dieet-op-festival

Je dieet met festivals combineren

Als je een liefhebber bent van festivals, net zoals ik, dan weet je precies hoe het eraan toe gaat op festivals. Over het algemeen zijn er vaak maar een paar eet opties: patat, broodjes, snacks en bij een beetje geluk een smoothiebar. Maar hoe combineer je jouw dieet op festivals? Ik deel je graag mijn persoonlijke tips!

Je dieet op festivals

Ik benoemde het net al even kort, maar meestal op een festival heb je maar weinig keus. Er is standaard wel patat met snacks, pizza en broodjes te halen. Bij festivals die georganiseerd worden door een grotere organisatie, of die van zichzelf al wat groter zijn, heb je vaak wat meer keuze. Hier vind je dan ook iets Mexicaans, Thais of een andere Oosterse keuken. Heel fijn natuurlijk die keuzevrijheid, maar als je bezig met het FODMAP dieet of je volgt een glutenvrij dieet, dan zijn dit vaak niet de allerbeste keuzes. Zeker niet als je je moet houden aan een glutenvrij dieet, dan ligt kruisbesmetting al snel op de loer.

Ik begrijp als geen ander dat je hier liever niet aan begint. Een festival duurt vaak de hele middag en avond, de hele tijd niet eten is absoluut geen optie. Je kan het niet vaak genoeg horen, maar voorbereiding is echt alles. Zonder voorbereiding word je aan je lot over gelaten en moet je dus wel gaan eten bij de kraampjes op het festival terrein. Dit eten is niet FODMAP proof en ook zeker niet 100% glutenvrij. Zorg er dus voor dat je je goed voorbereid op deze dag.

Lees ook: Meer tips voor het toepassen van het dieet

Neem je eigen eten mee

Je eigen eten meenemen? Maar dat kan toch helemaal niet? Ook dat was mijn eerste gedachte toen ik hier iemand over hoorde. Maar, net zoals met medicijnen, is het bij veel festivals wel toegestaan om je eigen eten mee te nemen. Niet zo eenvoudig als dat je je telefoon meeneemt, maar het kan gelukkig wel.

Iedere organisatie en daarmee ook ieder festival hanteert zijn eigen regels. Neem dus van te voren even contact op met de organisatie om alles na te vragen. Zij weten namelijk het best wat hun eigen regels zijn. Over het algemeen is het noodzakelijk om een doktersverklaring te hebben. Bij de een kan je met deze verklaring via de reguliere ingang naar binnen, bij de ander moet je via een aparte ingang naar binnen.

Sommige festivals hebben hun werkwijze betreffende het meenemen van medicijnen en/of eten al op hun website staan. Indien dat niet het geval is, kan je het best even persoonlijk contact met ze opnemen.

Dance festivals waar ik zonder problemen mijn eigen eten mee mocht nemen*

  • Defqon1.
  • FlyingDutch
  • Verknipt
  • Rebirth
  • Verschillende Koningsdag feesten

*Kleine disclaimer bij bovenstaande. Dit was voor 2020, het kan zijn dat regels inmiddels zijn aangepast. Kijk daarom altijd in het jaar waar je gaat naar de regels die het festival hanteert.

Wat neem je dan mee?

Hele goede vraag, want je bewaart je eten natuurlijk de hele dag in je kluisje. Denk daarom van te voren goed na over iets wat je vult en wat niet gekoeld bewaard hoeft te worden. Het is ook niet mogelijk om je eten op te warmen, dus dat is ook zeker iets om rekening mee te houden.

Mijn advies daarom: eet je lunch in de avond! Zelf kies ik graag voor broodjes met broodbeleg zoals pindakaas in combinatie met fruit. Als je een rijpe banaan mee neemt, kan deze prima in het kluisje blijven de hele dag. Vaak neem ik ook ongezonde dingen mee, zoals chips, snoep en koekjes.

Hoe zit het dan met je avondeten? Nou, heel simpel – die eet ik als lunch. Voordat ik naar een festival ga, eet ik dus een grote warme maaltijd. Vaak eet ik iets van pasta of macaroni met heel veel groente. Zo zit ik zeker nog een tijdje vol en heb ik gelijk een goede bodem gelegd voor de rest van de dag.

Doe je boodschappen van te voren

Omdat je dus niet op het festivalterrein eet, moet je eten van huis meenemen. En niets is fijner dan dat je deze boodschappen van te voren in huis hebt gehaald. Bij deze raad ik zeker aan om dit niet op de dag zelf, maar de dag van te voren te doen. Zo loop je niet gehaast door de supermarkt nog op zoek naar iets lekkers wat houdbaar én glutenvrij is.

Of je nu kiest voor heerlijke broodjes, pannenkoeken of iets anders, het is fijn dat je niet de ochtend voor het festival nog hoeft te haasten naar de supermarkt. Zeker als je voor je maaltijd zelf nog de nodige voorbereidingen moet treffen (zoals het bakken van de pannenkoeken), dan is het fijn dat je daar gewoon de tijd voor hebt. Dat scheelt je stress, en dat vinden je darmen heel fijn.

Haal iets lekkers voor na het festival

Nog even snel een patatje halen of na het festival naar de snackbar zit er helaas niet in. Daarom is het verstandig om ook voor na het festival iets lekkers te halen voor jezelf. Gezond of ongezond, wat je zelf wilt. Je hebt in ieder geval de nodige calorieën al eraf gedanst die dag!

Je dieet op festivals vergt dus voorbereiding

Dat is eigenlijk wel de conclusie van het hele verhaal. Een andere kanttekening is ook dat het festival wel akkoord moet gaan met het feit dat je zelf je eten mee mag nemen. Mag dit niet? Dan wordt het al een stuk lastiger.

Ook dat heb ik weleens meegemaakt. Mysteryland staat hier namelijk niet voor open omdat zij een glutenvrije kraam op het veld hebben staan. Over kruisbesmetting zijn ze niet helemaal zeker, maar eigen eten mee nemen mag dus zeker niet. Nu kom ik al een aantal jaar op het feest en weet ik wat ze wel en niet verkopen. Ze hebben een kraam waar je fruit kan halen en een kraam waar ze chips verkopen. Als ik naar dit feest ga, volg ik iedere stap op – behalve dan het feit dat ik ook daadwerkelijk iets mee neem op het terrein. De gehele reis naar het festival ben ik eigenlijk aan het eten. Van broodjes tot fruit en chips – alles gaat mee. Eenmaal op het terrein koop ik vooral fruit en chips. Niet de meest gezonde maaltijden, maar het werkt wel. Overstappen doen we vaak op Schiphol, dus zorg ik ervoor dat ik daar bij de supermarkt wat te eten scoor. Gezond eten doen we de volgende dag wel weer!





Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*