tips eliminatiefase fodmap

Tips voor de eliminatiefase

De eliminatiefase kan best lastig zijn. Je mag voor je gevoel nauwelijks meer wat eten en is het heel erg wennen aan je nieuwe eetpatroon. Daarnaast kan je je soms best even sip voelen. Waarom moet ik zo eten? Waarom heb ik zoveel last van mijn buik? Kon alles niet gewoon normaal zijn? Je kan je daar best in verliezen, geloof me, ik kan het weten. Zelf heb ik veel aan onderstaande tips gehad. Daarom deel ik deze tips voor de eliminatiefase van het FODMAP dieet ontzettend graag met jullie. 

 • Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
Mijn persoonlijke tips voor de eliminatiefase

 • Focus op het positieve! Het klopt inderdaad dat je een hoop niet meer mag eten. Maar hoe meer je je op de lijst focust van wat je niet mag, hoe erger het lijkt. Gelukkig is nog steeds heel veel mogelijk. Ga binnen die groene lijst veel op zoek naar dingen die jij lekker vindt en onbeperkt mag eten. Zo ben ik vooral op zoek gegaan naar snoep en snacks. Wellicht niet de meest gezonde keuze, maar wat was het fijn om zorgeloos te genieten van de aardbeiensnoepjes van Redband.
 • Onthoud dat de eliminatiefase maar tijdelijk is. Als je buik weer helemaal rustig is, mag je beginnen met het herintroduceren. Officieel gezien is de eliminatiefase dan voorbij en mag je weer voedingsmiddelen gaan eten die je tijdens de eliminatiefase niet mocht.
 • Maak je favoriete producten FODMAP proof. My favorite food? Taco’s! Maar goed, de manier waarop wij ze maakten waren ze wel glutenvrij, maar helaas niet FODMAP proof. We gebruikten kaas, bonen én kruiden met ui en knoflook erin… Ingrediënten die ik snel heb gewijzigd naar geen kaas, paprika en zelf een kruidenmix maken. Het resultaat? Nog steeds even lekker!
 • Veel saladedressings passen niet in het FODMAP dieet. Maak daarom zelf je dressing. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met olie, azijn en wat tuinkruiden heb jij binnen een no-time een heerlijke saladedressing.
 • Portiecontrole is ontzettend belangrijk. Bij sommigen producten zijn low FODMAP bij een kleine hoeveelheid, maar bevatten er meer wanneer bij een grotere hoeveel. Neem als voorbeeld frambozen. Bij een hoeveelheid van minder dan 60 gram zijn ze low FODMAP. Bij meer dan 60 gram bevatten frambozen genoeg fructanen om klachten te veroorzaken. Houd je daarom altijd aan de toegestane hoeveelheden. 

Lees ook: Zo bereid je je voor op de eliminatiefase

 • Bereid je eten goed voor. En dan niet alleen door middel van een boodschappenlijstje, maar ook zeker door het van te voren klaar te maken, in bakjes te verdelen en bijvoorbeeld mee te nemen naar werk. Die bakjes zijn overigens ook mega handig voor als je bij iemand blijft eten. Je weet zelf het beste wat wel en niet kan, en zo ben je op alles voorbereid.
 • Schaf vers houd producten aan. Eén ding wat zeker is tijden het FODMAP dieet, is het feit dat je niet de volledige producten kan eten. Zo herintroduceer je met stukjes van een avocado, een paar ringetjes ui en een halve glas melk. Voor het pak melk is het vaak makkelijker om te bewaren. Dit is zeker het geval wanneer je een pak met een dopje hebt. Maar voor producten zoals ui en avocado is het al een stuk lastiger. Daarom heb ik foodhuggers gekocht: speciaal ontworpen ‘deksels’ waarmee je groente en fruit langer goed blijft. Ik heb gekozen voor een setje van 5 en een speciale voor mijn avocado’s.

Hopelijk heb je veel aan mijn persoonlijke tips voor de eliminatiefase van het FODMAP dieet. Heb je zelf nog tips voor de eliminatiefase? Laat het me weten in de comments. 

Lees alles over de eliminatiefase


2 reacties

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *