hotel of appartement

Kies je voor een hotel of voor een appartement?

Glutenvrij op vakantie gaan, kan best een uitdaging zijn. Wat neem je mee? Voor welke bestemming kies je? Maar wat misschien nog wel veel belangrijker is, is het soort accommodatie dat je boekt. Ga je voor een hotel of kies je toch voor een eigen appartement? Ik neem je graag mee in het maken van een beslissing.

De voor- en nadelen

Zowel een appartement als een hotel hebben beide hun voor en nadelen. Deze voor- en nadelen houd ik altijd in mijn achterhoofd als ik een keuze maak voor het type accommodatie. 

De voor- en nadelen van een appartement

In een appartement maak je al je eigen eten. Op deze manier is er geen kans op kruisbesmetting, want je bent zelf volledig in control. Ook kan je eten wanneer je wilt.
De voordelen zijn gelijk ook de nadelen, want je bent zelf volledig verantwoordelijk voor je eten. Dat betekent ook dat je boodschappen moet doen. Dat is misschien iets waar je geen zin hebt op vakantie. Ook kan het zo zijn dat er te weinig keukengerei aanwezig is om goed te kunnen koeken.

De voor- en nadelen van een hotel

Het grootste voordeel van een hotel is dat het eten elke dag voor je wordt bereidt. Je hoeft dus niet na te denken over het eten, of de afwas, of de tafel dekken. Je schuift gewoon lekker aan en geniet van wat er voor je wordt bereid.
Ook dit is gelijk een nadeel, want je eet wel op vaste tijden. Deze tijden zijn vrij ruim, maar even lang uitslapen zit er niet altijd in – want dan mis je het ontbijt. Ook  bestaat er altijd een kans op kruisbesmetting. En wellicht zijn er niet veel glutenvrije opties. Dat is iets wat je van te voren goed moet navragen bij het hotel.

Jouw glutenvrije bestemming kiezen

Bij het boeken van een glutenvrije vakantie komt veel kijken. Je wilt natuurlijk wel dat de vakantie voor jou net zo leuk is als voor degene met wie je op vakantie gaat. Daarom is het altijd goed om eerst zorgvuldig de bestemming uit te kiezen. In principe kan je in ieder land wel glutenvrij eten. Kies daarom eerst de bestemming uit, een bestemming waar je graag naartoe wilt gaan. Na het kiezen van de bestemming, begin je aan de voorbereiding. Plan een middag de tijd in om het internet last te gaan. Wil je bijvoorbeeld naar Kreta? Zoek dan eens op glutenvrij eten Kreta, glutenvrije hotels Kreta of glutenvrije ervaring Kreta. Het zoeken in het Engels geeft je vaak nog meer resultaten dan zoeken in het Nederlands. Hoe dan ook, lees je van te voren goed in het glutenvrije aanbod.

Afhankelijk van het aanbod op de bestemming, kies ik een appartement of hotel. Stel, er zijn ontzettend veel restaurants die een glutenvrije optie bieden. In zulke gevallen kies ik voor een appartement of hotel zonder bijbehorend verzorgingsniveau. Het heeft dan geen toegevoegde waarde om te eten in het hotel. 

Het verzorgingsniveau in een hotel is de verzorging van je eten en drinken. Je hebt logies, waarbij je alleen overnacht. Bij logies + ontbijt heb je alleen het ontbijt erbij. Bij half pension heb je je ontbijt en je avondeten erbij, zonder drankjes. En bij all inclusive zit al je eten en drinken erbij inbegrepen. Vaak krijg je het eten in de vorm van een lopend buffet, maar dit kan per hotel verschillen.

Het doel van je vakantie

Met welk doel ga je op vakantie? Wil je graag een weekje volledig relaxen op het strand? Of wil je graag iedere dag erop uit, en misschien zelfs een beetje rondreizen? Afhankelijk van het doel, kies ik ook de accommodatie. Als ik echt een week wil relaxen, dan wil ik ook niet van het hotel af moeten om ergens te eten en te drinken. In dat geval is het dus belangrijk om een hotel te vinden die ook rekening houdt met je dieet. Als ik op vakantie ga waar ik er super veel op uit ga en ga rondreizen, dan geef ik de voorkeur aan een appartement. In dat geval hoef ik namelijk niet met meerdere hotels contact op te nemen om te vragen of ze rekening houden met een glutenvrij dieet. Ik maak dan liever zelf mijn eten. 

Zo boek je jouw glutenvrije hotel

Een hotel vinden dat rekening houdt met jouw glutenvrije dieet, kan nog weleens een uitdaging zijn. Veel touroperators bieden helaas niet de mogelijkheid aan om op deze optie te filteren. En om eerlijk te zijn, weten zij vaak ook niet van een hotel precies met welke dieetwensen ze wel en met welke ze geen rekening houden. Zelf doe ik het op de volgende manier.

  • Kies eerst je hotel uit. Omdat je er niet op kan filteren, is het heel lastig om snel een hotel te vinden dat rekening houdt met je dieetwensen. Daarom kies ik eerst altijd een hotel uit dat waar ik graag zou willen verblijven.
  • Bezoek de website van het hotel. Vervolgens bezoek ik de website van het hotel. Vaak hebben ze een pagina volledig toegewijd aan hun restaurant. Op deze pagina staat dikwijls ook vermeld of ze rekening houden met dieetwensen of niet. 
  • Neem contact op met het hotel. Vervolgens neem ik contact op met het hotel. Het liefst telefonisch, omdat je zo het snelst een reactie krijgt. Dit doe ik ook wanneer op hun website stond dat ze rekening houden met dieetwensen. Hotels houden hun website niet altijd goed up-to-date – het kan dus zijn dat de informatie is verouderd of veranderd. In dit gesprek vraag ik altijd in hoeverre ze rekening houden met kruisbesmetting en of ze bekend zijn met coeliakie. Ook vraag ik wat voor soort gerechten ze glutenvrij hebben en of het eventueel mogelijk is dat ik zelf iets meeneem wat ze kunnen bereiden. Aan de hand van de gegeven antwoorden beslis ik of ik hier wil blijven ja of nee. 
  • Je hotel boeken. Zodra er telefonisch is bevestigd dat het hotel rekening houdt met dieetwensen, dan is de volgende stap het hotel boeken! 
  • Het hotel mailen ter bevestiging. Als je hebt geboekt, dan ontvang je altijd een bevestigingsnummer met hierin een reserveringsnummer. Beide stuur ik door naar de receptie van het hotel. In de mail vermeld ik nogmaals dat ik glutenvrij eet. Ook vraag ik in de mail of ze een notitie kunnen plaatsen bij mijn reservering, zodat het personeel er in het restaurant rekening mee kunnen houden bij mijn komst. 

De keuze voor een appartement of een hotel is dus heel afhankelijk van waar ik naartoe ga en wat het doel van de vakantie is. Aan de hand daarvan beslis ik wat het beste bij deze keuzes past. Om je nog meer te helpen, heb ik een overzicht per bestemming met glutenvrije hotels. Dat scheelt jou weer zoeken! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*