glutenvrij brood bakken

7 handige tips om hét perfecte glutenvrij brood te bakken

Een glutenvrij brood bakken is niet altijd even makkelijk. De structuur is vaak anders, soms is het brood niet even luchtig als je zou willen of rijst het brood niet helemaal goed. Maar dit is natuurlijk geen reden om het niet te blijven proberen totdat je hét perfecte glutenvrije brood hebt gebakken. En daarom deel ik 7 handige tips voor hét perfecte glutenvrije brood.

  • Dit artikel bevat affiliate linkjes. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.


Ga niet direct op zoek naar passende alternatieven

Ik denk dat we ons er allemaal weleens schuldig aan hebben gemaakt. Je vindt een super fijn recept, maar je bent het niet helemaal eens met de ingrediënten die op de lijst staan. In dat soort gevallen is het logische gevolg dat je op zoek gaat naar een passend alternatief. Maar als het aankomt op het bakken van het perfecte glutenvrij brood, is het advies: ga niet direct op zoek naar passende alternatieven.

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af

In veel recepten (zeker Engelstalige) lees je bij de ingrediënten lijst vaak staan 1 cup, of bij de Nederlandse 1 thee en/of eetlepel. Maar wist je dat een cup zo’n 140 gram is en een theelepel 2 gram is? Omdat de hoeveelheden er écht toe doen, is het aan te raden om hier een goede weegschaal voor te gebruiken.

Zelf gebruik ik hier de Digitale Precisie Keukenweegschaal voor. Deze weegschaal is super simpel, en doet precies waar je hem voor nodig hebt. Deze weegschaal heeft een digitale weergave, waarmee je dus precies ziet hoeveel jouw ingrediënten wegen. Hij weegt nauwkeurig tot aan 5 kilo. De weegschaal ligt bij ons standaard op het aanrecht, omdat we hem werkelijk voor alles gebruiken.

Verdubbel de hoeveelheden niet

Het is ontzettend goed voor te stellen dat je graag twee keer zoveel brood maakt, zodat je de aankomende dagen ervan kan eten. Het is dan makkelijk om de hoeveelheden te verdubbelen om simpelweg twee keer zoveel te maken, toch? Helaas werkt het zo niet. Een glutenvrij brood bakken kan soms echt een uitdaging zijn. Het recept dat je hebt gevonden, is al dusdanig geoptimaliseerd dat het perfect werkt met de hoeveelheden die in het recept staan. Het verdubbelen van deze hoeveelheden kan ervoor zorgen dat de textuur van je brood anders wordt. Voor een dubbele portie aan brood is het dus beter om twee aparte broden te maken.

Lees ook: Zo houd je je keuken 100% glutenvrij

Klop het deeg extra goed

Het deeg voor een glutenvrij brood moet super goed worden gemengd. De beste manier om dit te doen is met een keukenmachine. Vaak hebben deze mixers een speciale stand om deeg voor brood te kneden. Ideaal dus! Heb je geen keukenmixer in huis? Geen zorgen, er zijn ook andere manieren om het deeg goed te kneden. Als je het met de hand wil doen, dan wil ik je aanraden om goed je onderarmen te gebruiken. Door al je kracht te gebruiken, weet je zeker dat je de ingrediënten goed mengt. Wil je liever de handmixer gebruiken? Gebruik dan enkel de deeghaken! Maak je geen zorgen over het teveel kneden van je deeg. Dat is haast niet mogelijk.

Bak het brood af in een vochtige oven

Veel professionele bakkers hebben ovens die aan het begin van het bakproces stoom injecteren in de oven zelf. Aan het einde van het proces wordt deze ook weer afgeblazen. Nu kan ik me voorstellen dat je zelf niet zo’n zelfde oven hebt zoals bakkers. Maar gelukkig is er een handige truc om hetzelfde effect ook thuis te creëren.

Heb je ergens nog een oude gietijzeren koekenpan of bakplaat waarvan het niet erg is dat deze een beetje krom is? Mooi, want hiermee krijg je dus datzelfde effect. Bij het voorverwarmen van de oven plaats je de lege koekenpan of bakplaat op het onderste rek. Je pan met brood plaatst je op het middelste rek in de oven. Vervolgens leg je wat ijsblokjes op de inmiddels verhitte pan. Voila! Zo krijg je je stoom! Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt, zodat je geen stoom in je gezicht krijgt. Om je oven te ventileren, is het verstandig om tegen het einde van het bakken, zo’n 8 tot 5 minuten van te voren, de deur van je oven op een kier te zetten.

Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur

Veel glutenvrij meel wordt vaak in de koelkast of vriezer bewaard. Maar voor het perfecte resultaat voor jouw glutenvrije brood is het beter om de ingrediënten op kamertemperatuur te bewaren. De reden is eigenlijk vrij simpel. Door gekoelde ingrediënten te gebruiken, vertraag je het vermogen om de gist te laten rijzen aanzienlijk. Bij een warmere omgeving zal de gist sneller rijzen.

Nu snap ik dat je eieren en melk niet altijd buiten de koelkast wilt houden. Dat hoeft gelukkig ook niet. De avond van te voren kan je je meel en gist alvast afwegen en buiten de koelkast bewaren. En de bederfelijke ingrediënten, zoals dus melk en eieren, haal je 1 uur voordat je begint met bakken uit de koelkast.

Verander je broodpan

Van welk materiaal is de pan waarin je je brood bakt gemaakt? Er zijn broodpannen in veel verschillende soorten en kleuren. Het kan dus zomaar zo zijn dat jij een broodpan hebt gemaakt van materiaal waarin je brood simpelweg niet goed rijst. De ervaring leert dat metalen pannen vaak beter zijn dan een broodpan gemaakt van glas. Mijn favoriete broodpan is deze, van The Windmill Cast Iron.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*