We kennen het allemaal wel: we willen wel graag gezond ontbijten, maar vinden er niet altijd goed de tijd voor in de ochtend. Te druk, te laat opgestaan, kinderen die aangekleed moeten worden, kortom: een snel maar toch gezond ontbijt is meer dan welkom. Daarom vind ik overnight oats de ideale uitkomst: de voorbereidingen tref je allemaal de avond ervoor waardoor je in de ochtend in een handomdraai een gezond ontbijtje op tafel hebt staan.
Nog meer glutenvrije ontbijt recepten
Dit heb je nodig
40 gram glutenvrije havermout
150 gram lactosevrije yoghurt
30 gram aardbeien
30 gram aardbeien
30 gram blauwe bessen
1 theelepel chiazaad
1 theelepel ahornsiroop
Nog meer low-FODMAP ontbijt recepten
Dit recept is glutenvrij en low-FODMAP, en daarmee ook lactosevrij. Eet je enkel glutenvrij? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om yoghurt te gebruiken die gemaakt is van koeienmelk en dus lactose bevat. Voor het fruit kun je ook iets meer gebruiken dan deze hoeveelheden. Eet je low-FODMAP? Weeg het fruit dan goed af. Framboos is tot 58 gram FODMAP-arm, en aardbeien tot 65 gram. Als je van beide 30 gram gebruikt, dan weet je dat je goed zit. Blauwe bessen zijn met 125 gram nog low-FODMAP, dus daarmee zit je sowieso goed. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om ander fruit te gebruiken of een lagere hoeveelheid.
Zo maak je het
- Weeg de havermout goed af en doe ze in een afsluitbaar potje of schaaltje.
- Voeg de lactosevrije yoghurt toe aan de havermout en roer alles goed door tot een glad mengsel.
- Vervolgens meng je de chiazaad erdoorheen. Als je het lekker vindt, voeg je nog ahornsiroop toe.
- Roer de aardbeien en frambozen door het mengsel heen.
- Zet het potje afgedekt in de koelkast en laat het de hele nacht staan.
- De volgende ochtend roer je alles nog even goed door. Je kunt er ook nog wat extra fruit bovenop neerleggen (al moet je wel goed opletten op de hoeveelheden i.v.m. de FODMAP’s.
Makkelijk en gezond: overnight oats met zomerfruit
En zo heb je binnen 5 minuten een heerlijk potje overnight oats met zomerfruit gemaakt. Het recept is super simpel en heel makkelijk, je moet er alleen wel rekening mee houden dat je dit dus de avond van te voren al klaarmaakt. Zo heeft de havermout tijd om te weken. Omdat je ze een volle nacht in de yoghurt in de koelkast laat staan, nemen ze het vocht goed op en worden ze zacht en beter eetbaar zonder ze te koken.
Het is ook het ideale recept voor als je in de ochtend heel weinig tijd hebt maar toch een gezond ontbijt wilt hebben. Met de overnight oats met zomerfruit zit je binnen een handomdraai met een lekker ontbijt aan tafel. Je eet ze koud, maar als je het lekkerder vind kun je ze ook nog even kort opwarmen.
Meerdere porties overnight oats in de koelkast bewaren
Deze heerlijke overnight oats met zomerfruit kun je de avond van te voren maken voor de volgende ochtend, maar om nog meer tijd te besparen voor de overige dagen kun je ook meerdere porties maken. Met de ingrediënten van dit recept kun je de overnight oats wel 4 dagen bewaren. Mocht je de hele week dus hetzelfde willen eten, dan kun je op maandagavond de overnight oats maken, en dan heb je de hele week het ontbijt!