glutenallergie-symptomen

8 symptomen die erop wijzen dat je een glutenallergie hebt

Van de gehele Nederlandse bevolking, heeft zo’n 1% coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte waarbij de drager intolerant is voor gluten. Veel mensen noemen dit ook wel een glutenallergie, terwijl het geen allergie maar een intolerantie is. Bij deze ziekte zijn er ook een aantal symptomen waaraan je herkent of je coeliakie hebt of niet.

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten is de verzamelnaam voor het eiwit dat je terug vindt in meerdere soorten granen. Voorbeelden hiervan zijn tarwe, rogge, gerst en spelt. Veel van deze graansoorten worden als basisingrediënt gebruikt voor veel producten die in Nederland veel worden gegeten. Denk hierbij aan brood, crackers, maar ook pasta en pizza. Los van dat het als basis ingrediënt wordt gebruikt, worden graansoorten, vaak tarwe, ook gebruikt als toevoeging in een product. Daarom kunnen er ook gluten zitten in chips, snoep en zelfs broodbeleg.

Lees ook: In al deze producten zitten gluten

Welke symptomen wijzen op een glutenallergie?

Bij een glutenintolerantie kun je last hebben van verschillende klachten. Meestal spelen deze klachten op nadat je iets hebt gegeten waarin gluten verwerkt zitten. Heb jij last van de volgende 8 symptomen? Dan is de kans groot dat je intolerant bent voor gluten:

  1. (Aanhoudende) diarree.
  2. Stinkende en/of vettige ontlasting
  3. Vaak een opgezette buik.
  4. Veel buikpijn
  5. Regelmatig overgeven
  6. Een verminderde eetlust.
  7. Verstopping van de darmen
  8. Brain fog

Veel van de symptomen vallen onder maag- en darmklachten. Op deze manier merk je eigenlijk het snelst of je last hebt van gluten. Heb je vaak na het eten van bijvoorbeeld brood last van je maag? Kun je de dagen daarna slecht naar de wc, of ben je er juist niet vanaf te slaan? Het kan er allemaal op wijzen dat je lichaam reageert op het binnen krijgen van gluten. Bij een intolerantie gaat het echter verder dan deze klachten. De gluten beschadigen het slijmvlies van de dunne darmwand, waardoor het voor je darmen lastig wordt om gezonde voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor kan je een vitamine B12 tekort krijgen. Lees hier meer over de symptomen van een vitamine B12 tekort.

Lees ook: Dit is waarom een glutenallergie eigenlijk geen allergie is

Ik herken me in veel symptomen

Als je je herkent in bovenstaande symptomen, dan is de kans dus groot dat je een glutenallergie hebt. Maar het feit dat je hier last van hebt, betekent niet direct dat je ook echt een glutenallergie hebt. Het kan namelijk zomaar zijn dat je geen coeliakie hebt, maar dat je sensitief bent voor gluten. In dat geval reageert je lichaam in eerste instantie hetzelfde op gluten – je krijgt last van maag- en darmproblemen. Het grote verschil zit hem in de (blijvende) schade aan je lichaam. Bij coeliakie wordt echt de darmwand aangetast. Bij glutensensitiviteit is dat niet het geval. Voor beide gevallen is het enige medicijn het blijven volgen van een glutenvrij dieet.

Start nooit zomaar zelf met een glutenvrij dieet, maar ga eerst langs de huisarts. Zij kunnen een betrouwbare test doen om zo vast te stellen of je coeliakie hebt of niet. Misschien is er wel iets anders aan de hand waardoor je niet aan een glutenvrij dieet hoeft te beginnen.

Meer lezen over glutenvrij?

Heeft het glutenvrije dieet bijwerkingen? Alles wat je moet weten voordat je aan een glutenvrij dieet begint Wat betekent glutenstapeling?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*