glutenvrij rome

6 glutenvrije reistips voor Rome die je moet weten

Ga je binnenkort op stedentrip naar Rome? Dan staat je – eerlijk waar – een geweldige tijd te wachten. Ze zegen niet voor niets dat het een openlucht museum is. Naast de prachtige architectuur is het ook voor iedereen met een glutenvrij dieet een paradijs! Er zijn zoveel restaurants waar je gewoon kunt eten! Wil je je toch nog extra voorbereiden op jouw citytrip? Lees dan snel deze 6 glutenvrije reistips voor je stedentrip naar Rome!

1. Kies je accommodatie zorgvuldig uit

In Rome zijn er talloze accommodaties waar je in kan blijven. Er zijn super veel mooie hotels, maar ook meer dan genoeg appartementen. De keuze is aan jou of je kiest voor een hotel of voor een appartement. Onze keuze is gevallen op een appartement. Rome is namelijk echt een paradijs als het aankomt op glutenvrije restaurants. Het appartement waar we in verbleven, lag op 5 minuten lopen van de Spaanse Trappen af. Dat is dus bijna midden in de stad. Mochten we echt geen restaurant kunnen vinden waar we konden eten, dan waren we binnen no-time weer terug in het appartement. De opties om zelf iets te koken in een veilige omgeving én lekker buiten de deur te eten was de de doorslaggevende reden.

2. Leer belangrijke Italiaanse woorden

De Italianen zijn super goed ingespeeld op de toerisme, en spreken daarom in de meeste gevallen heel goed Engels. Toch is het altijd handig om belangrijke woorden, zoals glutenvrij en coeliakie, ook te leren in het Italiaans. Zeker als je vragen stelt over kruisbesmetting, dan wil je het ook in de moedertaal van degene met wie je spreekt kunnen uitleggen. Zorg er daarom voor dat je de volgende woorden en zinnen leert (of, zoals ik, gewoon opsla in mijn telefoon).

 • Lo sono celiaco/a – Ik heb coeliakie
 • Sono intollerante al glutine – Ik ben intolerant voor gluten
 • Tutti senza glutine – Alles is glutenvrij
 • Sono disponibili cibi senza glutine – Glutenvrij eten is een optie
 • è senza glutine? – Is dit glutenvrij?
 • Senza Glutine – Glutenvrij
 • Può contenere tracce di – Kan sporen bevatten van…
 • Germe di grano – Tarwe bevattende granen
 • Grano – Tarwe
 • Farina di grano – Tarwe meel
 • Orzo – Gerst
 • Segale – Rogge
 • Avena – Haver
 • Farro – Spelt.
3. Download de app van de Italiaanse coeliakievereniging

Ook in Italië is er een officiële vereniging voor iedereen met coeliakie. Ze heten de Italian Coeliac Association, afgekort ICA, en hebben ook een app. Deze app is gratis, maar vereist wel dat je een account aanmaakt om te loggen (wat ook nog steeds gratis is). In deze app vind je alle restaurants die zijn aangesloten bij de Italiaanse Coeliakie vereniging. Dit werkt hetzelfde zoals we in Nederland kennen. De aangesloten restaurants zijn enkel voorzien van het keurmerk wanneer ze voldoen aan alle standaarden met betrekking tot glutenvrij eten en kruisbesmetting. Zorg er dus voor dat je deze app al helemaal hebt geïnstalleerd voordat je naar Rome vertrekt. Zo kun je hem daar direct gebruiken!

4. Download ook de app “Find me Glutenfree”

Ik zou bijna willen zeggen dat je zonder deze app absoluut niet meer op vakantie kan gaan. Dat is natuurlijke een tikkie overdreven, maar zo ervaar ik het wel. De Find me Glutenfree app werkt wereldwijd – en zo dus ook in glutenvrij Rome. Deze app weet precies waar je bent, en zoekt zo in de buurt naar alle glutenvrije opties. Ook kan je in de app zoeken naar producten waar je zelf op dat moment trek in hebt. Heb je dus zin in een glutenvrije donut? Zoek dan in de app naar donut, en je krijgt alle opties waar je deze kunt halen. In deze app vind je ook restaurants die niet zijn aangesloten bij de Italiaanse Coeliac Assocation, dus houdt hier wel rekening mee als je een bezoekje aan één van de gevonden opties brengt.

glutenvrij eten in rome
Op basis van je locatie zoekt de app alle glutenvrije restaurants op

5. Ga langs bij de supermarkten

Ook de supermarkten in Rome zijn volledig ingespeeld op de vraag naar glutenvrije opties. Om de hoek van ons appartement zat een kleinere supermarkt, maar zelfs daar was het aanbod al veel meer dan thuis bij de grote Albert Heijn. Er waren veel meer soorten koekjes en lekkernijen, maar ook mixen om thuis brood te bakken. Veel waren ook gewoon producten van Schär, die ik thuis in Nederland (bijna) nooit tegenkom.

Naast het glutenvrije schap, werd het voor de andere producten ook goed aangemerkt of het product glutenvrij is of niet. Dit werd gedaan door middel van een bruin-oranje kaartje met hierop “senza glutine” (glutenvrije in het Italiaans). Hetzelfde geld voor lactosevrije producten, alleen werd hier dan een blauw kaartje voor gebruikt. Zo hoef je dus niet eerst alle etiketten te lezen voordat je weet of er gluten (of lactose) in zit of niet. Echt mega handig!

6. Wees niet bang op door te vragen

Dat Rome ontzettend glutenvrij vriendelijk is, dat is geen geheim. Er zijn veel glutenvrije bakkertjes, ijssalons waar enkel glutenvrij te halen is en 100% glutenvrije restaurants. Maar ook de niet-glutenvrije restaurants bieden een glutenvrije optie aan. De meeste restaurants hebben buiten op straat een bord staan met hierop hun volledige menu. Op deze borden vind je ook of ze glutenvrije opties aanbieden of niet. Als ze niet zijn aangesloten bij de Italian Celiac Assocation, vraag dan zeker even door. Met deze vragen weet je zeker dat ook jouw glutenvrije etentje echt zorgeloos is.

Deze 6 tips hebben er zeker voor gezorgd dat mijn stedentrip naar Rome er één om nooit te vergeten is. Ik heb heerlijke pizza’s op, genoten van de lekkerste pasta’s en zelfs van het typische Italiaanse ijs. Ga je ook binnenkort naar Rome? Vergeet dan niet om deze 7 BESTE glutenvrije restaurants in Rome te bezoeken!

Glutenvrij eten in Rome

Met deze tips ga je op en top voorbereid op vakantie naar Rome. Maar, glutenvrij naar Rome bestaat uit meer dan de voorbereiding – je komt er natuurlijk ook om te genieten van al het heerlijke Italiaanse eten. Ook als coeliaak is de keuze reuze. Ben je benieuwd naar welke restaurants je zeker moet gaan? Lees dan dit artikel over de 7 BESTE glutenvrije restaurants in Rome! En alvast een kleine spoiler – je vindt nog meer dan 25 andere adresjes waar je heerlijk glutenvrij kunt eten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*