De FODMAP lactose is er eentje die op het oog heel eenvoudig lijkt. Maar na wat meer verdieping, kom je er al snel achter dat het verder gaat dan de standaard zuivelproducten. Wat is lactose precies? Waar zit het in? En met welke ingrediënten moet je rekening houden? Je leest het in de complete lijst met producten waar lactose inzit.
Inhoudsopgave
- Wat is lactose?
- Lactose in zuivelproducten
- Lactose in kaas
- Lactose in boter
- Lactose in producten uit de supermarkt
- Ingrediënten op op te letten
Wat is lactose?
Lactose is officieel een melksuiker. Van nature bevatten je darmen lactase, het enzym waarmee de melksuiker worden afgebroken. Maar tegen de hoeveelheid lactose die we in Nederland gewend zijn binnen te krijgen (denk aan het standaard glas melk dat vroeger heel normaal was) is de hoeveelheid lactase in je darmen niet bestemd. Bij mensen waar het aanmaken van dit enzym langzaam of nauwelijks gebeurt, zijn er dus vaak klachten na het eten van lactose.
Lees ook: >Zo verliep het herintroduceren van lactose bij mij
In zuivelproducten
Het is een klein beetje een open deur opentrappen, maar het is belangrijk om het toch te benoemen. In nagenoeg alle zuivelproducten zit melksuiker. Als er meer dan 4 gram lactose op 100 gram in een product zit, dan zijn dit producten die je beter kunt vermijden. Bij de volgende producten is dit het geval:
- Melk
- Kwark
- Yoghurt
- Chocolademelk
- Crème fraîche
- Rivella
- Taksi
- Karnemelk
- Pap
- Slagroom
- IJs
- Vla
- Zure room
Overzicht van alle FODMAP’s
€9,99
Een een compleet overzicht met daarin producten die je mag eten inclusief de toegestane hoeveelheden
Als je toch graag wat van dit soort producten wilt eten, dan moet je de porties gaan afwegen. Zorg ervoor dat je de aanbevolen hoeveelheden niet overschrijd. De onderstaande producten zijn producten die 4 of minder gram lactose per 100 gram bevatten.
- Griekse yoghurt. Deze yoghurt kan tot 110 gram gegeten
- Hüttenkäse. Hiervan mag je niet meer dan 100 gram eten
- Slagroom (onbereid). Met slagroom die nog niet is bereid, wordt de zelf opklopbare bedoeld. Tot 100 ml kan je dit nog eten.
- Boursin, smeerkaas, zuivelspread of zure room. Zorg ervoor dat je hier niet meer dan 80 gram van binnenkrijgt.
- Creme fraiche, kookroom en mozzarella. Niet meer dan 60 gram van eten.
- Ricotta. Overschrijd de hoeveelheid van 40 gram niet.
In kaas
Kaas is een bijzonder product als het om de melksuiker gaat. In eerste instantie denk je vast dat kaas niet mag, omdat het gemaakt wordt van melk. En in melk zit lactose. Maar zo werkt het (gelukkig) niet. Het ligt heel erg aan het rijp proces of je de kaas mag eten of niet. Vooral bij hard gerijpte kazen hoef je je weinig zorgen te maken. In dit proces wordt de melksuiker er namelijk bijna volledig uitgerijpt. Alleen met jong of jong belegen kazen kunnen er nog een paar sporen van zijn. Om dus zeker te zijn van een zo goed als lactose vrije kaas, is het aan te raden om voor zo oud mogelijk te gaan.
Kazen die je mag eten
Zacht gerijpte kazen
- Brie
- Camembert
- Feta
- Gorgonzola
- Mascarpone
- Monchou
- Roquefort
- Schapenkaas
- Zachte geitenkaas
Hard gerijpte kazen
- Cheddar
- Edam
- Emmentaler
- Gouda
- Gruyere
- Parmezaan
- Pecorino
- Zwitserse strooikaas
In boter
Ook boter is een bijzonder geval. Eigenlijk geldt hiervoor bijna hetzelfde als voor kaas. Je zou denken dat er veel lactose in boter zit, omdat het van melk gemaakt wordt. Maar niets is minder waar. Meer dan 3 kwart van boter wordt gemaakt van melkvet. En het is niet het vet, maar juist de suiker die voor problemen zorgt. In zo’n 100 gram boter zit ongeveer 0,2 gram lactose. Alleen als je echt extreem gevoelig bent, is het aan te raden om boter niet te nuttigen.
Lactose in producten uit de supermarkt
Helaas blijft het niet bij de genoemde natuurlijke producten waar lactose in zit. Ook in bewerkte producten wordt vaak de melksuiker als ingrediënt gebruikt, ondanks dat het helemaal geen zuivelproduct is. Op dit soort producten in de supermarkt moet je dus een oogje in het zeil houden.
- Chips.
- Snoep
- Koekjes
- Tussendoortjes
- Drinken
Hij is al eerder genoemd, maar het is belangrijk om het nogmaals te benadrukken. Let op met drinken zoals Taksi en Rivella. Je zou het bijna niet verwachten, maar in deze dranken wordt zuivel gebruikt.
Het “voordeel” aan lactose is het feit dat het een officieel allergeen is. In producten waarin het is verwerkt, zijn de fabrikanten verplicht om het ingrediënt te laten opvallen. Dit gebeurt vaak met dik gedrukte letters of hoofdletters. Ook zijn er supermarkten die werken met speciale logo’s. Staat het melkvrije logo er niet op? Dan kun je er dus van uit gaan dat het of erin zit, of dat het sporen kan bevatten van.
Ingrediënten om op te letten
Er zijn een aantal ingrediënten die de FODMAP bevatten, maar waarin dat niet duidelijk is aan de naam van het ingrediënt. Met deze lijst ben je daar in ieder geval op voorbereid.
- Melkpoeder
- Melksuiker
- Wei
- Weipoeder
- Wrongel
Bekijk ook het overzicht van andere FODMAP’s
Ben je ook nieuwsgierig naar de andere FODMAP’s? Door op onderstaande button te klikken, kom je op de pagina waar alle FODMAP’s zijn verzameld. Per FODMAP vind je per categorie in welke producten de FODMAP zit.
Per FODMAP alle producten op een rij