coeliakie zonder gedoe

Ik heb coeliakie, zonder gedoe

Aan het begin van mijn weg met coeliakie kwam er ontzettend veel op me af. Wat houdt coeliakie allemaal precies in? Wat is glutenvrij? Waar zitten gluten in? Wat is kruisbesmetting? Een aantal van de vele vragen die allemaal op je afkomen. Maar waar moet je eigenlijk beginnen?

Al snel kwam ik in aanraking met de Facebookgroep “Ik Heb Coeliakie Zonder Gedoe“. Wat vond ik het fijn dat ik deze groep had gevonden! Er zitten bijna 5000 leden in die allen in hetzelfde schuitje zitten: ze hebben coeliakie, en ze willen gewoon makkelijk én glutenvrij eten. Bij die gedachte kan ik niets anders dan me volledig aansluiten.

Zelf ben ik namelijk ook niet mega fan van alleen maar gezond eten. Ik houd ook van chips, en snoep, en koek, en chocolade. Maar toen ik net begon met het opzoeken wat allemaal past binnen een glutenvrij dieet, had ik wel (onterecht) het idee dat ik me moest aansluiten bij de vegan en suikervrije kant. Dat ik alleen nog maar gezond en vers moest eten. Nu is daar natuurlijk niets mis mee, maar daar had ik eerlijk gezegd geen zin in. En gelukkig al deze leden van de Facebookgroep ook niet.

Lees ook: Is glutenvrij eten gezonder?

Dus terug naar coeliakie zonder gedoe. Deze groep leerde me al vrij snel dat je helemaal niet veel hoeft in te leveren op het gemak van je leefstijl die je hiervoor misschien wel had. Dat het echt niet erg is om af en toe uit een pakje of een zakje te koken. In plaats van een recept zelf opnieuw uit te vinden, was het nu enkel een kwestie van een glutenvrij alternatief te vinden. Eigenlijk vind ik het best fijn dat dat gemak er ook nog steeds is! Binnen de Facebookgroep worden veel tips met elkaar gedeeld. Maar buiten de Facebookgroep pas ik de leus ook vaak genoeg toe:

Ik heb coeliakie, zonder gedoe

En dat betekent dat ik af en toe uit pakjes kook, en deze recepten ook op de blog deel. Dat ik vaak in hetzelfde restaurant eet, omdat ik weet dat ze daar goed omgaan met kruisbesmetting. Dat ik soms een week lang hetzelfde eet (snack of avondeten) als ik weer iets nieuws heb gevonden wat glutenvrij is. Want hoe chill is het dat je weer iets hebt gevonden wat je kan eten? Het is al een uitdaging op zichzelf om glutenvrij te eten, dus ik maak het mezelf nog onnodig moeilijker.

Meer lezen over coeliakie?

Is er een medicijn voor coeliakie? Is coeliakie erfelijk? Hoe wordt coeliakie vastgesteld? Alle blogartikelen over coeliakie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*