opgeblazen gevoel buik verhelpen

6x tips om je opgeblazen gevoel van je buik te verhelpen

Houd je je goed aan een low-FODMAP dieet, maar heb je nog steeds een opgeblazen buik? Herken je jezelf hierin? Dat is niet uitzonderlijk. Je darmen reageren namelijk niet alleen op bepaalde FODMAP’s in producten, maar ook op andere factoren zoals slecht slapen en stress. Gebruik daarom deze 6 tips om je opgeblazen gevoel van je buik te verhelpen!

Krijg controle over stress

Stress en het prikkelbare darm syndroom worden vaak in één zin samen genoemd. En dat is niet zomaar. Stress is niet de oorzaak van jouw PDS, maar kan er wel voor zorgen dat je klachten erger worden. Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar gedurende de dag zijn er best veel momenten waarop je stress kunt ervaren. Denk maar eens aan een wekker die niet afging, waardoor je te laat bent wakker geworden. Of de bus die je mist, je voorbereide lunch die je thuis bent vergeten of een deadline die je niet gaat halen. De ene situatie zorgt misschien voor meer stress dan de andere, maar uiteindelijk komt het er wel op neer dat er gedurende de dag zich genoeg situaties voordoen waar je stress van kunt krijgen – en dus ook klachten. Zorg daarom dat je controle krijgt over stress!

Lees ook: 9 simpele tips om stress te verminderen

Eet minder rauwkost

Rauwkost is natuurlijk super gezond, en veel van deze groente zijn low-FODMAP (denk maar aan komkommer en tomaat). Maar, voor je darmen is rauwkost niet altijd even fijn. Rauwkost is niet meer dan rauwe groente. Deze rauwe groente kunnen zorgen voor gasvorming, waardoor je dus een opgeblazen gevoel krijgt. Het verhelpen van het opgeblazen gevoel van je buik doe je dus door minder rauwkost te eten.

Drink genoeg water

Water is super belangrijk wanneer het aankomt op je darmen. Water zorgt er namelijk voor dat je darmen makkelijker afvalstoffen afvoeren. Doe je dit niet? Dan raken je darmen dus nogal van slag – en daar krijg jij een opgeblazen gevoel van. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende water drinkt. Het liefst minimaal 2 liter per dag! 

Beweeg dagelijks

Dat bewegen goed voor je is, dat hoef ik je natuurlijk niet te leren. Maar onderzoek naar de relatie tussen PDS en dagelijks bewegen heeft aangetoond dat lichte tot middelzware vormen van sport positieve effecten heeft op de klachten die je kunt krijgen van PDS. Zo zorgt voldoende bewegen voor minder stress, en minder stress is beter voor je darmen (zie de eerste tip!) Beweeg daarom dagelijks minimaal 30 minuten. Het hoeft niet perse intensief te zijn! Een flinke wandeling of een grote schoonmaak telt ook als beweging.

Beperk cafeïne

Je dag beginnen met een kopje koffie, grote kans dat dit ook de manier is waarop jij je dag begint. Daar is in principe niets mis mee, koffie is low-FODMAP. Maar, cafeïne kan een vervelende werking hebben op je darmen. Door (veel) cafeïne te drinken, verlaat voedsel vaak veel te snel je maag. Het is dan nog niet goed verteerd. Op die manier komt het je darmen binnen, maar je darmen kunnen niet zo goed omgaan met dit niet goed verteerde voedsel. Hierdoor ontstaat er gasvorming en dus ook je opgeblazen gevoel. Beperk daarom je inname van cafeïne als je snel een opgeblazen buik krijgt. 

Zorg voor een goed slaapritme

Een goed slaapritme zorgt voor minder stress, en minder stress zorgt voor minder darmklachten. Maar los van de stress is een goed slaapritme voor je algehele gezondheid goed. Wil je graag een goed slaapritme? Zorg er dan voor dat je dagelijks op dezelfde tijd naar bed gaat en ook om dezelfde tijd wakker wordt, ook in het weekend. Natuurlijk maakt het niet uit als je een avondje afwijkt van je ritme. Maar liever dat je 6 nachten volgens ritme slaapt en 1 niet, dan andersom. 

Al eens gehoord van het FODMAP dieet?

Ben je op dit artikel gekomen omdat je zocht naar tips om het gevoel van een opgeblazen buik te verhelpen? Dan kan het zomaar zijn dat je nog niet hebt gehoord van het FODMAP dieet. Veel verse producten, waaronder avocado, bonen en ui, bevatten moeilijk verteerbare koolhydraten waardoor je darmklachten krijgt. Onder deze darmklachten valt ook een opgeblazen gevoel. Binnen het FODMAP dieet schrap je alle producten die deze moeilijk verteerbare koolhydraten bevat. Het kan zomaar zijn dat jouw opgeblazen gevoel hierna verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Lees alles over het FODMAP dieetLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*