diagnoseverhaal PDS

Mijn diagnoseverhaal PDS


Eerder schreef ik over hoe ik mijn diagnose voor coeliakie kreeg. Daarbovenop werd ik ook nog gediagnostiseerd met het prikkelbaar darmsyndoom. Ook over de diagnoseverhaal PDS vertel ik je graag.

Constant een ‘glutenfout’

Mijn herstel voor coeliakie verliep niet stabiel. Om heel eerlijk te zijn, had ik verwacht (of gewoonweg gehoopt) dat ik me geleidelijk aan steeds beter zou voelen. Dat was de eerste weken ook zo, maar al snel viel ik terug in heftige, zieke weken. Hiervan dacht ik dat het door een glutenfout kwam. Dat ik simpelweg niet voorzichtig genoeg was geweest, of dat er toch ergens een gluut in zat verstopt. Zelfs de yoghurt van Alpro verdacht ik ervan, ook al stond er duidelijk op dat er geen gluten in zaten. Ik had dit gegeten, ik kreeg mega veel klachten en heb coeliakie, dus door wat anders dan een gluut kan dit komen?

Weer naar de huisarts

Op een gegeven moment waren de klachten eigenlijk net zo erg als voor mijn coeliakiediagnose, misschien zelfs erger op sommige dagen. Mijn onderbuikgevoel vond dit totaal niet kloppen, dus maakte ik wederom een afspraak met de huisarts. Ik werd de hele molen weer doorgehaald. Gelukkig hoefde ik geen nieuw darmonderzoek te doen, maar werd ik wel op pad gestuurd voor bloedtesten en parasiet onderzoeken. Uit deze onderzoeken kwam dat ik geen allergie heb, geen lactose intolerantie, geen ontstekingen en ook geen parasieten of bacteriën. Fijn dat dat het allemaal niet is, maar dat gaf natuurlijk geen antwoord op de klachten.

De diagnose – het is PDS

Zulke vage en aanhoudende darmklachten krijgen bijna altijd de diagnose prikkelbaar darmsyndroom. Er is geen echte oorzaak te vinden en alle onderzoeken wijzen niks uit. Toch zijn de klachten toch echt daar, vandaar dat ze onder deze verzamelnaam worden geschoven. Dat was best even schrikken. Na coeliakie kwam ook dit erbij.

Starten met het FODMAP dieet

Na deze diagnose ben ik direct doorverwezen naar een dieetiste, om te beginnen met het FODMAP dieet. Hoe dit verliep kunnen jullie hier lezen. Ik ben er heilig van overtuigd dat het glutenvrij eten me heeft geholpen om door het FODMAP dieet te komen. Ik vond het zwaar, het vereiste veel aanpassen en het was nog een keer wennen aan al het eten dat je niet mag eten. Toch ben ik enorm blij dat ik er direct mee ben begonnen. Het is een zwaar dieet, maar ik kan het iedereen met PDS aanraden.

Lees ook: Wat is het FODMAP dieet?

Eindelijk weer fit

Na het afronden van het FODMAP dieet en het wennen aan mijn nieuwe eetschema, kan ik eindelijk zeggen dat ik me weer fit voel. Ik slaap ontzettend goed, ik heb geen buikpijn klachten meer en ik heb een totaal nieuwe stoelgang (TMI, ik weet het). Zo heb ik me in jaren niet gevoeld. Ik ben me enorm bewust van waar ik op reageer. Ik weet wat mijn triggers zijn en ben heel bewust bezig om deze triggers zo veel mogelijk uit mijn leven te houden.

Ik hoop dat ik met het delen van mijn diagnoseverhaal pds ik je een beetje heb kunnen laten inzien hoe dit voor mij was. De diagnoses voor coeliakie en PDS vond ik heftig. Het is niet alleen een omschakeling in je eetpatroon, ook mentaal en zeker sociaal verandert er veel. Maar uiteindelijk gaat het erom hoe je je voelt. Dat is belangrijker dan wat dan ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*