wat ik zelf dan weer fijner vindt.

Lees verder

Zo houd je je keuken 100% glutenvrij Dit moet je weten over kruisbesmetting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*